LEKARSKOJ ordinaciji "Dr Nestorov" u Beogradu, u kojoj je u utorak tokom pregleda preminula Dušanka Banjac (72 godine), po rešenju inspekcije Ministarstva zdravlja, zabranjen je rad. Rešenje o zabrani rada, kako je "Novostima" u sredu potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, doneto je zbog proceduralnih propusta, jer je ordinacija obavljala preglede za koje nije imala dozvolu. Uzrok smrti pacijentkinje, koja je bila paraplegičar, utvrđuje se u odvojenom postupku.

Telo pacijentkinje je odmah posle tragičnog ishoda prevezeno na sudsku medicinu, zbog obdukcije.

- Žena je preminula tokom samog pregleda. Odmah su pozvani Zavod za hitnu medicinsku pomoć i policija. Tužilac je naložio obdukciju i sada čekamo rezultate - kaže, za "Novosti", Bojan Ječmenica, advokat ordinacije "Dr Nestorov".

Nepokretna pacijentkinja iz Sremčice, prema saznanjima "Novosti", u utorak je dovezena u privatnu ordinaciju na Voždovcu na ranije dogovorenu kolonoskopiju, odnosno pregled debelog creva.

- Pacijentkinja je uvedena u opštu anesteziju i, na iznenađenje svih, preminula - saznajemo od lekara angažovanih u ovoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

U Ministarstvu zdravlja, koje je u "Dr Nestorov" poslalo inspekciju, rečeno nam je da je ustanovljeno da ova ordinacija registrovana za opštu medicinu nije imala dozvolu da primenjuje anesteziju, kao ni da obavlja gastroenterološke preglede.


PROČITAJTE JOŠ - Porodilja iz Priboja preminula zbog greške lekara


- Rešenje o zabrani rada ordinaciji "Dr Nestorov" izdato je zbog obavljanja delatnosti izvan registrovane, zbog oglašavanja metoda i postupaka i obavljanja delatnosti suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Dušanka Banjac

Ni vlasnik "Dr Nestorov", niti zaposleni u ovoj ordinaciji u sredu nisu hteli da govore o ovom nesrećnom slučaju.

Ispred ulaza u Vojvode Vlahovića broj 2 nije bilo ničeg neuobičajenog.

Na vratima stambene zgrade u Sremčici, gde je živela Dušanka Banjac, u sredu je stajala umrlica. Njena porodica otvorila nam je vrata stana na drugom spratu, ali nisu želeli da razgovaraju sa novinarima.


PROČITAJTE JOŠ - PROPUSTI UZROK SMRTI PORODILjE: Lekari iz Gradiške optuženi za nesavestan rad- Nećemo da dajemo nikakve izjave, niti da nagađamo. Čekamo zvanične rezultate - rekla nam je žena koja je otvorila vrata.

U to vreme stan Banjac je bio pun rođaka i prijatelja koji su došli da izjave saučešće.


PRIJAVA

U OVAKVIM slučajevima inspekcija može da podnese prekršajnu prijavu protiv zdravstvene ustanove - rečeno nam je u Ministarstvu zdravlja. - Zbog smrtnog ishoda svi ostali postupci su na tužilaštvu.