ZASADA nepoznate osobe srušile su bagerom u noći između subote i nedelje berbernicu porodice Dugopoljac u Prvomajskoj ulici u Novom Pazaru. Srušena berbernica nalazi se u kompleksu Stare novopazarske čaršije koja je kompletno pod zaštitom države i nedaleko od Arab džamije čije renoviranje je u toku. U nedelju pre podne pojavilo se saopštenje Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) u kome se ističe da je berbernicu srušila njihova građevinska služba, jer se, kako se naglašava, nalazi na vakufskom zemljištu, izgrađena je nezakonito i onemogućava izvođenje radova na Arab džamiji.

Vlasnik srušene berbernice Ramiz Dugopoljac ističe da u berbernici radi od svoje 15. godine, da je objekat kupio njegov otac još davne 1970. godine, da je berbernica uknjižena na njegovu porodicu i da državi plaća porez i sve druge dažbine. On naglašava da je decenijama radio i da nije bilo nikakvih problema sve dok Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) nije počela renoviranje Arab džamije.

Od tada su, od ljudi iz Mešihata, počeli pritisci i pretnje, tražili su da se iselim iz lokala, a ja sam sve uredno prijavljivao policiji. Znajući da će izgubiti spor u Mešihatu su se odlučili da mi poruše objekat i celu porodicu ostave bez najosnovnijih uslova za rad i život - ističe Dugopoljac.

Pročitajte još - Tragičan kraj Dragana Rankovića (24) posle više od tri nedelje agonije: Pronađen OBEŠEN, sumnja se da su ga dugovi prema zelenašima odveli u smrt

Zasada u Novom Pazaru još nema reakcija gradskih i državnih organa i političkih partija, ali će ih svakako biti, jer je ovaj događaj izazvao prilično uznemirenje Novopazaraca.

Okupljeni građani oko vakufa


NE DAM MOJE

DUGOPOLjAC dodaje da IZ u Srbiji pokušava da ospori vlasništvo nad tim lokalom i da je zbog toga pokrenut sudski postupak.

- U toku je postupak, dostavio sam sva neophodna dokumenta, ugovore, kojim se dokazuje da sam ja vlasnik lokala - rekao je Dugopoljac i naveo da im neće dozvoliti da uzmu ono što je, kako tvrdi njegov otac, časno i pošteno kupio.

RASTU TENZIJE

VELIKI broj građana Novog Pazara okupio se u Prvomajskoj ulici da podrži porodicu Dugopoljac kojoj je Mešihat IZuS srušio berbernicu od koje živi. Istovremeno, IZuS je pozvala svoje pristalice da se okupe u kompleksu obližnjeg Mešihata i brane ga ako bude trebalo. Za sada nije bilo "dodira" između dve grupe okupljenih, niti incidenata.