Marko Đurić: Pozicija Srbije sistematski slabljena optuživanjem sopstvenog naroda i države da pripremaju razne scenarije!

Tanjug

subota, 04. 08. 2018. u 08:01

Марко Ђурић: Позиција Србије систематски слабљена оптуживањем сопственог народа и државе да припремају разне сценарије!

Foto Tanjug

Sednica saveta za nacionalnu bezbednost, sazvana povodom situacije na Kosovu i Metohiji, završena je nešto posle 10 časova. Sednici su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić, šef BIA Bratislav Gašić, ministar policije Nebojša Stefanović, premijerka
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da se razgovaralo o činjenici da se ne sprovodi dogovor o formiranju ZSO i da je sramota da u Srbiji mora da se razgovara o bezbednosti Srba na KiM, a ne o ZSO i sprovođenju garancija koje je dala međunarodna zajednica.

On je podsetio da su neki iz Srbije davali lažne informacije i govorili o lažnim scenarijima, pa se umesto o obavezama Prištine, baš zbog tih ljudi, radujemo što nećemo imati nijedan nasilni scenario koji su hteli da nametnu pojedinci zbog svojih psihoza.

- Nećemo prestati da ukazujemo na licemerje Prištine i pojedinaca u međunarodnoj zajednici. Pokazalo se da potpis ne važi ništa, jer je istekao i ovaj 4. avgust. Posebno ukazujem na to da je nedvosmisleno jasno da je pozicija Srbije sistematski slabljena optuživanjem sopstvenog naroda i države da priprema razne scenarije. To su radili pojedini politički predstavnici, verski predstavnici. Ali niko nema monopol nad državom i monopol nad verskim zajednicama - kaže Đurić. On je dodao da će Srbi na KiM posluđati apel predsednika i neće nasedati na provokacije, a možda je trebalo da reaguju da nije bilo onih sa naše strane koji su klevetali sopstveni narod, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

"Kažem, to su radili pojedini političari, od Saše Jankovića drugih i nažlost pojedini verski predstavnici, ali niko nema monopol nad državom, niti ima monopol da predstavlja sve ili pojedine verske zajednice. Ali, ovi ljudi koji su to radili svakako nisu delovali u interesu sopstvene zemlje, već su tvrdeći lažno da se spremaju nasilni scenariji bili direktno u funkciji interesa i ciljeva Prištine i stvaranja atmosfere u kojoj se danas ne može govoriti i ne govori normalno o nesprovođenju Prištine, nego svi treba da budemo srećeni što nećemo imati nasilne scenarije na KiM".

Kaže da su sve službe Srbije dobile zadatke za delovanje kako bi se sprečilo agenturno delovanje kojim pokušavaju da Srbiji vežu ruke.

Kosovska Mitrovica, foto Tanjug

Rekao je da su "laži o nasilnim scenarijima" deo organizovanog i sistematskog plana agenturnih mreža stranih država u Srbiji, koje su imale za cilj da Srbiji "vežu ruke i da onemoguće da se na adekvatan način bori za ostvarivanje obaveza koje su i Priština i Međunarodna zajednica preuzele na sebe u Briselu.

"U funkciji agenturnog delovanja bili su i pojedini politički predstavnici i pojedini predstavnici verskih zajednica. Zbog toga i kao građanin i direktor Kancelarije za KiM osećam nelagodu. Očekujem da će na osnovu danas dobijenih zadataka naše službe i organi bezbednosti pojačati aktivnosti na sprečavanju ovakvih pojava", istakao je Đurić.

Što se tiče Srba na KiM, kaže da će ostati mirni i pribrani, te da neće nasedati na bilo kakve provokacije.

