PREDSEDNIKU Srbije Aleksandru Vučiću dodeljeno je jedno od najviših odlikovanja Ruske Federacije - Orden Svetog Aleksandra Nevskog. Prvi čovek Rusije Vladimir Putin doneo je ukaz o ovom znamenju koje se posle više od sto godina ponovo dodeljuje jednom srpskom državniku!

Poslednji laureat bio je čuveni Nikola Pašić, a odluka lidera najveće države sveta da ovo priznanje dodeli Vučiću najbolje govori o odnosu ruskog lidera prema šefu naše države. Do sada su ovaj orden dobili grof Sava Vladislavić Raguzinski, baron Petar Duka, inače srpski general u habzburškoj vojsci rodom iz Osijeka, kralj Milan Obrenović, kralj Aleksandar Obrenović, kralj Aleksandar Karađorđević dok je bio prestolonaslednik, knez Nikola Petrović Njegoš, knez Danilo Petrović, vojvoda Božo Petrović Njegoš, vladika Mitrofan Ban.

PROČITAJTE JOŠ - Aleksandaru Vučiću orden od crkve

Inače, Putin bi u Srbiju trebalo da dođe 15. januara i možda bi upravo tada trebalo da preda orden svom domaćinu. Svi okvirni detalji oko te posete biće utanačeni 9. novembra na sednici Mešovitog komiteta dveju vlada, kojem će predsedavati srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zamenik premijera Rusije Jurij Borisov. Oni će se osim temama o saradnji dveju zemalja baviti i pripremom Putinove posete.

O poseti ruskog predsednika u ponedeljak su na Andrićevom vencu razgovarali Vučić i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

- Za Srbiju je ogromna čast da ponovo ugosti predsednika Rusije. Njegov dolazak je izraz poštovanja za našu zemlju, te tradicionalnog prijateljstva dveju zemalja i bratstva dvaju naroda - naglasio je Vučić, koji je sa Čepurinom pretresao i teme o bilateralnoj saradnji, posebno o konkretnim projektima iz ekonomije i povećanju trgovinske razmene.

Vredno priznanje dodeljuje se u čast Aleksandra Nevskog, koji je bio ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve. Prva ga je dodelila carica Katarina Prva Aleksejevna, inače druga žena cara Petra Velikog, i to posmrtno svom suprugu 1725. godine. Ovo priznanje uručivano je sve do 1917., kada su boljševici preuzeli vlast u Rusiji. Orden je pre nekoliko godina ponovo aktivirao Vladimir Putin.


ČERČESOV I TERJEŠKOVA

ORDENOM Aleksandra Nevskog Putin je letos nagradio selektora ruske fudbalske reprezentacije Stanislava Čerčesova, dok je ordene časti dodelio kapitenu reprezentacije, golmanu Igoru Akinfejevu i odbrambenom igraču Sergeju Ignaševiču. Isto priznanje pre nekoliko godina uručeno je i heroju Sovjetskog Saveza i prvoj ženi kosmonautu Valentini Terješkovoj.