Mogerini: Dijalog Vučića i Tačija veoma težak, ali ohrabrujući

Beta

25. 06. 2018. u 13:03

Visoka predstavnica je rekla da je "Zapadnom Balkanu sad potrebno da Evropska unija bude dosledna i ispuni obećano", ocenjujući da je na "Zapadnom ostvaren upečatljiv napredak"

Могерини: Дијалог Вучића и Тачија веома тежак, али охрабрујући

Foto: AP

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas da je bila "teška, ali ohrabrujuća" runda dijaloga između predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

"Juče smo imali veoma dobar sastanak dijaloga na visokoj ravni između Beograda i Prištine koji se odvija na ohrabrujući način, veoma teško, ali obrabrujuće", rekla je Mogerini dolazeći na zasedanje šefova diplomatija EU u Luksemburg.

Visoka predstavnica je rekla da je "Zapadnom Balkanu sad potrebno da Evropska unija bude dosledna i ispuni obećano", ocenjujući da je na "Zapadnom ostvaren upečatljiv napredak" i time što je potpisan sporazum o imenu između Skoplja i Atine.

Mogerini je dodala da očekuje da šefovi diplomatija EU, koji sutra zasedanju u formatu "opšti poslovi" u Luksemburgu, prihvate preporuku Evropske komisije da se Makedoniji i Albaniji da zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu s Unijom.

Pročitajte još: Završen trojni sastanak Vučića, Tačija i Federike Mogerini; Dačić: Razgovori su teški

Iz zvaničnih krugova u Hagu i Parizu stižu najave da će se Holandija i Francuska, a verovatno i još neke članice EU, tome usprotiviti i tražiti da vlasti u Skoplju i Tirani pruže dodatne potvrde da su sprovele opipljive korake u jačanju vladavine zakone i suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu da je dogovoreno nekoliko važnih stvari za Srbe na Kosovu, među kojima da svi problemi moraju da se rešavaju u miru, uz međusobno poštovanje i garantovanje bezbednosti i sigurnosti građana.

Vučić je naveo da nije "preterani optimista", ali da želi da se pokuša da se kroz nastavak razgovora nađe razumno rešenje za krupna otvorena pitanja.

Pročitajte još:Dačić: Pitanje Kosova nije gotova stvar, prepreka trajnom rešenju je Priština; Pacoli: Neko ovde laže...

To se pre svega odnosi na institucionalnu zaštitu Srba na Kosovu formiranjem Zajednice srpskih opština.

Komentari medija u EU su bili vrlo šturi, ali je nemački radio Dojče vele naveo da su Vučić i Tači u izjavama posle sastanka istakli saglasnost o tome da je kompromis bitan kako bi se došlo do trajnog rešanja u procesu normalizacije odnosa Srba i Albanaca i napretka na unutrašnjem i spoljašnjem planu i Beograda i Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Dana

25.06.2018. 14:29

Epa Godpodjo Mogerini Zakuvaliste Toliko i Jos sada Glumite Policajca Ili Sudiju Da opet Vama Trebamo Da Se Obraćamo . Srbija nije Napravila Problem. Umesto da Stavite Uktimatum Albancima Vi Nas Zamajavate I Vrtite u Krug kao da Trebamo Nesto Da Uradimo .Albanci Trebaju Gospodjo Mogerini , Nevršite Pritisak na Nas. Dosta nam je vase Lazne Zabave. Ziveli.

Gen52

25.06.2018. 15:47

Ovi zapadni političari ni trunke savesti nemaju. Prvo Mogerini se sastaje sa nazovi predstavnikom šiptara koji nema podršku u svojoj skupštini. Drugo, šiptari nemoraju da ispune ono što su potpisali, mislim na ZSO, a EU treba da ispuni obečanje. Sramota. Bednici.

Fedja

25.06.2018. 15:50

Mogerini , pregovori su takvi zato sto u isto vreme glumite sudiju i navijaca Pristine.

merima

25.06.2018. 17:48

Svi pregovori su u suštini teški jer nema lako postignutih rešenja, samo mudrim potezima može se doći do cilja. Odricanje mora postojati bez njega nema trajnog rešenja.

Mr Radomir Scepanovic

28.06.2018. 19:18

Mogerini, daj ti siptarima Lombardiju,Umbiju,Veneto,Siciliju..pa ih sve preseli tamo!