Porodica u šoku čeka zvanične rezultate obdukcije: Nepokretna pacijentkinja došla na pregled i preminula!

S. V. - B. R.

16. 10. 2019. u 22:40

Породица у шоку чека званичне резултате обдукције: Непокретна пацијенткиња дошла на преглед и преминула!

Foto K. Mihajlović

Dušanka Banjac preminula u ustanovi bez potrebnih dozvola

LEKARSKOJ ordinaciji "Dr Nestorov" u Beogradu, u kojoj je u utorak tokom pregleda preminula Dušanka Banjac (72 godine), po rešenju inspekcije Ministarstva zdravlja, zabranjen je rad. Rešenje o zabrani rada, kako je "Novostima" u sredu potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, doneto je zbog proceduralnih propusta, jer je ordinacija obavljala preglede za koje nije imala dozvolu. Uzrok smrti pacijentkinje, koja je bila paraplegičar, utvrđuje se u odvojenom postupku.

Telo pacijentkinje je odmah posle tragičnog ishoda prevezeno na sudsku medicinu, zbog obdukcije.

- Žena je preminula tokom samog pregleda. Odmah su pozvani Zavod za hitnu medicinsku pomoć i policija. Tužilac je naložio obdukciju i sada čekamo rezultate - kaže, za "Novosti", Bojan Ječmenica, advokat ordinacije "Dr Nestorov".

Nepokretna pacijentkinja iz Sremčice, prema saznanjima "Novosti", u utorak je dovezena u privatnu ordinaciju na Voždovcu na ranije dogovorenu kolonoskopiju, odnosno pregled debelog creva.

- Pacijentkinja je uvedena u opštu anesteziju i, na iznenađenje svih, preminula - saznajemo od lekara angažovanih u ovoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

U Ministarstvu zdravlja, koje je u "Dr Nestorov" poslalo inspekciju, rečeno nam je da je ustanovljeno da ova ordinacija registrovana za opštu medicinu nije imala dozvolu da primenjuje anesteziju, kao ni da obavlja gastroenterološke preglede.


PROČITAJTE JOŠ - Porodilja iz Priboja preminula zbog greške lekara


- Rešenje o zabrani rada ordinaciji "Dr Nestorov" izdato je zbog obavljanja delatnosti izvan registrovane, zbog oglašavanja metoda i postupaka i obavljanja delatnosti suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Dušanka Banjac

Ni vlasnik "Dr Nestorov", niti zaposleni u ovoj ordinaciji u sredu nisu hteli da govore o ovom nesrećnom slučaju.

Ispred ulaza u Vojvode Vlahovića broj 2 nije bilo ničeg neuobičajenog.

Na vratima stambene zgrade u Sremčici, gde je živela Dušanka Banjac, u sredu je stajala umrlica. Njena porodica otvorila nam je vrata stana na drugom spratu, ali nisu želeli da razgovaraju sa novinarima.


PROČITAJTE JOŠ - PROPUSTI UZROK SMRTI PORODILjE: Lekari iz Gradiške optuženi za nesavestan rad


- Nećemo da dajemo nikakve izjave, niti da nagađamo. Čekamo zvanične rezultate - rekla nam je žena koja je otvorila vrata.

U to vreme stan Banjac je bio pun rođaka i prijatelja koji su došli da izjave saučešće.


PRIJAVA

U OVAKVIM slučajevima inspekcija može da podnese prekršajnu prijavu protiv zdravstvene ustanove - rečeno nam je u Ministarstvu zdravlja. - Zbog smrtnog ishoda svi ostali postupci su na tužilaštvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nego

17.10.2019. 00:43

Nemaju dozvolu za anesteziju niti za gastroentroloske preglede! I pise se da se moze izvrsiti prekrsajna prijava! Srecom lekarska komora srbije iza sebe ima nula slucajeva da je optuzen ili osudjen lekar, to je svima jasno. Najvise sto moze da se nada porodica jeste da ce neka sestra ili anesteziolog biti optuzeni. Vrana vrani oci ne vadi...