PROPUSTI UZROK SMRTI PORODILjE: Lekari iz Gradiške optuženi za nesavestan rad

O. MATAVULj

06. 10. 2018. u 08:27

ПРОПУСТИ УЗРОК СМРТИ ПОРОДИЉЕ: Лекари из Градишке оптужени за несавестан рад

Dejan Gvozden, ginekolog

Osnovni sud u Gradišci potvrdio je optužnicu protiv lekara JZU "Bolnica Gradiška" ginekologa Dejana Gvozdena (37) i anesteziologa Nikole Ljucovića (39) zbog nesavesnog lečenja porodilje Jovane Šinik

OSNOVNI sud u Gradišci potvrdio je optužnicu protiv lekara JZU "Bolnica Gradiška" ginekologa Dejana Gvozdena (37) i anesteziologa Nikole Ljucovića (39) zbog nesavesnog lečenja porodilje Jovane Šinik, koja je posle poroda preminula 27. oktobra 2016. godine.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Gvozdena i Ljucovića tereti da su iz nehata počinili krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći. Nakon poroda, kod Šinikove je došlo do masivnog krvarenja iz materice, pogoršanja zdravstvenog stanja, gubitka svesti i šoka, što je dovelo do smrti. U optužnici se navodi da se Gvozden i Ljucović nisu pridržavali pravila struke i procedura Svetske zdravstvene organizacije za lečenje posleporođajnog krvarenja.

Pročitajte još - Novorođenče u teškom stanju

- Po izvršenom porodu i reanimaciji, učinili su propuste u dijagnostici i terapijskom postupku. Propustili su da daju adekvatnu medikamentoznu terapiju, stručno i naučno preporučenu u lečenju atonije maternice, koja bi sprečila razvoj daljih komplikacija i razvoj šoka. Nisu preduzeli ni hirurške metode za sprečavanje postporođajnog krvarenja - navodi se u optužnici.

Navodi se i da su, prema pravilima struke, to neizostavni postupci u lečenju atonije materice.

- Usled tih propusta osumnjičenih došlo je do iskrvarenja, masivnog krvarenja iz materice, razvoja šoka i smrti pacijentkinje - piše u optužnici.

Zanimljivo je da je optužnica podignuta 27. juna i potvrđena 1. avgusta. Neshvatljivo je zašto ju je Tužilaštvo, sve do sada, krilo od javnosti, koja je i te kako bila zainteresovana za epilog istrage. Zbog smrti Šinikove, majke petoro dece, u Gradišci su organizovani masovni protesti. Građani su tražili odgovore, ali je tužilaštvo ostalo nemo.

Pročitajte još - Gradiška: Saslušavali sumnjive lekare

Koliko su tajnoviti, najbolje svedoči činjenica da o podizanju optužnice OJT Banjaluka nije obavestilo oštećenu porodicu, ni gradišku bolnicu u kojoj Gvozden i dalje radi, dok je Ljucović sada zaposlen u inostranstvu.

- Nismo obavešteni o podizanju optužnice i dr Gvozden nije suspendovan, dok dr Ljucović više nije naš radnik. Kako nisu ispunjene pretpostavke predviđene zakonom, Gvozden neće biti suspendovan - rekao je v. d. direktora JZU "Bolnica Gradiška" Mirko Manojlović.

Optuženi dr Dejan Gvozden kaže da ne može da komentariše navode iz optužnice jer za to nema dozvolu bolnice, dok Ljucović nije bio dostupan za komentar.

ODGOVORNE KAZNITI

RANKO Šinik (na slici), suprug preminule porodilje, od novinara "Novosti" je saznao za optužnicu protiv dvojice lekara.

- Šokiran sam, jer me niko nije obavestio o tome. Nadam se da će odgovorne adekvatno kazniti. Smatram da nisu samo njih dvojica za to odgovorna, već da su se na optužnici trebalo naći i drugi lekari - rekao je Šinik.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije