NAJSTARIJI građani pazarili su u nedelju ujutru od četiri do sedam sati u 3.000 prodavnica koje su bile otvorene za njih širom Srbije, 800 više nego prethodnog vikenda. Trgovci ističu da su im prodajni objekti odlično snabdeveni i da su puni rafovi dočekali penzionere. Stariji građani su najviše pazarili osnovne životne namirnice, a najveća potražnja je bila za brašnom, kvascem, voćem, povrćem i mesom.
Negde su zabeležene veće gužve nego prethodne sedmice, dok je na nekim lokacijama bilo manje kupaca. Bili su disciplinovani, poštovali su propisani razmak i strpljivo čekali u redu.

Mnogi su dolazili sa zaštitnom opremom, ali su na ulazu u prodavnice, kao i prošle nedelje, dobijali maske i rukavice. Penzioneri kažu da su veoma zadovoljni i da su kupili sve što su planirali.

- Verujte, ovo nam mnogo znači - objašnjava nam jedan penzionerski bračni par.
- Ne samo zato što možemo da se snabdemo, nego i zato što smo malo protegli noge.
Milorad, koji se bliži devetoj deceniji, kaže da ne voli da opterećuje druge da kupuju za njega jer je još vitalan. Inače je, kako navodi, ranoranilac i ovo vreme mu baš odgovora.

Najstariji u gradu na Ibru imali su priliku da pazare u 17 marketa. Kraljevački penzioneri su strpljivo čekali na propisanom rastojanju, noseći zaštitne maske i rukavice i pre nego što su marketi u zakazano vreme otvorili svoja vrata.
- Kao i prošle nedelje kupujem samo ono najneophodnije, malo više voća, mineralnu vodu i sredstva za ličnu higijenu - kaže Marica Ristanović. - Komšije me redovno obilaze i pitaju da li mi treba nešto, ali sam ovako htela bar nekoliko dana da ih rasteretim.

Slično govori i njen sugrađanin Veselin Bogojević, koji nije propustio priliku i da pohvali trgovce, ali i da se zahvali svima koji se brinu o penzionerima u ovim teškim vremenima.

- Poštujem sve naredbe i mere i to moramo svi da radimo, inače neće biti dobro - poručuje Veselin.

- Prodavnica je dobro snabdevena, kupio sam malo više suvomesnih proizvoda i one namirnice koje mogu duže da stoje.
Penzionere u kupovini obišao je i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, koji je naglasio da je veoma važno da svi zajedno učestvujemo u borbi protiv širenja virusa tako što ćemo se striktno pridržavati uputstava struke.

- Naši najstariji sugrađani su svesni da moraju ostati u svojim domovima i da su sve propisane mere za njihovo i za dobro svih građana Srbije - rekao je Terzić. - Vidim da su zadovoljni što im je omogućena kupovina i što su rafovi u radnjama puni.
Penzioneri u Sremu iskoristili su priliku i pazarili su u Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Staroj Pazovi, Šidu, Pećincima.

- Bilo je slično kao i prošle nedelje - kaže predsednik opštine Ruma Slađan Mančić.

- I u svim selima su bile otvorene određene prodavnice, kako bi i oni mogli da nabave namirnice.

On je najstarijima ponudio usluge opštinskog kontakt-centra i obavestio ih o detaljima opštinske akcije podele prehrambenih i hemijskih paketa.

- Mi smo do sada podelili više od 1.600 paketa pomoći, a očekujem da ćemo sada dostići i brojku od 2.500 - kaže Mančić. - Narod sve više shvata ozbiljnost situacije i odgovornije se ponaša, manje je ljudi na ulicama, a najstariji poštuju zabranu kretanja.
Oko 2.400 Valjevaca, starijih od 65 godina, bilo je u nabavci u desetak trgovina u gradu na Kolubari, koje su određene za njihovo snabdevanje. Oni su poštovali mere koje se odnose na propisani razmak između dve osobe i preporučen broj kupaca u trgovini u isto vreme. Valjevske prodavnice su dobro snabdevene svim namirnicama i kućnim potrepštinama.

U Smederevu je, kako navode trgovci, ove nedelje bilo primetno manje najstarijih nego prethodne. Po svemu sudeći, penzioneri su poslušali savet lekara i nadležnih da u prodavnicu idu samo ukoliko je to neophodno. Najviše su kupovali osnovne životne namirnice: brašno, šećer, ulje, voće i povrće. Nije bilo redova ispred prodavnica, kao prošle sedmice. Svi su, uglavnom, imali zaštitne maske i poštovali su propisanu proceduru, a policija se starala o redu i bezbednosti.


Za snabdevanje seniora ove nedelje u Leskovcu je bilo otvoreno 75 prodavnica. Najstariji Leskovčani pazarili su uglavnom osnovne životne namirnice - mleko i mlečne proizvode, a najtraženiji je bio sveži i suvi kvasac. Za njih su dežurale i četiri apoteke u gradskom jezgru i jedna u Grdelici, a penzioneri su najviše kupovali dezinfekciona sredstva. Zaposleni u trgovinama vodili su računa o broju kupaca u prodavnicama, a ispred njih najstariji su čekali u redovima sa dovoljnim međusobnim rastojanjem.

JAGODINCE VOZE TAKSISTI

GRADSKA uprava Jagodine obezbedila je, kao i prošle nedelje, besplatan taksi prevoz za najstarije sugrađane kako bi lakše preneli namirnice. Direktorka Centra za socijalni rad u tom gradu Biserka Jakovljević istakla je da su penzioneri bili disciplinovani i da je sve proteklo u najboljem redu.

- Od početka vanrednog stanja Grad Jagodina podelio je oko 3.000 prehrambenih i higijenskih paketa - rekla je Jakovljevićeva. - Ova akcija se nastavlja od danas.
Ona je istakla da se redovno dezinfikuju gradske i seoske sredine i poštuju sve mere nadležnih državnih organa.Z. G.