Đurić: Rešenja za Kosmet nema bez dogovora sa Srbijom

Tanjug

petak, 12. 10. 2018. u 11:30

Ђурић: Решења за Космет нема без договора са Србијом

Foto Tanjug

Hoćemo kompromis i ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnost, rekao je Đurić

Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, izjavio je danas direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističcuhi da Srbija želi kompromisno rešenje, i da neće prihvatati nikakve ponižavajuće predloge za rešenje.

Đurić je za tv Pink rekao da jučerašnje napuštanje konferencije o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Beču Delegacije Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta zbog načina kako je na skupu predstavljeno Kosovo, pokazuje da ništa nije rešeno.

"To pokazuje da rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom. Oni da budu jednostrano proglašena nezavisna država i da misle da sa Srbijom ne treba da se dogovaraju, da im je dovoljno što ih je neko potapšao po ramenu, to nikakvo rešenje sa sobom ne donosi", rekao je Đurić.

On je naveo da Srbija ima dostojanstvo i podsetio na reči predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja.


PROČITAJTE JOŠ: Marko Đurić: Pozicija Srbije sistematski slabljena optuživanjem sopstvenog naroda i države da pripremaju razne scenarije!

"Hoćemo kompromis i ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnost", rekao je Đurić ističiću da je Srbija danas politički i ekonomski snažna da može da stititi svoje interese.

Inače, Delegacija parlamenta Srbije protestovala je juče zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom „Kosovo" bez zvezdice.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije u Beču, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju. Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije.

Đurić je rekao da se čuo sa srpskim ambasadorom u Beču i da je sa njim razgovarao o tome.

Delegacija iz Srbije je, kako je rekao, dobila podršku ne samo od Španije već i predstavnika sa Kipra i iz Grčke.

Đurić je rekao da na KiM Albanci bez dogovora sa srpskom stranom mogu samo da maštaju da mogu da zaokružze neko rešenje ili da osnovaju veb sajtove na kojima će tvrditi da su država.

"Ali, u UN i OEBS ne mogu da uđu. Time samo pokazuju da ništa ne može da se reši bez dogovora", naglasio je Đurić.

Kako je rekao, u interesu Srbije i našeg naroda na KiM je da njegovu poziciju sačuvamo i Srbija će se boriti da nađemo neko rešenje.

Đurić je naglasio da u tom smislu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu velike napore da se nešto postigne, iako bi bilo neuporedivo lakše da se nastavi sa politikom koju je vodila prethodna vlast.

"U praksi su radili sve da priznaju nezavisnost Kosova, a da Srbija ne dobije ništa za uzvrat, u vreme Jeremića, Tadića i Đilasa".

Naglasio je Đurić da je Boris Tadić ranije pričao kako će poteći med i mleko kada na KiM dođe Euleks, koji je kada je došao prvo uhapsio Olivera Ivanovića i duže od dve godine ga držao iza resetaka, zatim da nijedan zločin protiv Srba nije rasvetljen niti rešeno neko imovinsko pitanje za Srbe.

Đurić dodaje da je sadašnja vlast na čelu sa Vučićem zaustavila i počela da smanjuje broj priznanja nezavisnosti Kosova u svetu..

"Vučić je uradio nešto što bi malo koji lider - izložio sebe velikom unutrašnjem i spoljnom političkom pritisku da bi se našlo kompromisno rešenje, koje će značiti mir i stabilnost. Umesto da dobije podršku gotovo svi politički činioci u zemlji su se okrenuli protiv njega i tog rešenja", naglasio je Đurić.

Đurić navodi i da se "Đilasov savez za silovanje zbog pozivanja na silovanje premijerke" nije izvinio ni Ani Brnabić niti građanima, već da su stali u zajednički front da se pronađe neko rešenje protiv pozicije sopstvene zemlje.


PROČITAJTE JOŠ: Đurić: Srbi na KiM mogu da imaju samo više nego danas


Direktor Kancelarije za KiM je poručio da će se Srbija i dalje boriti da Kosovo ne dobije ''za džabe'' stolicu u UN.

Istakao je da je vlast kada je potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš bio načelnik Generalštaba uništila vojsku i da je broj brigada smanjena sa 110 na 10, da je raspušten Prištinski korpus i smanjena odbrambena moć zemlje.

Komentarišući izjavu Edija Rame o prodaji Telekoma Albanije koji je deo Dojče Telekoma, Đurić ističe da ga to podseća na vreme Envera Hodže koji je odlučivao ko i gde može da ulaže i da se sada određuje nemačkoj kompaniji kome će da proda Telekom Albanije.

Đurić dodaje da je Srbija prva u regionu po investicijama i broju otvorenih radnih mesta iako je okružena zemljama članicama EU i NATO pakta.

Na pitanje kako komentariše izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisno, Đurić kaže da samo treba uporediti Vučićevu izjavu sa izjavama predstavnika u reigonu i da se vidi velika razlika u stepenu odgovornosti prema svom narodu i drugima u regionu.

"Jasno je ko želi mir i staibnost i normalne odnose u budućnosti i na demoktratski način hoće da štiti sprske interese, a ko hoće da zadrži region u večitom konfliktu. Da li će biti bolje muslimanima i Hrvatima posle te Komšićeve izjave - neće. Na Srbiji je da se ponaša odogovorno i ozbiljno i da brine o svom narodu preko Drine. Republika Srpska će moći da računa na sve snažniju podršku u budućnosti".

Ðurić je naglasio da će Srbija nastaviti obnovu zadužbinarstva i naših svetinja na KiM dodajući da je tokom vlade Vučića i Brnabić Srbija na KiM delimično ili potpuno obnovila 42 crkve i manastira i da će biti nastavljene rekonstrukcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (139)

Maja M.

12.10.2018. 11:36

Bravo!Albanci bez dogovora sa srpskom stranom mogu samo da maštaju da su država.

seki

12.10.2018. 11:54

Polako se Albancima zavrće finansijska slavina i sad će i oni morati menjati pristup pregovorima.

MAKSS

12.10.2018. 11:55

Srbija je uvek bila za mirno i kompromisno resenje ali Pristina uporno odbija saradnju.

Maca

12.10.2018. 11:59

Kompromisno resenje znaci stabilnost i mir bez obzira na unutrasnji i spoljasnji politicki pritsak.

Dejan

12.10.2018. 12:02

Srbija zeli da zastiti svoje interese, ali nece prihvatiti jednostranu proglasenost Kosova.

Giga

12.10.2018. 12:04

Nasi danasanji drzavnici se bore da ocuvaju KiM, da je Tadic na vlasti Srbija se nista ne bi pitala, taj bi predao Kosovo.

kristinad

12.10.2018. 12:15

Srbija je uvek bila za dogovor, ali to ne znači, da će prihvatiti nezavisnost Kosova.

Dejan

12.10.2018. 12:16

Srbija se pita I Srbija nece pristati na ucene i jednostrana resenja. Proslo je vreme kada je moglo Srbiji da se namece kome sta padne na pamet

Teodora

12.10.2018. 12:27

Srbija se zalaže za kompromisno rešenje, ali postoje određene crvene linije preko kojih ne može da pređe.

Marko

12.10.2018. 12:45

Srbija ce se boriti znanjem,činjenicama,dostojanstvom i pobediti njihove provokacije.

ZojaMisic

12.10.2018. 14:26

Dogovor mora da se postigne, ukoliko zelimo da buducim generacijama obezbedimo miran zivot.

Marko

12.10.2018. 15:02

Zelimo da postignemo kompromis u kome ce se zadovoljiti i nasi interesi, ne samo Pristine.

Ana

12.10.2018. 15:03

Pristina zeli kompromis u kome ce samo ona dobiti, moze da sanja o presevskoj dolini i drzavi.

Sanja

12.10.2018. 15:50

Nama se otima nasa svetinja i logicno je da se mi za sve pitamo i moramo da se borimo da nesto sacuvamo

Marko1986

12.10.2018. 16:36

Neka shvate da Srbija neće dozvoliti da je bilo ko ponižava i da se sad pita mnogo više nego inače!

Marko1986

12.10.2018. 16:38

Bez dogovora sa Srbijom sigurno neće doći do rešavanja Kosovskog problema to su trebali dosad da shvate ovi u Prištini!

Kica

12.10.2018. 17:02

Ocigledno je da Pristina misli da ako ne razgovara sa nama da nece morati da se suoci sa kompromisom, neka ne sanjaju, mi imamo strpljenja.

danijela

12.10.2018. 17:34

Srbija je jedna od dve strane između kojih se vodi dijalog. Naša reč je valjda bitna!

Pele

12.10.2018. 17:54

Samo kompromisno resenje je resenje koje moze znaciti napredak i bolje sutra Srbima na KiM

Pele

12.10.2018. 18:03

Vučić je uradio nešto što bi malo koji lider - izložio sebe velikom unutrašnjem i spoljnom političkom pritisku da bi se našlo kompromisno rešenje, koje će značiti mir i stabilnost.Vučić je izneo rešenje za KiM, da svi građani budu ujedinjeni ako misle da se razvijaju, bez granica ikakvih, već je ponudio progres, ekonomski napredak, razvoj i nove investicije.

Mila

12.10.2018. 18:07

Osnovali su laznu drzavu u koju su postavili lazne predstavnike vlasti, proglasili nezavisnost koju niko ne priznaje, zar ne vide da od njihovih odluka nema nista? Shvatice ubrzo da je najbolje da razgovaraju sa nama i postignu kompromisno resenje inace ce sve izgubiti.

Mila

12.10.2018. 18:07

Albanci neka odlucuju o čemu zele, ali Kosovo je deo Srbije i bez glasa Srbije nema dogovora.

sanja

12.10.2018. 18:08

Srbija je spremna za kompromis i miran dijalog ali i albanci moraju da saradjuju na istom nivou.

Kristina

12.10.2018. 21:54

Ovde je dogovor moguć samo ako pričamo o kompromisu obe strane, drugačije nije dugoročno rešenje.

4

13.10.2018. 00:02

Dolaskom Vucica na celo drzave poceo je da se smanjuje broj drzava koje su priznale nezavisno Kosovo