Udar na Srbiju preko Baltika

D. MILINKOVIĆ

22. 12. 2017. u 08:00

Novi pritisci na Beograd posle jasnog stava Vučića o sankcijama Rusiji. Rampa Litvanije, Letonije i Estonije za poglavlje 31. Zapad će nas energičnije uslovljavati oko KiM, Srpske i Centra u Nišu

Удар на Србију преко Балтика

Predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin / Foto AP

VAŠINGTON i Brisel spremaju nove pritiske na Srbiju, zbog čvrstog stava naše zemlje da nećemo uvoditi sankcije Rusiji, a koji je u utorak u Moskvi, u prisustvu Vladimira Putina, "zacementirao" predsednik Aleksandar Vučić.

U ovoj "igri živaca", gde se iz SAD i EU kurtoazno poručuje da im ne smetaju veze Srbije sa Rusijom, iza kulisa se sprema delikatan diplomatski manevar prema našoj državi.

Naši diplomatski izvori prenose nam da će se već u prvim mesecima 2018. godine nastaviti težnje zapadnih sila da Beograd prizna teritorijalni integritet lažne države Kosovo, značajno umanje apetite Milorada Dodika za nezavisnošću Republike Srpske, ali i da se personalu Rusko-srpskog humanitarnog centra ne dodeli status diplomatskog osoblja. S tim što će ti pritisci na predsednika Aleksandra Vučića biti sve ogoljeniji. Jedna od kaznenih mera zbog sedenja na dve stolice, mogla bi da bude i prolongiranje otvaranja poglavlja 31, koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku.

EK: OČEKIVANJA POZNATA KAO zemlja kandidat, Srbija do pristupanja treba progresivno da uskladi svoju politiku prema trećim članicama i međunarodnim organizacijama sa politikom i stavovima koje su usvojili EU i njene članice - poručili su za "Novosti" u Evropskoj komisiji. (G. Č.)

Šef diplomatije Ivica Dačić, kaže za "Novosti", da je sigurno da će Srbija i dalje biti pod velikim pritiskom i EU i SAD:

- Ali zna se da imamo dva strateška cilja - članstvo u Uniji i zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Postupaćemo i ubuduće tako da zadovoljimo oba ta cilja.

Dačić je ubeđen i da decidiran stav izrečen u Moskvi, da nećemo uvoditi sankcije Rusiji, neće štetiti našem evropskom putu.

- Nismo još ni otvorili to poglavlje 31, a daće Bog da se dotad izmire EU i SAD sa Rusijom - zaključuje ministar spoljnih poslova.

Prema našim informacijama, poglavlje 31 sigurno će biti "na ledu" još cele sledeće godine i još se ne zna koje sve "zamke" za Srbiju će biti ugrađene kao merila za otvaranje i zatvaranje pregovora o ovoj oblasti.

Naime, Brisel još nije pripremio izveštaj o skriningu, jer određeni broj zemalja insistira da se Srbiji nametnu dodatni uslovi za otvaranje poglavlja 31. Tu prednjači Litvanija (koja je bila i poslednja zemlja koja je ratifikovala SSP sa Srbijom), ali zazor od jakih veza Srbije i Rusije imaju i Letonija, Estonija, Poljska...

Te države strahuju da bi Srbija, kada postane članica EU, mogla da bude "trojanski konj" Rusije u Evropskom savetu i da blokira sve važne odluke. Zato traže izmene Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, kako bi se Srbija i "na papiru" obavezala da će joj EU uvek biti ispred Rusije.

I Igor Novaković, koordinator Radne grupe za poglavlje 31 Nacionalnog konventa o EU, potvrđuje, za "Novosti", da zasad nema naznaka iz Brisela kada bi mogli da počnu pregovori o poglavlju 31. On dodaje da bi mnoge stvari i rokovi mogli da budu poznati u februaru sledeće godine, za kada je najavljeno usvajanje Strategije proširenja EU:

- Postoje naznake da tu neće biti samo pritisaka i uslovljavanja, već i nekih novih instrumenata kako bi se ohrabrio i ubrzao naš put ka članstvu.

Profesor Bojan Milisavljević sa Fakulteta političkih nauka, kaže nam da je očigledno da je neusklađenost naše spoljne politike oko Rusije sa politikom EU, trn u oku Brisela, i da pritisci oko toga neće nestati:

- Pravilo je da neka država usaglasi svoju spoljnu politiku sa Briselom do momenta ulaska u EU. S obzirom na rokove za naše članstvo, koji se pominju, imamo još šest-sedam godina da balansiramo oko ovog pitanja.

ODOLELI PET PUTA

BRISEL stalno traži od Beograda da podrži deklaracije koje je usvojila EU, ali Srbija do sada nije glasala ni za jedan dokument koji se odnosio na Rusiju. U prvoj polovini ove godine, Srbija se od 16 deklaracija EU, saglasila sa njih 11. Od pet deklaracija koje nismo podržali, dve se odnose na situaciju u Ukrajini, a po jedna na Siriju, situaciju u BiH i Kongu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (96)

Strucnjakowsky

22.12.2017. 08:36

necemo priznati Kosovo,hocemo Rep Srpsku i zelimo prijateljstvo sa Rusijom.

Hisar 008

22.12.2017. 08:40

Litvanija,Estonija,Letonija.Države koje 100% zavise od Ruskog gasa,tvrde pazar sankcija prema Rusiji a same ga ne smeju primeniti zbog svojih gradjana,koja dvoličnost.

Stefan

22.12.2017. 08:41

Pa izdrzite udar! Na muci se poznaju junaci! Ili cemo opet da igramo politcku igru pod nazivom: I EU i Rusija?

Djole

22.12.2017. 08:43

Trn u oku Brisela? Kada ce taj Brisel vise ostati bez tog oka?!Ne laje kera sela radi, vec sebe radi!Stislo im se go*no, pa im Srbi i Rusi krivi!

Milivoje

22.12.2017. 08:46

Maske na zapadu polako padaju. EU zlikovci su decenijama ronili krokodilske suze, obećavajući srpskom narodu kule i gradove a suština je da oni Srbe i Srbiju ne podnose. Setite se odlaznog govora Miloševića. Sa Srbijom se pregovara da se Srbija ekonomski porobi, teritorijalno smanji, vojno blokira te da se kupi vreme kako Srbija ne bi mogla da pregovara sa Rusijom. Valjda je sada svima u vlasti jasno koji je jedini preostali put Srbije. Srbija za razliku od Baltičkih nacista ima alternativu.

PP

22.12.2017. 08:48

Popravlja se Vučić, popravlja ... Možda počnem da glasam za SNS i SPS - pod uslovom da Srbija prekine diplomatske odnose sa EU i da Srbija uđe u ODKB!

Gojko

22.12.2017. 09:09

Kada Vučić ode u SAD (tamo ga primaju na travnjaku), Francusku ili Nemačku, njihovi mediji i ne objave vest a već drugi dan u svim medijima najjače vojne sile na planeti, Putinovoj Rusiji, se piše o prijateljskoj poseti Predsednika Srbije i čvrstom stavu srpskog naroda da NI PO KOJU CENU neće izdati Rusku braću u ovom teškom trenutku kada zapadni zlotvor preti Ruskoj državi, ruskom narodu i njegovoj slobodi! Braneći Rusiju, branimo sebe! Živela Rusija! Živela Srbija.

мргуд

22.12.2017. 09:11

Много добра ова западњачка "демократија" само пречесто заврћу руке и бију. Ако није баш онако како они желе или уводе санкције, или бомбардују илити укудају право гласа, као Пољској. Најгоре од најгорег што у Србији има Бошка Јакшића и сличних који их из петних жила бране. Јадан...., а јадна и јевропа...

Milena Jovanović

22.12.2017. 09:16

Ludilo mozga. Znači oni očekuju od Srbije i Srpskog naroda da podrži politiku država koje su bombardovale Srbiju nuklearnom municijom i priznale Kosovo tako što treba da uvedemo sankcije jedinim saveznicima u koje imamo i čiji predsednik je KOLIKO JUČE izjavio da će Rusija BRANITI teritorijalni integritet Srbije? Pa da li oni nas smatraju za retarde? Izgleda da smatraju. Pod hitno prekidajte ovu tragikomediju zvanu "evrointegracije Srbije".

