Mali: Podražavamo Republiku Srpsku u razvoju ekonomije

Tanjug

25. 02. 2020. u 17:14

Мали: Подражавамо Републику Српску у развоју економије

Siniša Mali Foto: Tanjug/S. Radovanović

Na sastanku konstantovano da je stanje javnog duga RS trenutno je 37,1 odsto BDP-a, što je ispod gornje granice duga
Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ministarkom finansija Republike Srspke Zorom Vidović sa kojom je razgovarao o razvojnim i ekonomskim potencijalima Republike Srpske.

"Poručio sam ministarki finansija da u Vladi Srbije uvek može naći podršku i da smo spremni za savetodavnu ulogu i prenos iskustava koje smo imali u podizanju naše ekonomije. Privrede su nam slične i komplementarne i puno toga što smo mi primenili ovde, može da se primeni i u tom ekonomskom okruženju", kazao je Mali.

Pročitajte još: Dodik: Nikada nismo pozivali na rat, narod ne treba da se plaši

Mali je podsetio da je Srbija, prema preliminarnim podacima, ostvarila prošle godine privredni rast od 4,2 odsto, što nas svrstava među vodeće ekonomije u regionu.

"Ako se ima u vidu i da smo privukli oko 3,8 milijardi evra investicija, smanjili nezaposlenost na ispod deset procenata, jasno je da imamo i kredibilitet da našu ekonomsku politiku preporučimo i drugima", naveo je Mali i podsetio na to da je Srbija uspela da spusti javni dug na ispod 50 procenata a da je samo pre nekoliko godina on bio iznad 70 procenata.

Na sastanku je konstantovano da je stanje javnog duga RS trenutno je 37,1 odsto BDP-a, što je ispod gornje granice duga, koja je prema Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske, iznosi 55 odsto BDP-a za javni dug.

Budžetom za 2020. godinu ukupno zaduženje Srpske je planirano u iznosu od 345 miliona KM, odnosno za 42 miliona manje nego prošle godine, a potencijali su usmereni pre svega na kapitalna ulaganja.

Konstantovano je i da Republika Srpska redovno servisira obaveze prema MMF-u, što je preduslov za prepoznavanje RS kao pouzdane od strane potencijalnih ulagača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)