MINISTAR unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je Filip Korać, kojeg je predsednik Aleksandar Vučić označio kao jednog od najopasnijih kriminalaca u Srbiji, u ovom trenutku slobodan čovek u skladu sa odlukama srpskih tužilaštava i sudova.

Stefanović je, gostujući na TV Hepi, kazao da pripadnike policije boli što hapse ljude i rizikuju, dok, s druge strane, neko, da bi izbegao rizik, pronalazi razloge da im izrekne blažu kaznu. On je dodao da je na sreću pooštren Krivični zakonik za najteža krivična dela.

- Jedva čekam da vidim novu sudsku praksu, jer kad neko, ko je već osuđivan, to uradi drugi put, biće osuđen na ozbiljnu dugogodišnju zatvorsku kaznu. Time što svakog kriminalca uhvaćenog da je organizovao grupu, koja, na primer, diluje narkotike, osudimo na 15 ili 20 godina zatvora, šaljemo poruku da više nikom neće pasti na pamet da to radi - rekao je Stefanović.

Ministar je podsetio da je u januaru prošle godine tražio pooštravanje kaznenih odredaba za najteža krivična dela i drugačiju politiku odmeravanja kazni za ilegalno posedovanje oružja, jer se, kako je rekao, često dešavalo da policija zbog tog krivičnog dela uhapsi baš nekog iz kriminalne grupe Filipa Koraća, a da on bude osuđen na uslovnu kaznu.

PROČITAJTE JOŠ: Sahranjen Marko Đurović (28): Ubica mu prišao i hladnokrvno mu zario NOŽ U SRCE! Preplašeni građani Sombora ne puštaju decu na ulice i imaju DVE VERZIJE ZLOČINA

- Bez trunke sumnje to oružje je bilo namenjeno ili za izvršenje teškog krivičnog dela ili za međusobne kriminalne obračune. Onda dođemo do toga da neko te ljude ne stavi čak ni u pritvor, već se brane sa slobode - rekao je Stefanović.

Kako je istakao, posle toga bude izrečena presuda po kojoj ta osoba dobije godinu dana uslovno, nanogvicu, tri ili šest meseci zatvora.

-Hapsimo ljude, mi smo ti koji im stavljaju lisice, rizikujemo, i naše porodice sutra treba da strepe, a onda neko, da se ne bi izlagao riziku, da bi bio fin i da bi mu bilo lakše, nađe trunku razloga da izrekne blažu kaznu. To demotiviše ljude u policiji.