Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je potvrdio optužnicu protiv biznismena Željka Rutovića i Nedeljka Mumina zbog ranjavanja vlasnika Hepi televizije Predraga Rankovića Peconija, u hotelu Prag 22. marta 2017. godine.

Rutović je u bekstvu, a Mumin je u pritvoru.

Portparol Apelacionog suda Mirajana Piljić rekla je Tanjugu da je taj sud odbio kao neosnovane žalbe odbrane i potvrdio rešenje Višeg suda o potvrđivanju optužnice od 4. juna.

"Pravilno prvostepeni zaključuje da nije bilo potrebno bolje razjašnjenje ove krivično-pravne stvari da bi se ispitala osnovanost optužbe, te da nije bilo neophodno da se istraga dopunim a na šta se neosnovano ukazuje u izjavljenoj žalbi", navela je Piljić.

Apelacioni sud takođe smatra da je pravilno Viši sud zaključio da prikupljeni dokazi tokom istrage daju dovoljno osnova za zaključak da postoji opravdana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična dela za koja se tetete, kao i da ne postoje zakonski razlozi koji bi mogli da dovedu do obustave krivičnog postupka ili odbijanja optužbe.

Optužnicom se Rutoviću i Muminu na teret stavljaju krivična dela nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja.

Pročitajte još - Ranjen biznismen Predrag Ranković Peconi, operisan u Urgentnom centru

Protiv Rutovića i Mumina sprovedena je istraga zbog krivičnog dela pokušaj ubistva u saizvršilaštvu, ali je nakon istrage optužnica podignuta za lakša krivična dela.

Rutović je u bekstvu od incidenta i za njim je raspisana međunarodna poternica po naredbi Višeg suda u Beogradu od 4. aprila 2017. godine.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se Rutoviću sudi u odsustvu. Prilikom incidenta u hotelu Park Ranković je upucan u obe noge. On je vlasnik Hepi televizije i kompanije "Imvej" u okviru koje posluju brojna preduzeća.

Rutović je jedan od preživelih aktera filma "Vidimo se u čitulji", koji se bavi fenomenom "žestokih momaka" iz kriminalne sredine u Srbiji početkom devedesetih.