Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozvao vlasti tzv. Kosova da ukinu takse na robu iz Srbije jer je to prepreka za dijalog.

U intervjuu za novinske agencije iz BiH u Sarajevu, Palmer je rekao da SAD snažno podržavaju proces koji vodi EU za rešenje kosovskog pitanja i da žele da vide postizanje sporazuma Beograda i Prištine o potpunoj normalizaciji odnosa što bi otvorilo vrata za put ka EU, i Srbiji i Kosovu, prenosi Slobodna Evropa."To bi doprinelo bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu. Takvim sporazumom promovisalli bi se stabilnost i mir u celom regionu", rekao je američki zvaničnik zadužen za jugoistočnu Evropu.

PROČITAJTE JOŠ - Skot: EU i SAD ujedinjene u uverenju da tarife treba ukinuti

Palmer je pozvao vlasti tzv. Kosova na ukidanje odluke o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, dodajući da SAD smatraju da to predstavlja prepreku u nastavku dijaloga.

Govoreći o regionu, Palmer je ocenio da Bosna i Hercegovina treba što pre da implementira izborne rezultate i sprovede reformu Izbornog zakona. Tu reformu ne može da nametne međunarodna zajednica već je moraju predložiti i sprovesti vlasti u BiH jer je reformama potreban legitimitet, dodao je.

On je rekao i da će SAD podržavati BiH u reformi odbrane i u nastojanjima da ojača odnose sa NATO. Nameru Rusije da potkopa težnje zemalja regiona nazvao je destabilizirajućom, ocenjujući da to nanosi štetu regionalnom miru i stabilnosti.

"SAD ne nameće zemljama Zapadnog Balkana šta treba da čine, ali naša vizija Balkana mnogo je bliža onome što su te zemlje izabrale za sebe. Ambicije zemalja za članstvo u EU i NATO moćan su pokretač promene" rekao je Palmer.

Ovakav odnos SAD prema zemljama Zapadnog Balkana neće se menjati jer je to konstantna politika ove zemlje koju ambasadori sprovode u određenim zemljama bez obzira na promenu administracije, dodao je.

Na pitanje da li će izbor Milorada Dodika za člana Predsedništva BiH eventualno ugroziti aspiracije BiH ka evroatlantskim integracijama, Palmer je kazao da će SAD predano raditi sa svim članovima državnog Predsedništva uključujući i Dodika.

"On i dalje ostaje pod sankcijama SAD jer to što je postao član Predsedništva BiH nije jedan od kriterijuma za uklanjanje sankcija. Dodik zna šta se od njega očekuje kako bi sankcije bile uklonjene i želeli bismo da vidimo da on ide tim putem", naveo je Palmer.

On je podsetio da su sankcije protiv Dodika uvedene zbog antidejtonske aktivnosti, u funkciji podrške tom mirovnom sporazumu i dodao da Dodik mora da pokaže da je posvećen teritorijalnom integritetu BiH odnosno da ne ide putem secesije.


PALMER: MAKEDONIJA BI MOGLA DA UĐE U NATO DO 2020. GODINE


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za jugoistočnu Evropu Metju Palmer izjavio je da bi Makedonija mogla da se pridruži NATO-u do 2020. godine ukoliko sprovede Prespanski sporazum i na taj način reši višedecenijski spor sa Grčkom.

Kako kaže, Makedonija bi mogla da postane 30. članica NATO "najranije za 18 meseci od sada", prenosi AP. "To je potpuno realističan cilj", rekao je Palmer.

Kao pozitivan primer izdvojio je Sporazum postignut između Makedonije i Grčke za rješenje njihovog spora o imenu.

Palmer je izrazio nadu da će pregovori što pre biti otvoreni, verovatno već u junu 2019. godine.