VUČIĆ O STANjU NA KiM: Ako napadnu sever, imamo snage da odbranimo narod; Zahtevamo sednicu Saveta bezbednosti i da se sve vrati u pređašnje stanje

Novosti Online

petak, 14. 12. 2018. u 20:19

ВУЧИЋ О СТАЊУ НА КиМ: Ако нападну север, имамо снаге да одбранимо народ; Захтевамо седницу Савета безбедности и да се све врати у пређашње стање

Foto Tanjug

U vanrednom obraćanju predsednik Srbije je rekao da je danas posle mnogo godina pretnji zvanično formirana vojska takozvanog Kosova, na ilegalan protivpravan način

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić obraća se javnosti Srbije povodom situacije na Kosovu.

U vanrednom obraćanju Vučić je rekao da je danas posle mnogo godina pretnji zvanično formirana vojska takozvanog Kosova, na ilegalan protivpravan način.

- Albanci su kao i njihovi sponzori pokazali da im nije stalo do sprovođenja pravde, već do neskrivenog napada na Srbiju. Srbija je želela mir i u to uložila stravične napore. Priština u šest od 15 tačaka ima samo jednu obavezu, a to je formiranje ZSO, a to im ne pada na pamet - kaže Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: KRIZA NA KOSMETU: Građani Kosovske Mitrovice na video-bimu prate obraćanje predsednika (FOTO+VIDEO)

On dodaje da se izlagao riziku govoreći o potrebi kompromisa.

- Sasvim je jasno da Albanci ne žele kompromis i da iza svega što rade stoje SAD, Velika Britanija, a po pitanju vojske i Nemačka! Od prvog trenutka smo govorili, i kada su uvodili takse protiv Srbije, da je to sumanuta odluka - naveo je Vučić.

VUČIĆ: ZAHTEVAMO SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI UN I DA SE SVE VRATI U PREĐAŠNjE STANjE

Srbija je uputila hitan zahtev za održavanje sednice SB UN o KiM, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je spreman lično da učestvuje.

"Verujem da 'velikani' neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbednosni rizici za očuvanje mira ove odluke", rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare, povodom formiranja vojske Kosova.

To je, kaže, učinjeno jer je sve što su Albanci radili suprotno međunarodnom javnom pravu i duhu dijaloga, kao i njihovim internim i ilegalnim propisima, a pre svega zbog činjenice da su ovom odlukom ugrozili mir i bezbednost u celom regionu Zapadnog Balkana, kao i oni koji su sponzorisali njihovo ponašanje.

Kako je rekao, ne veruje da jedna malena Srbija i njen glas i reč mogu da ih uplaše.

"Računam da su demokratske zemlje i da žele da čuju šta Srbija i neki drugi žele da kažu. Računam da će želeti da čuju. Neće valjda na nedemorkatski način da nas nadlagasaju, sa 9-6 ili 8-7 u SB UN i ne dozvole da se naš glas čuje", rekao je Vučić.

Pored toga, kaže predsednik, čekaćemo da ukinu takse.

"Sve mora da se vrati u pređašnje stanje", precizirao je Vučić, kako bi mogli da se nastave razgovori.

Izjavio je da Srbiju više ne interesuju nove mere i takse Prištine, već da je vreme da sve mere povuku, vrate situaciju na pređašnje stanje, a onda će, kaže, Srbija biti spremna na razgovor.

"Ne zanima nas više da li će takse biti 10 ili 15 ili 72 ili 1.700 odsto. Više nas ne interesuju ni nove mere. Oni razumeju da su prešli prag, i sada je vreme da povuku mere i da se sve vrati na pređašnje stanje, da ne bude taksi i onda će Srbija da razgovara", rekao je Vučić na vanrednoj konfrenciji za medije.


foto Tanjug


Predsednik je podsetio da je Srbija uvek čuvala mir, jer je "suviše dece izgubila u ratovima" i da više nema dece za ratovanje.

