Vlada subvencijama podržava domaća putarska preduzeća: Da naši građevinci budu glavni

D. I. K.

13. 12. 2019. u 07:14

Влада субвенцијама подржава домаћа путарска предузећа: Да наши грађевинци буду главни

Foto P. Milošević

Pravi se akcioni plan s merama koje bi kompanijama iz Srbije olakšale dobijanje poslova

DOMAĆA građevinska industrija može da računa na skoru pomoć države prilikom konkurisanja za poslove. Ono što je bio najveći problem - odgovarajuće garancije kako bi postali glavni izvođači radova, biće prevaziđeno kroz državne podsticaje.

Vlada Srbije usvojila je na sednici Odluku o obrazovanju radne grupe za koordinaciju i utvrđivanje mera za podsticaj domaće građevinske industrije.

- Radnu grupu će činiti predstavnici Ministarstva građevinarstva, Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede, Udruženja banaka Srbije, građevinskih i putarskih kompanija - saopštila je Vlada Srbije. - Zadatak radne grupe je da napravi akcioni plan s merama koje bi kompanijama iz Srbije olakšale dobijanje poslova. To podrazumeva da će se raditi, između ostalog, na programu subvencija za opremu za građevinske i putarske kompanije i na lakšem dobijanju garancija koje im trenutno otežavaju slabiji rezultati postignuti u periodu kada su bili finansijski uništeni. Zbog toga nisu u mogućnosti da dobiju garancije i budu glavni izvođači.

Pročitajte još - Srpskoj sada nedostaju konobari i građevinci

Na sednici Vlade, održanoj u četvrtak, usvojen je i akcioni plan za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji 2017-2020. za 2019. godinu, kao i više uredaba. Reč je o Uredbi o kriterijumima održivosti biogoriva čiji je cilj da se kriterijumi iz evropskog prenesu u domaće zakonodavstvo i uspostavi sistem njihove verifikacije. Na taj način biogoriva koja se proizvedu u Srbiji ili nabave iz izvoza moći će da se računaju za potrebe dostizanja nacionalnog cilja Srbije u sektoru saobraćaja.

SANACIJA KLIZIŠTA

VLADA je u četvrtak u svrhu obnove infrastrukture, oštećene i porušene zbog grada i poplava u junu 2019, izdvojila 1,2 milijarde dinara. Doneta je uredba kojom se utvrđuje Državni program obnove komunalne infrastrukture, mostova, puteva drugog reda i sanacije klizišta na pojedinim putnim pravcima kao i mere koje treba preduzeti, redosled sprovođenja, rokove za sprovođenje i organe državne uprave nadležne za koordinaciju ovih aktivnosti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije