Ugljanin traži izbore za autonomni Sandžak

Tanjug

03. 11. 2017. u 14:27

Predsednik BNV je pozvao vlasti Srbije i Evropsku uniju da pristupe reviziji akcionog plana za poglavlje 23 i 24 i manjinskog akcionog plana, tako što bi rezultate referenduma ugradile u te dokumente

Угљанин тражи изборе за аутономни Санџак

Predsednik BNV Sulejman Ugljanin Foto Tanjug

Predsednik BNV Sulejman Ugljanin zatražio je danas od nadležnih državnih organa da raspišu izbore za teritorijalnu autonomiju Sandžaka, pozivajući se na "referendum, koji je održan 1991 godine".


Ugljanin je pozvao vlasti Srbije i Evropsku uniju da pristupe reviziji akcionog plana za poglavlje 23 i 24 i manjinskog akcionog plana, tako što bi rezultate referenduma ugradile u te dokumente.

Pročitajte još: KOMENTAR: Suljo

Ugljanin zapravo traži da akcionim planom za poglavlje 23 i 24 bude utvrđen "datum za raspisivanje izbora za organe Sandžaka".

"Srbija i EU da zajedno utvrde datum za raspisivanje izbora za organe Sandžaka" rekao je Ugljanin na pres konferenciji.

U okviru pet zahteva, Ugljanin traži i da se utvrdi datum za uspostavljanje "evropskih snaga bezbednosti i evropskih pravosudnih organa u Sandžaku", zatim datum za povlačenje srpske policije, vojske i tajnih službi, kao i srpskih pravosudnih organa", a sve to, kako je rekao, u skladu sa odlukama "mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviju u Hagu".

Ugljanin tvrdi da su Bošnjaci strano telo u državi gde se institucije nazivaju Srpska vojska, srpska policija, kao i da se državni organi prema njima ponašaju neprijateljski i diskriminatorski.

Predstavnike srpskih bezbednosnih snaga naziva pionima onog dela srpskog naroda, četnicima, kaže, koji žele da proteraju sve što im Rusija naredi.

O ovim zahtevima obavestio je, pisanim i usmenim putem, kaže, predsednicu vlade i nadležnog ministra.


MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE DEMANTUJE UGLJANINA

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu demantovalo je večeras da je na sastanku resornog ministra Branka Ružića sa predsednikom BNV Sulejmanom Ugljaninom pre nekoliko dana bilo reči o političkim pitanjima.

"Apsolutno demantujemo tvrdnje da je na sastanku ministra Branka Ružića i Sulejmana Ugljanina bilo reči o navedenim političkim pitanjima koja se odnose na autonomiju Sandžaka ili bilo čega drugog što bi moglo da čak ukaže na tendenciju narusavanja ustavnog poretka Republike Srbije" saopštio je MDULS.

Kako navode MDULS se u okviru svojih nadležnosti može baviti isključivo unapređenjem položaja i prava pripadnika nacionalnih manjina kroz zakonska rešenja i aktivnosti predviđenim u Akcionom planu za poglavlje 23 i to u oblasti obrazovanja, kulture, medija i očuvanja tradicije.

"Upravo je ovo i ministar Ružić izneo Sulejmanu Ugljaninu na sastanku" saopštilo je ministarstvo.

Naime, Ugljanin je danas zatražio od nadležnih državnih organa da raspišu izbore za teritorijalnu autonomiju Sandzaka, te "povlačenje srpske policije, vojske i tajnih službi, kao i srpskih pravosudnih organa" iz te oblasti.

O ovim zahtevima obavestio je, pisanim i usmenim putem, kaže, predsednicu vlade i nadležnog ministra.


MUP: NI UGLJANIN, NI BILO KO DRUGI NE MOŽE DA UGROZI BEZBEDNOST

Predsednik BNV Sulejman Ugljanin ne može da ugrozi bezbednost građana i stabilnost u zemlji, poručila je danas državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, povodom zahteva koje je Ugljanin danas izneo u javnost.