"Međutim, Srbija ima obraz, ponos, dostojanstvo, državnost i svoj ponositi narod. Ponosan sam na naš narod na KiM, na one ljude koji su kao odgovor onima koji su okačili američku zastavu, okačili zastavu Srbije na svojim domovima, kućma, ulicama. Divno je izgleda ta slika", istakao je Vučić.

Kaže da je to slika "jedne male, ali ponosne i slobodne zemlje", te da oni koji nemaju čime da se ponose moraju da kače tuđe zastave da bi, navodi predsednik, pokazali koliko su jaki.

"Ne mogu da nam ukinu pravo na život, da mislimo, da volimo svoju zemlju, i pravo da volimo našu crveno, plavo, belu trobojku, jer kod nas drugih zastava nema i nećemo dati nikome da je gazi", zaključio je Vučić.


PREDSEDNIK PORUČIO SRBIMA NA KOSMETU: NEĆEMO VAS SE ODREĆI, KAO NI TROBOJKE I PONOSA

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se večeras, tokom vanredne pres konferencije, Srbima na Kosovu i Metohiji, porukom da će ih Srbija zaštiti ako pokušaju da ih napadnu.

"Želim da se obratim Srbima na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik, tokom vanrednog obraćanja, koje su u Kosovskoj Mitrovici Srbi, inače, pratili preko video bima u centru grada, i nastavio:

"Dragi prijatelji, znam kako su vam teški dani. Nisu laki ni za nas. Miran sam, jer smo sve uradili što možemo da mir sačuvamo. Miran sam i spokojan, jer i sami znate koliko sam puta dolazio na KiM i molio ih da to ne rade. Ne brinite, svaki pokušaj napada na Srbe, Srbija će imati snage da vas štiti. Svaka zloupotreba njihove vojske i ulčaz tamo gde je zabranjeno, u skladu sa sporazumom koji je Srbije sklopila sa NATO I bez saglasnosti srpskog lokalnog stanovništva neće biti dozvoljena. Nema ulaska na sever. Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svoje trobojke, svoga dostojanstva i ponosa", zaključio je predsednik Vučić.


foto Tanjug


VUČIĆ: NASTAVIĆEMO DA PROPAGIRAMO POLITIKU NAJBOLjIH MOGUĆIH ODNOSA SA SVIMA U REGIONU

Srbija će i u budućnosti, sve dok Priština ne ukine svoje mere, nastaviti da propagira politiku najboljih mogućih odnosa sa svim ostalima u regionu, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

"Da regionalna ekonomska zona postane stvarnost, da bude sve više inicijativa za formiranje takve zone, gde će podsticaji za investitore biti isti, takse, carine što sličnije, da bi naše zemlje mogle da idu napred i da bismo sačuvali mir", ističe Vučić.

"Za Srbiju je mir od najvećeg značaj i interesa, ničim ga nismo ugrozili i nećemo", istakao je Vučić i nastavio:

"Nisam večeras došao u uniformi da paradiram, ni sinoć ni danas to nisam učinio, nisam išao u uniformi da nekog plašim. Nemamo koga da plašimo, ali nemamo ni koga da se bojimo. Ne zato što smo veliki i jaki, već zato što smo saterani u ćorsokak, još samo vazduh i slobodu da nam uzmu - a to ne damo ni za šta na svetu", rekao je Vučić.

VUČIĆ: NA OSNOVU KOG TO AKTA SU ODLUČILI O FORMIRANjU VOJSKE?

Predsednik Aleksandar Vučić zapitao je na osnovu kog to akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske.

Jasno je kaže da su Albanci na Kosovu i Metohiji došli na ideju da kažu da treba da se zaokruži državnost, ali, ističe, nisu to sami smislili, videlo se i ko im je pomogao.

"Neću sada američkom ambasadoru da govorim šta sve mislim o njemu, nije ni vreme", primetio je, međutim, i nastavio:

"Sve što su uradili je suprotno Rezoluciji 12 44, članu 9, stav b, član 15 u kojima se zahteva: demilitarizacija OVK i dugih naoružanih grupa kosovskih Albanca i da OVK i ostale naoruzane grupe prekinu odmah ofanzive akcije i pridržavaju se zahteva za demilitarizaciju", kaže on.

Pa kakva onda vojska, na osnovu kog akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske, pita Vučić.

"Tražim od svih stručnjaka da kažu jedan akt, stav , tačku na osnovu kojeg su se drznuli da pogaze međunarodno pravo.To ne postoji", rekao je on..

Kako je rekao, Srbija je za njih bila kriva, jer nije izgubila glasanje u Interpolu, ENCO, kriva jer nije izgubila u Unesko...a nijedno od tih glasanja nije prokrenula Srbija, ističe, naprotiv.

"Molili smo Albance u Briselu: nemojte to da tražite, nije u duhu dijaloga, hajde na nađeno kompromis. Nisu hteli", rekao je on.

Dodao je da, međutim, nisu uspeli da zgaze Srbiju.


foto Tanjug"Mala teritorijalno i po broju stanovnika, ali velika po duhu, slobodarska Srbija se suprotstavila i pobedila ih sa sve Amerikancima. Zamislite te drskosti da mi tako mali da pokušamo da čuvamo i spasavamo svoju zemlju? I sačuvali smo je, kad to nisu mogli da istrpe, krenuli su sa taksama", kaže Vučić.

Dodaje da ćemo preživeti i bez 100 miliona profita, ali će biti muka za naš narod na KiM, i oni su to znali i znali su da je to usmereno protiv našeg naroda.

"Izdali su dva mlaka saopštenja i posle više ni reči."

VUČIĆ: ALBANCI I NjIHOVI AMERIČKI SPONZORI IMALI SU JEDNU NAMERU - DA ZGAZE SRBIJU

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić izjavio je da su Albanci i njihovi američki sponzori imali samo jednu nameru - da zgaze Srbiju u političkom, vrednosnom smislu, tako da Srbija ne može da se podigne.

On je podsetio da je Srbija od prvog trenutka govorila, i kada su uvodili takse, da je to sumanuta odluka, koju razuman čovek ne može da donese u 21 veku.

Govorili smo, kaže, o vladama i ljudima koji ne znaju kako funkcioniše savremeni svet, ali su i tada imali podršku, inače bi bili zaustavljeni još posle uvođenja taksi od 10 odsto.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Za Nemce je Kosovo gotova stvar i pripada Albancima; Nemačka nas je već razgraničila priznanjem KiM

"Ali, išla su samo saopštenja, pa još blaža saopštenja..", primetio je predsednik Vučić i dodao da su računali s tim da niko u Srbiji ne sme da kaže nešto.


foto I.Radulović

"Kada sa mnom razgovaraju, ćute o tome, a kada nisam prisutan, svašta pričaju", rekao je.

Nije bilo dovoljno što su uveli takse, ćutali su, kaže, o protestima Srba.

Ambasadori su govorili da oni ne treba da se porede sa žrtvama nacističkog terora, rekao je Vučić.

VUČIĆ: IZLAGAO SAM SE LIČNOM I POLITIČKOM RIZIKU ZARAD KOMPROMISA

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd vodio dijalog, jer je želeo kompromis.

Naveo je da je bio na meti opšte kritike celokupne srpske javnosti, jer je predlagao ono što mu se, kaže, činilo da je svakom racionalnom čoveku jedino normalno i logično rešenje.

Za one koji su se protivili, kaže, uvek je imao odgovor - jeste li ovo želeli?

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Ne podležem pritisku pritisku ulice, mogu dobiti samo izbore; Albanci spremni da se žrtvuju za Kosovo


"To, da imate danas čuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta celog Kosova? Pa zato ćutite i danas se ne izjašnjavate. A bili ste protiv toga da Srbi imaju svoje teritorije i da Srbija ne izgubi sve", rekao je on.

