SUDBINA Kotoranina Jovana Vukotića, koji se pominje kao navodni šef "škaljarskog klana", biće odlučena već u ponedeljak, a najkasnije u utorak, kada bi Apelacini sud u Beogradu trebalo da donese odluku o tome hoće li on biti izručen Crnoj Gori, koja ga potražuje, ili će pak s obzirom na to da ima i crnogorsko kao i srpsko državljanstvo, ipak ostati u Srbiji.

Vukotiću, kojem je za vikend istekla kazna zatvora od 15 meseci zbog korišćenja falsifikovanog pasoša, koju je odležao u Srbiji, Viši sud u Beogradu je u petak aktivirao ekstradicioni pritvor, koji mu je bio određen još 26. juna. Odluku o eventualnom izručenju Crnoj Gori, kojoj se on, kao i njegovi branioci, oštro protive, Vukotić će morati da sačeka u ekstradicionom pritvoru u Beogradu.

Podsetimo, Viši sud je prvostepenim rešenjem utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje Crnoj Gori, ali je tu odluku, uvažavajući žalbu Vukotićeve odbrane, ukinuo Apelacioni sud i naložio da ona ponovo bude preispitana. U obrazloženju Apelacionog suda stoji da rešenje Višeg suda o Vukotićevoj ekstradiciji "ne sadrži razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja", odnosno da u njemu "postoji odsustvo razloga o odlučnim činjenicama", te je ono doneto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka. Svoju odluku Apelacioni sud potkrepio je činjenicom da je još 2009. između naše zemlje i Crne Gore zaključen ugovor o izručenju, koji je dodatno dopunjen, a gde je tačno određeno u kojim slučajevima neko može biti izručen.

PROČITAJTE JOŠ - KAKO SE PONAŠA VOĐA "ŠKALjARACA": Vukotić malo priča i ne pravi probleme

Viši sud je po nalogu Apelacionog suda razmatrao odluku i ponovo doneo isto rešenje - da Vukotića treba izručiti Crnoj Gori. I ovog puta, odbrana je uložila žalbu, o kojoj će koliko u ponedeljak ili utorak, ponovo odlučivati Apelacioni sud.

U svakom slučaju, nakon pravosnažnosti sudske odluke, konačnu odluku da li će Vukotić biti izručen Crnoj Gori doneće srpski ministar pravde.


NEGIRA OPTUŽBE

CRNOGORSKE vlasti Jovicu Vukotića traže zbog optužbi za pokušaj ubistva u Kotoru 2016. godine i nedozvoljeno nošenje oružja. Na saslušanju koje je obavljeno letos u Beogradu, dok se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne, Vukotić je negirao delo za koje se tereti, podnoseći tužilaštvu dokaze o svom alibiju, te da nema nikakve veze sa delom za koje se tereti.