"Građani Srbije ne treba da brinu, zato što Sulejman Ugljanin ne može da ugrozi stabilnost naše države i bezbednost naših građana. To Srbija svakako neće dozvoliti, niti njemu, niti bilo kome drugom", rekla je Popović Ivković za Tanjug.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Hercegov Grad

03.11.2017. 15:52

Svi oni, koje smo u nekom period kontrolisali i nedozvoljavali mudrolije, sada traze "svoje" poljane i ispasu?! Drzava jer kriva za to! Tog predvodnika davno smo imali spremnog za aps, ali onda je po novoj demokratiji, zasticen, zapadom i istokom, pomogao u uzimanju vlasti pojedinim strankama u Srbiji i steko pravo price!

Hisar 008

03.11.2017. 16:14

Naša državna sudska vlast treba da postupa prema zakonima a za to neka bude reper Špansko sudstvo u slučaju Katalonskih političara.

Anubisbgd

03.11.2017. 17:30

... Pa jesu svi poludeli.... Koji moj sad hoce ovaj.... Daj bre otvorite ponovo goli otok

Hamza Šaljić

04.11.2017. 07:26

@Bratka - Bratka: Ne mogu da verujem šta naše nadležne službe čekaju. Morali su da reaguju da se Ugljanin privede i da bude procesuiran.

bumerang

03.11.2017. 20:21

Kako god da se okrene, Srbi su izmedju Evrope i Turske, i moraju balansirati izmedju interesa jednih i drugih. I izmedju sukoba jednih i drugih. Ako znaju da balansiraju. Opasnost od Rusa u ovoj situaciji je za Evropu manji problem od prepuštanja Balkana veoma nejasnim pretenzijama sa juga. Ugljanin se preračunao, ili nedovoljno prati evropske kvalifikacije dešavanja u Turskoj i neevropskom delu Balkana. Hajkanje na Srbiju neće promeniti te kvalifikacije.

Vlada Legenda

03.11.2017. 22:11

Babi milo što se babi snilo!Hrabrost za nešto ovako dolazi sa strane....a malo i od lokalne ekipe, Čanak, Tači i slični!Gledaj ti,Ugljesa,da ne dobiješ po ....ci za ovaj bezobrazluk!

Vasa

04.11.2017. 00:39

Država bi trebalo ozbiljno da se pozabavi širenjem separatizma od strane Ugljanina.

Hedona

04.11.2017. 01:19

Dosta nam je donošenja pogrešnih zakona iz 1991 godine. Ugljanin treba da pokaže da je za razvoj opštine a ne da radi na njenom separatisanju.

veljko

04.11.2017. 01:26

On bi se moglo nazvati državnim neprijateljem i stim biti uhapšen za zaveru protiv Srbije.

miki

04.11.2017. 01:56

Ugljanin nema prava da to trazi,jer niko ga ne prpvocira,neka prestane sa provokacijama.

BOKI

04.11.2017. 05:25

Kako ce Sulejman Ugljanin da pukne na izborima za Bosnjacko nacionalno vece. Ima Rasim Ljajic i muftija Zukorlic da odnesu ubedljive pobede.

Fiko Halimić

04.11.2017. 07:24

Ovaj Ugljanin traži da bude zatvoren. Ko god radi na razgrađivanju države mora biti uhapšen i priveden licu pravde.

Mala

04.11.2017. 07:34

Srbi su izmedju Evrope i Turske, moraju balansirati izmedju interesa jednih i drugih.

Sava

04.11.2017. 07:58

Ljudi šta se ovo dešava, ko je uspeo ovoliko da nas zavadi. "Samo sloga Srbina spašava", ne zaboravite.

Bonaparta

04.11.2017. 12:29

Reagovati odmah kao Spanija i hapsiti ovakve "pametnjakovice". Ugljanine, anko ti se ne dopada u Srbiji siroko ti polje. Da smo odlucno i kratko i jasno reagovali na KiM ne bi danas imali siptarsku vlast na KiM, ratnih zlocinaca i kriminalaca.

tomi

18.01.2018. 08:03

bosnjaci nisu postojali 1991..a trazimo i da se raskoj oblasti ,dodeli status naciolnog rezervata, poprave tvrdjave srbskih kraljeva,(zbog turizma)i da se cuje i glas srbo-muslimana!jer smo mi svi potomci starih srba.