Kako je dodao, izlagao se riziku, ličnom i političkom, govoreći koliko je potreban mir i kompromis.


foto Tanjug


VUČIĆ: 19 ZEMALjA PRIZNALO KOSOVO ZA VREME DIJALOGA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je stvorena atmosfera da je gaziti i rušiti Srbiju dobro.

On je, u vanrednom obraćanju javnosti, naveo da se Srbiji prebacuje to što je mirnom, demokratskom politikom nastojala da zaštiti svoje državne i nacionalne interese.

Vučić je podsetio da nam neretko spolja zameraju da smo se, navodno suprotno dijalogu, zalagali za povlačenje priznanja takozvanog nezavisnog Kosova od pojedinih zemalja koje su ga priznale.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić sa Larkin: Priština ugrožava mir i stabilnost u regionu

"Kažu, to nije u duhu dijaloga i to ne treba da se radi, a zaboravili su da kažu da je dok smo vodili dijalog čak 19 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, a onda im smeta kada 12 zemalja povuče priznanje", rekao je Vučić.

Prištini, kaže, ni dan danas ne pada na pamet da izvši formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ali, gaziti i rušiti Srbiju je dobro, jer Srbija valjda treba da učestvuje kao 'pile koje donosi glavu na panj' i svako tu glavu može da odseče", primetio je Vučić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (74)

Milos

14.12.2018. 20:32

Sada bi trebalo odstupiti od ulaska u evropsku uniju i prebaciti se na saradnju sa Kinom, Rusijom itd..Prekinuti svaku vrstu saradnje sa zemljama koju su priznale formiranje vojske kosova.

Zare

14.12.2018. 20:41

Svet je precutao formiranje jedne zloglasne i bespravne vojske "Kosova"zarad samo njima znanih razloga.

avanturista

14.12.2018. 20:53

Srbija mora mirno pristupati komplikovanoj situaciji i braniti svoje pravo na teritoriju i narod

Petar M

14.12.2018. 21:01

Dobro bi bilo da nasa vojske nemora intervenisati, nicija nije gorela do zore, nece ni njihova. Treba strpljenja, dunuce vetar u korist Srbije.

Gordana

14.12.2018. 21:19

Ako napadnu sever Kosova,imamo itekako cime da se branimo i branicemo se.Boricemo se za nas narod na KiM.

Janko

14.12.2018. 21:40

Srbija je za mir,ali je zato vojska Srbije spremna da reaguje u svakom trenutku i brani svoj narod.

caca

14.12.2018. 21:45

Srbi na KIM ce biti zasticeni i bezbedni,bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo!Nacice nas predsednik pravo resenje za sve Srbe!!!

Sada

14.12.2018. 21:48

Nadam se da nece doci do rata, verujem da bi Predsednik branio narod na KiM... ali ne bi voleo krvoprolice

Vojin

14.12.2018. 21:58

Sigurni smo u snagu i odlučnost predsednika Vučića da se svi problemi prevazidju u zakonskim okvirima i mir po svaku cenu sačuva.

zaliv.net

14.12.2018. 21:59

To je trebalo danas da se uradi, utrci i zauzme sever Kosova a ne da se mnogo prica i na kraju nista ne uradi!

Sara

14.12.2018. 21:59

Osnovni cilj Srbije je da zastiti svoj narod i da mu pruzi sigurnost kako bi opstao na svojim ognjistima.Velika podrska nasem narodu na KiM.

