SRBIJA može da ima koristi od privrednog rasta Indije. Samo u 2019. godini ova zemlja je zabeležila uvoz od 514 milijardi dolara. Naša zemlja mogla bi na ovom tržištu da vidi svoju šansu, jer je Indija veliki uvoznik jabuka, jestivog ulja, papira i drveta.

Ovo je rečeno na predstavljanju Ekonomskog pregleda i Godišnjeg budžeta za 2020. Vlade Indije. Ambasador ove zemlje u Srbiji Subrata Batačardži istakao je da je ekonomija ove zemlje vredna tri biliona dolara, a da je Indija sebi postavila cilj od pet biliona dolara do 2024. godine.

- Indijske investicije u Srbiji prisutne su u sektorima proizvodnje traktora, hrane, aluminijumskih panela i u IT parkovima - rekao je indijski ambasador Batačardži. - Uz to, bezvizni režim otvorio je nove mogućnosti, pa je više od 37.000 Indijaca posetilo Srbiju, tokom 2018. i 2019. godine.


PROČITAJTE JOŠ: Mali: Podražavamo Republiku Srpsku u razvoju ekonomije


Kako je ispričao ambasador Batačardži, poslednjih nekoliko godina, novi trend je postalo i snimanje indijskih filmova u Srbiji. Bolivud, inače, donosi prihode više od dve milijarde dolara.

- Prema podacima Svetske banke, Indija zauzima treće mesto na svetu po broju novoosnovanih firmi - ističe ambasador Batačardži. - Indija je i veliki strani investitor. U finansijskoj 2018-2019. godini, spoljne direktne strane investicije Indije, u formi kapitala, zajmova i garancija, iznosile su 12,6 milijardi dolara.


AJURVEDA I BANjE

JOŠ jedna oblast gde bi mogla da se ojača saradnja jesu ajurveda i lečenje biljem. Ova tradicionalna medicina prepoznata je i u našoj zemlji. A kako je rečeno na jučerašnjem skupu, lečenje biljem u srpskim banjama moglo bi otvoriti nove horizonte u oblasti holističke nege, po razumnoj ceni.