Мило

22.12.2017. 09:20

Неће то бити никакво изненађење, сви знамо да нас уцењују,а ко вас уцењује тај вас и нежели нити вас поштује.Зато Срби главу горе свет је велик,а и ми ћемо ојачати,све је на нама.

Jovan

22.12.2017. 09:27

Najveći nacisti i najgori zlikovci u II Sv. ratu, posle Ustaša, su bili Estonci. Njihove zločine prema pravoslavnom narodu Rusije je rečima nemoguće opisati. Podrška Baltičkim zemljama je podrška nacizmu i genocidu nad pravoslavljem.

grga

22.12.2017. 15:10

@Jovan - @jovane vi ste sigurno zaboravili sta su staljin i rusi radili estoncima?

Mr No

22.12.2017. 09:30

Srbija, sa razorenim pravosuđem i novouvedenim feudalnim sistemom vladavine, ne može ni da se primakne EU. Podržavam da vođa prestane da sedi na tim stolicama ili ćemu već, prekine pregovore sa EU i Natom i da se okrene Rusiji i političkom savezu sa njima, Kirgizijom, Belorusijom i Kazahstanom, gde i sada prirodno pripadamo. Onda nema ko za šta da nas "pritiska" i nemamo čemu da odolevamo. Lepo ćemo živeti u novom političkom i geostrateškom ruhu. A verovatno ćemo vratiti i Kosovo.

usaf

22.12.2017. 09:34

A sta vi Srbi zamisljate?-da uzimate mnogobrojne donacije od USA i EU,a da budete u ljubavi sa Rusima.Pa nece moci,gospodo.Dajte mi cifru,koliko ste dobili od Rusa nepovratne pomoci u novcu?Sta,nema-nula dolara!Koliko projekata-Nula!!Pa nije ovo udar iz naslova,vec normalno razmisljanje i rezonovanje drzava u EU i USA!!!!

мргуд

22.12.2017. 11:08

@usaf - Па колико год они то "дали" још годинама нема да врате штету коју се нанели незаконитим злочином бомбардовања од чијих последица ћете и ви, тамо, најеб...... или можда нисте чули да за ширење радиоактивних материја нема препрека и граница....Јах

Свевлад

23.12.2017. 00:39

@usaf - Српски народ нема ништа од тих "донација" које се све и до једног евра сливају у приватне џепове измишљених експерата и владиних организација - али неких других влада а не српске.

ideja

22.12.2017. 09:36

Treba hitno dati diplomatski status osoblju Rusko-srpskog humanitarnog centra i u najkraćem roku uspostaviti vojnu neutralnost, o kojoj toliko pričamo, davanjem dozvole Rusiji da napravi jednu vojnu bazu na teritoriji Srbije (možda negde u Bujanovcu ili Preševu), budući da na teritoriji već imamo jednu NATO bazu (Bondstil). Tako bi bilo 1-1, vojna neutralnost bi bila uspostavljena.

Vaske

22.12.2017. 09:39

Što se pre odreknemo "PRIJATELJTSVA" sa zapadnom, to će Srbija jeftinije da prođe.To vidimo na jasnom primeru Bugarske, odrekli se JUŽNOG TOKA a sada će gas da plaćaju 30% skuplje preko Turske.Jel će možda EU bugarima da benificira cenu gasa iz Turske, kao članici EU?

Inat

22.12.2017. 10:02

Mozemo slobodno da ukinemo drzavu ako pristanemo na neki od njihovih zahteva.Pre svega nema popustanja u podrsci Republici Srpskoj,obavezni smo po Dejtonu i zastitu da joj pruzimo kao i Rusija.Tako da ako zelimo nacionalno samoubistvo...nove milione izbeglica ,onda neka uvedu sankcije Rusiji.Medjutim...sta god po nekad javno morao da izgovori A.Vucic, ja sam potpuno siguran da takav potez NIKADA nece napraviti.

SamoTi

22.12.2017. 10:24

Samo su nam zlo i mislili, dok mi pokazujemo ljubav i postovanje. Evropske vrednosti mozemo da izvozimo u evropsku uniju gde su ih oni zaturili negde.