Savet za bezbednost analizirao je, istakao je Đurić, političko-bezbednosnu situaciju, stanje u bezbednosnom sistemu odbrane, kao i u civilnim i vojnim obaveštajnim službama, te o bezbednosnoj situaciji u našem regionu i šire, rekao je danas Marko Đurić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Savet je po sve tri tačke usvojio određene zaključke, a predsednik Republike Aleksandar Vučić je, u skladu sa ovašćenjima, tim povodom izdao odgovarajuće zaključke.

Đurić je podsetio da je danas 1930. dan od kako nije sproveden dogovor o ZSO i ocenio da je sramota što rukovodstvo države i bezbenosne službe moraju da razgovaraju o bezbdnosti Srba na Kim, a ne o nesprovođenju Briselskog sporazuma od strane Prištine i garancijama koje je dala međunarodna zajednica.

On je istakao da su pojedini Srbi iz političkih krugova i neki crkveni velikodostojnici stvarali atmosferu u kojoj su optuživali sopstvenu državu da planira najstrašnije zločine prema sopstvenom narodu i iznosili izmišljotine i lažne scenarije dogovorenih sukoba.

Podvukao je da smo time dovedeni u situaciju ne da pričamo o nesprovođenju Brisleskog sporazuma, nesprovođernju ZSO već da razgovaramo o drugim stvarima i da budemo srećni što neće biti sukoba na KiM.

"Ali, nećemo prestati da govorimo o neophodnosti da se sporazumi sprovedu i licemernom ponašanju Prištine i dela međunarodna zajednice", poručio je Đurić uz ocenu da se pokazalo da njihovi potpisi ne vrede ništa, a na šta smo i ranije upozoravali da Priština sporazum sprovesti neće.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno sazvao povodom situacije na Kosovu i Metohiji, trajala je nešto više od dva sata.


U Predsedništvu Srbije jutros u 8.00 časova počela je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno sazvao povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

Nakon više od sat vremena, sednica je završena.


Na sednici Saveta, se razgovaralo i o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji Učestvovali su šef BIA Bratislav Gašić, ministar policije Nebojša Stefanović, premijerka Ana Brnabić i drugi članovi Saveta.


To su bili i ministar odbrane , Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković, ministar pravde, Nela Kuburović, republički javni tužilac, Zagorka Dolovac.


Prethodna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je 26. marta, a nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurica u Kosovskoj Mitrovici.


Savet je formiran 2007. godine kao telo za razmatranje pitanja od značaja za nacionalnu bezbednost i usmeravanje rada službi bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

deda Mile

04.08.2018. 10:18

@Bobbie - Kako da nasi zauzmu nesto sto je nase srpsko vekovima? Samo neka izadju na junacki uranak!

Косово и Метохија су Србија!

04.08.2018. 11:10

@Bobbie - Ослободите Косово и Метохију!

Lazar

04.08.2018. 08:54

Siguran sam da će se doneti ispravna odluka o daljim koracima u vezi napete situacije na Kosmetu.

cuca

04.08.2018. 09:24

Provokacija koja je daleko otisla zbog plasirane lazi da Srbi na Severu Kosova hoce da proglase autonomiju .Taci ,Haradinaj I ostali Siptari sve ovo rade jer nece da formiraju SZO koji danas rok istice po Briselskom sporazumu zato Srbi na Kosovu neka se cuvaju I ne nasedaju na provokacije.

Indijanci

04.08.2018. 11:10

Nikad Kraja Sa Albancima . Ako je ko Pokušao Mirnim i Civilizovanim Kulturnim Načinom Toje Naša Srbija , Naš Predsednik I ostali iz Vlade Srbije. Šta Hoće Albanci , Šta Hoce da naprave Problem još veći Da bih Srbija Reagovala. Hvata ih Panika Da još neko nepovuče Priznanje. Treba Pozvati Trampa I ostale koji su Zakuvali ..,

filip

04.08.2018. 11:14

Ako Belorusija, Kina i Rusija nemaju opoziciju, zasto bi je Srbija imala? Najjace drzave su tako jake zato sto nemaju opoziciju.