OSNOVNA škola "Jovan Jovanović Zmaj" u Maloj Jasikovi kod Zaječara obnovljena je posle ravno 70 godina! Zahvaljujući projektu "Naše selo", koji je "Delta holding" pokrenuo krajem prošle godine, jedanaest mališana iz ovog sela i učitelj Milovan Stanković, od jesenas nastavu održavaju u renoviranoj školskoj zgradi. U sređivanje krova i fasada, zamenu stolarije, uređenje toaleta, postavljanje novih podova, zamenu elektroinstalacija i sređivanje školskog dvorišta uloženo je oko 40.000 evra.

Uređenjem ovog objekta, započela je treća faza "Deltinog" projekta kojim se pomaže očuvanje srpskog sela, modernizuje poljoprivredna proizvodnja i unapređuje društveni život kako bi se sprečio trend odumiranja naših sela.

- Smatramo da bez škole selo odumire, jer bez nje nema ni interesovanja mladih parova i porodica da ostanu na svom imanju - rekao je u Maloj Jasikovi Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga" i pokretač projekta "Naše selo".

PROČITAJTE JOŠ - “NOVOSTI” SAZNAJU: “Delta” podiže dva sela

- Zato je obnova škole deo našeg projekta, kao što je i organizacija društvenog i kulturnog života dostojnog čoveka. Želimo da pokažemo da naš seljak uz sve što nauči i primeni može da živi isto tako kvalitetno kao i poljoprivrednici u selima Nemačke, Austrije ili Slovenije.

U ovom projektu učestvuje 40 domaćinstava iz zaječarskih sela Dubočane i Mala Jasikova. Tokom prve faze, za poljoprivrednike su organizovana predavanja o modernoj proizvodnji i mogućnostima da dostignu maksimalne prinose i profit. Za 20 domaćinstava su, potom, obezbeđeni beskamatni krediti ukupne vrednosti 200.000 evra. Odobrila ih je Erste banka, dok je troškove kamate preuzela "Delta".

PROČITAJTE JOŠ - PROGRAM KOMPANIJE "DELTA": Nada za Dubočane i Malu Jasikovu


Iz ovih kredita poljoprivrednici su kupovali mehanizaciju, uredili voćnjake, instalirali sisteme za navodnjavanje, renovirali ili izgradili nove štale, nabavili kvalitetnija grla stoke... Osim toga, "Delta agrar" je poljoprivrednicima organizovao posete poljoprivrednim sajmovima u Novom Sadu i u italijanskom Riminiju. Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković najavio je nastavak ovog projekta i u drugim selima, kao i ulaganja u zemljama regiona.


PODRŠKA SRPSKIH PRIVREDNIKA

OBNOVU škole u Maloj Jasikovi sufinansirali su Erste banka, Grad Zaječar, "Keramika Kanjiža" i "Beovrt", dok su meštani pomogli uređivanje dvorišta - kažu u "Delta agraru". - Od pokretanja, krajem prošle godine, projektu "Naše selo" pridružili su se Privredna komora Srbije i "Telekom Srbija". Otvoren je za druge kompanije i institucije koje u njemu prepoznaju pravi put za opstanak i razvoj srpskog sela.