Анти Антифа

22.12.2017. 10:41

Да се идрекнемо Русије били бисмо раскомадани а ми као појединци гурнути у беду и безнађе.Доживели би смо судбину Курда.С тим,што је Курда 35 милиона и много се лакпе организују него нас 5 милиона.

Чикириз

22.12.2017. 10:48

Мистификује се ова" обавеза за усклађивањем са спољном политиком ЕУ"Толико да то већ постаје спин! Ми нисмо у ЕУ а сдруге стране нико не тражи од Шпаније,Грчке и осталих да због усклађивања признају Косово!!Нити могу да траже( јавно)! То је суверено право тих земаља и ако су у ЕУ.

zaliv.net

22.12.2017. 11:12

A referendum o ulasku u EU? Neka mi Vucic to dozvoli i moze da racuna na moju podrsku a ja sam do nedavno bio protiv SNS (dok nije izjavio sta je izjavio u Rusiji)...verujem ima na hiljade ljudi koji misle kao ja a znam da 90% naroda zeli taj referendum. Hvala lepo

Гоца СЗ

22.12.2017. 12:17

@srđan - Поништен је уговор, добијамо јелку за џабе, али је са истим тајкуном одмах склопљен нови уговор - за набавку додатних украса у вредности од 200.000 евра!

kekec

22.12.2017. 11:20

e, a kakvu ce tek "rampu" srbiji da spusti hrvatska, kad za to dodje vreme i dobije zeleno svetlo velikih igraca, necu ni da zamislim!

Вук З.

22.12.2017. 12:12

@kekec - А ту су (ништа боље!) и Балтичке државе и државице! А тек (ако ништа радикалније не предузмемо) када приме у чланство и Републику Косову...

Да л' су они нормални?

22.12.2017. 11:21

И поред свега што (ваљда) виде и знају о односу ЕУ према Србији, тврдоглаво срљају у преговоре о придруживању и преговоре о фактичком признавању Републике Косове! Можда ја нисам нормална, па не разумем?

ZIKI

22.12.2017. 11:56

Ljudi,svatitre jednu stva,da smo Kosovo izgubili 1999,i nema povratka nazad.Mi smo potpisali kapitulaciju.Imali smo rat,sa nesagledivim posledicama,a sto nas je doveo do rata na Kosovu,ja jos dan danas ne znam.Kako smo nasrnuli na Kosovu,na nasu teritoriju,ne znam.Nisu nam nemoguce stvai.Mi mozemo da ga priznamo,ili ne.Ali,Kosovo vise nije nase.Ono je tudje.vec 20 godina.Mi smo ziveli bez njega,i zivjetcemo jos duze bez Kosova.To je bolje da svatimo sad,nego da gubimo vreme,na nesto tudje.

Miki - Zg

22.12.2017. 19:23

@ZIKI - Do današnjeg dana nitko nije priznao samoproglašenu državu ,tzv. Kosovo od države Srbije i neće .Što je Zapad oteo zločinačkim bombardiranjem i razaranjem ( nisu valjda Šiptari ) to će se vratiti .Kada ,važno je ne pokloniti ,srpski Jeruzalem !

Saša

22.12.2017. 23:36

@ZIKI - Ako predamo Kosovo i Metohiju, sljedeće je Vojvodina, Raška oblast, Niš...da ne nabrajam dalje ali ovo nije ni blizu kraja.

Samo da priznamo:

22.12.2017. 14:04

čije automobile, telefone, aparate kupujemo? Zapadne! Zasto? Zato što su bolji. RAZVIJENIJI su i zato moramo da ih trpimo! Da se razvijemo još! Tačka. Kakva pravda, ljubav, kakvi bakrači!

Milomir

22.12.2017. 14:21

Sve to sto zapadne sile postavljaju pred Srbiju, predstavlja najdirektnijemesanje u unutrasnje stvari jedne suverena drzave. Ti mocnici hoce dasa sebe skinu hipoteku razbijaca Jugoslavije i izazivaca krvoprolica, takosto ce bivsu drzavu "rastociti" na najsitnije delove. Aleksandar Vucic tozna i ima snage da izbegne sve te zamke, ali mu je potrebna pomoc u vidu svesrpskog jedinstva. Srbija i Republika Srpska, ipak nisu zapodcenjivanje. "Zapad" to znade.

