Novosti saznaju: Čekaju se pregovori SNS i SPS o sastavu budućeg tima ministara

S. S. R.

petak, 26. 06. 2020. u 08:00

Новости сазнају: Чекају се преговори СНС и СПС о саставу будућег тима министара

Ivica Dačić

Moguće teme predsednički izbori i izbori u prestonici
PREGOVORI naprednjaka i socijalista o formiranju nove vlade proširiće se na još jednu tačku dnevnog reda - zajednički nastup na beogradskim izborima, ali i u trci za izbor predsednika Srbije - saznaju "Novosti".

Iako naprednjaci mogu da formiraju novi ministarski tim sami, već se razmišlja o političkoj kombinatorici za nove izborne izazove, pa bi ovo mogao biti jedan od razloga da socijalisti i dalje ostanu u vlasti.


- U Beogradu je bila manja izlaznost, a glavni grad, gde ima i najviše glasova, uvek je poseban ispit na izborima. Takođe, razmišlja se i o tome da socijalisti nemaju svog kandidata na predsedničkim izborima, već da idu sa zajedničkim kandidatom sa Srpskom naprednom strankom - kaže izvor "Novosti".


U taborima dveju stranaka nisu želeli da konkretnije komentarišu ko će sve biti u novom timu. Socijalisti su nam poručili da su svi konci u rukama naprednjaka i da čekaju predsednika Aleksandra Vučića da se vrati sa diplomatskih aktivnosti kako bi pregovori počeli. Ukoliko je u državnom interesu da SPS bude u Vladi, oni će to i prihvatiti.


Naprednjaci ističu da je rano govoriti o tome ko će biti u novoj vlasti, ali da su sigurni u to da će predsednik doneti najbolju odluku u državnom interesu, a ne stranačkom.


Inače, koalicija oko SNS, koja je nastupila na listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu", osvojila je 61 odsto glasova, dok su tradicionalni partneri SPS Ivice Dačića i Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme sakupili 10,5 odsto. Ukoliko i ovoga puta odluče da nastupaju zajedno, imaće više od 220 poslanika.


OSAM GODINA SARADNjE


NAPREDNjACI i socijalisti su na vlasti osam godina, od 2012, kada su prvi put zajedno formirali vladu u kojoj je premijer bio Ivica Dačić. U timu u Nemanjinoj 11 sarađivali su i posle izbora 2014, kao i 2016. Tokom zajedničke vladavine lider socijalista je bio i prvi potpredsednik Vlade, ministar policije i šef diplomatije.