4

14.12.2018. 22:01

Ukoliko krenu na Srbe u Mitrovici imamo vojsku,imamo naoruzanje i moramo braniti nase gradjane i nasu teritoriju

Leka

14.12.2018. 22:01

dalji razgovori samo ako se ZSO ostvari, inace su Sipci i Ahtisarijev ustav pregazili koji zabranjuje to bez saglasnost srpske zajednice. iako su nadleznost teritorijalne odbrane prebacili na KBS i po Haradinaja obisli tu prepreku, ustav je narusen. u sustini su zakoni koji bi u narednim 10 godina omogucili vojsku od 5000 vojnika protivustavni i krsenje rezolucije 1244. nije prvi put. i nastavice se, sve dok u Kfor ne budu Rusi, to treba traziti u SB UN

BOŽA ZEMUNAC

14.12.2018. 22:01

,Vučiću jednim potezom možeš sve da promeniš.Rusima treba dati bazu i problem rešen.

Aleksandar

14.12.2018. 22:03

Ako mislite na rat, zaboravite na to, jer bi odmah NATO napao nas... realno, mi tu mozemo jako malo da uradimo, samo treba diplomatija da se rastrci jos vise, dakle jedino diplomatija... o slanju vojske dole nema ni govora, ne pricajte o ratu!

Velizar Kastratović

14.12.2018. 22:16

Očigledno da žele da izazovu rat na Kosovu i Metohiji pa da opet izigravaju žrtve.

Kica

14.12.2018. 22:18

Kada te Amerika stiti onda za tebe ne vazi nijedan zakon i mozes da radis sve sto pozelis kao Albanci, dobijes vojsku, laznu drzavu, ponasas se bahato i nista te ne dotice.

Dijego

14.12.2018. 22:34

Srbija će sačuvati mir i stabilnost,ali ako građani budu naadnuti Srbija će i te kako znati da zaštiti narod na KiM.

Ljubiša Ilić

15.12.2018. 03:07

Kratko jasno i koncizno! Predsedniče pravac u UN i sve im tamo ponovite!Neka svet sazna istinu, da isteramo lisicu na sneg, da pokaže tragove. Da vidimo ko je vera a ko nevera i ko su nam pravi prijatelji?

Biljana

15.12.2018. 05:40

U ovomo veoma teskom vremenu, Srbija ce svakako sacuvati mir i stabilnost, ali ako gradjani budu napadnuti Srbija ce i te kako znati da zastiti narod na KiM.

Anica

15.12.2018. 06:30

Srbija ima snage da zastiti svoj marod na KiM. Srbija nece dozvoliti novo proterivanje Srba.

kontesanera

15.12.2018. 06:47

Albanci misle da im niko ne može stati na put i ponašaju se bahato i nasilno jer imaju podršku zapadnih sila.

Dzo

15.12.2018. 08:13

Srbija će sačuvati mir i stabilnost,ako ne daj boze bude trebalo Srbija ce zastiti svoj narod na KIM.

mici

15.12.2018. 08:42

Srbija je oduvek spremna za mirno rešenje ali nikada neće ostaviti svoj narod na KiM nezaštićene,tu je naša vojska koja je u svakom momentu spremna da štiti svoj narod.

tinamiki

15.12.2018. 09:00

Trudicemo se da odrzimo mir, jer to nam je cilj, ali sa druge strane moramo biti spremni na sve.

Sneki

15.12.2018. 12:38

Amerika i šiptari su se udružili, svako iz svojih razloga da pokore Srbiju ali su se prešli. Nije Srbija laka meta

slobodnomisleći

15.12.2018. 19:30

I gde je dovela politika pregovora razgovora i našeg dstupanja od rezolucije 1244? Po toj rezoluciji Srbija ima pravo na vojsku i policiju na Kosovu i Metohiji. Sami smo jeegazil rezoluciji 1244iI ova i prethodne vlade. vlade se menjaju ustupci se nastavljaju..Nama EU nema alternativu umesto da Srbija nema alternativu )Šta se sada žali ko? Evo EU.-vidim članovi smo prosperiramo...Ono što jeste sunovrat ovih politika je - nema ni Kosova ni EU na ovakav način .Ni Srbije.