Sanja

22.12.2017. 14:46

Nista se nije promenilo, zapad nas je oduvek uslovljavao a Rusija nam je uvek bila iskreni prijatelj.

Бугарска ривијера

22.12.2017. 15:12

Срђане, јесмо чули за јелку од 83.000 евра (10 милиона динара), 4 пута скупљу од оне Рокфелерове у Њујорку, која је већа од ове београдске. Зато је Мали (чим се открила мућка) раскинуо уговор и добио јелку на поклон! Али прочитај и ти новине - одмах је са истим тајкуном склопио НОВ УГОВОР о набавци "додатних украса" чија је вредност 200.000 евра (скоро 25 милиона динара!

ACA

22.12.2017. 15:22

Srbija sigurno neće pucati sama u sebe i poruka onima koji žele da budemo slepi poslušnici je "Bolje i grob nego rob"!

Teodora

22.12.2017. 15:28

Ne brinem narode, mi smo jaki i da ne znamo kolko, izdrzali smo sto niko nije i ovo cemo.

Nikola

22.12.2017. 15:48

Svima smeta dobro prijateljstvo Srbije i Rusije i pokušavaju na sve načine da ga pokvare, ali im to ne ide za rukom jer Srbija neće da rizikuje prijateljstvo sa Rusijom i uvek će podržati Rusiju.

Mita

22.12.2017. 16:03

Ovakva, niska uslovljavanja ne prolaze kod Srbije, jer smo usmereni na svoje ciljeve i ni pokoju cenu necemo od njih odustati.

Marko

22.12.2017. 16:03

Aleksandar vrstan diplomata, on čovek sasvim sigurno neće ići EU uz dlaku šta god oni novo izmislili. Rešenje mora da postoji, ali ne po gubitke na strani Srbije.

Katarina

22.12.2017. 17:03

Pretpostavljala sa da ce ovakve reakcije izazvati poseta Rusiji i ucvrscavanje odnosa sa njima! Ne smemo popustiti pod pristiscima!

Trajko

22.12.2017. 17:08

Sve dok predsednik Srbije uživa podršku u narodu i dok smo složni,ne mogu nam ništa.

za Trajka

22.12.2017. 21:24

@Trajko - Trajko pročita ponovo šta si napisao iš[ta misliš da li i tvoj idol isto misli,naravno da ne.

Mile

22.12.2017. 18:56

Da su mogli da nas slome, odavno bi to uradili. Mi smo svoje rekli i tako će ostati.

Laki

22.12.2017. 19:28

EU će i dalje nastaviti sa pritiscima na našu zemlju,ali verujem da ćemo uz podršku Rusije uspeti da ostanemo pri svom stavu o celovitosti zemlje i teritorijalnom integritetu.

Dušan

22.12.2017. 19:30

I do sada su nas uslovljavali, ali smo mi uspeli da otvaramo poglavlja i da sačuvamo suverenitet.

Tanja

22.12.2017. 19:31

Verujem da ce se kockice sloziti i da ce istina isplivati. Situacija u svetu, kad tad, mora da se promeni i da jasno i glasno kazu da je KIM deo Srbije.

Nenad

22.12.2017. 19:33

Istureno odeljenje NATO pakta predstavljaju tri baltičke zemlje koje su u službi SAD.

Mara

22.12.2017. 19:34

Srbija ne može da odustane od svojih nacionalnih interesa, samo zato što neko to traži od nas. Šta će biti sutra kad izmire odnose sa Rusijom, a vidimo da Austrija radi na tom pitanju?

Bane

22.12.2017. 20:52

Pritisci zapada na Srbiju vec dugo traju, a priznanje nezavisnosti KiM od strane Srbije je uslov koji Srbija nikada nece ispuniti .

DERLINGTON

22.12.2017. 22:40

@Bane - Ukoliko SAD mogu da preko članica EU pritiskaju Srbiju i ucenjuju onda nam takva EU ne treba, tada je potpuno jasno da su EU, SAD i NATO isto.

zuca

22.12.2017. 22:30

@koki - Pa naravno,onda bi nam trazili da priznamo Kosovo. nisu oni vredni da bi mi izdali sebe !

Pavle

22.12.2017. 21:29

Mogu da udaraju ali Srbija je ojacala i nece je slomiti.Nikada necemo uvesti sankcije Rusiji.

Djordje

22.12.2017. 21:32

Ako im treba jos jedan poltron u EU,neka hvala ne zelim u EU.To ce reci svaki Srbin u Srbiji.

Dane

22.12.2017. 21:34

Ništa novo, uslovljavanje smo već osetili ali nismo se odrekli svojih prijatelja .Uspećemo da ostvarimo oba cilja i članstvo u EU i sačuvati tradicionalna prijateljstva

Olja

22.12.2017. 21:47

Na ovakav nacin pokazuju da su nemocni da nam nametnu svoje misljenje kao sto su mislili i ocekivali da ce moci.

Sasa

22.12.2017. 22:00

Udar koji se mogao i očekivati ali ljigavci su uvek postojali i uvek će ih biti.

Orleanka

22.12.2017. 22:14

Neka rade šta hoće! Naš predsednik Vučić i predsednik Rusije Putin znaju šta rade i nikada neće dozvoliti da Rusija i Srbija budu jedna protiv druge ni zbog koga!

Cobi

22.12.2017. 22:18

Mogu da uslovljavaju ali istina je da mi njima mnogo više koristimo nego Rusiji a Rusija nam daje neizmerno više.

Hedona

22.12.2017. 22:25

Srbija ne želi ni sa kim da ratuje, ali mediji su katastrofa u Srbiji,namerno prave haos sa SAD i EU. Srbija ulazi u EU do 2025 godine, niko Srbiju ne napada. Aleksandar Vučić kao najbolji političar u Srbiji dobro kanališe, i zna da EU želi da sluša sebe, a ne da joj diktira SAD šta treba da rade. SAD nema pravo da se meša u politiku EU.

srna

22.12.2017. 22:25

Vec smo apsolvirali da nas EU ne zeli u svom drustvu i zato nas ucenjuju i ponizavaju. Njihova stvar,nas to ne iznenadjuje. Vazno je da mi drzavu sredimo po zakonima Evrope i da idemo dalje a to kada ce i da li ce da otvaraju poglavlja ili ne,njihov problem.

copy

22.12.2017. 22:28

Stezace nas oni,svesni smo mi toga ali bas i ne hajemo zbog toga. Nama se nigde ne zuri. Niko nas nicim nece da ucenjuje i nista nije toliko vredno u poredjenju sa Rusijom kao najiskrenijim prijateljem.

Sladja

22.12.2017. 22:39

EU nas za sada samo uslovljava i ucenjuje, Rusija nas konstantno podržava u svakoj našoj odluci.

Miško

22.12.2017. 22:40

Nemačka i Francuska već otvoreno najavljuju ukidanje sankcija prema Rusiji,i nisu usamljene u tim nastojanjima,tako da verujem da će oštrica uslovljavanja prema Srbiji,bar po tom pitanju,uskoro otupeti.Za KiM ne brinem sve dok postoji 5 zemalja EU koje energično zastupaju stanovište Srbije.Dakle,situacija nije da je dobra po nas ali nije ni toliko loša kao što deluje na prvi pogled.

Sanja

22.12.2017. 22:50

Ti pritisci nisu ništa novo.Razlika je u tome što je Srbija u međuvremenu ojačala,i ekonomski i diplomatski,i ima veći potencijal da se uspešno nosi sa tim uslovljavanjima.

Roki

22.12.2017. 23:08

Pritisak jeste veliki i iskreno se nadam da ce se naci resenje na obostranu korist.

danica

22.12.2017. 23:22

Svaka zemlja se bori za svoje interese, tako i Srbija mora da pronadje nacin da zastiti svoje, a politicka situacija u svetu se menja

Ruben

23.12.2017. 18:12

"Rampa Litvanije, Letonije i Estonije za poglavlje 31" jrdna od najozbiljnijih i najznacajnijih podrski Srpskom narodu poslednjih sto godina.