Delta podiže dva sela

D. St.

23. 11. 2018. u 14:02

Srpska kompanija započinje trogodišnji plan razvoja naselja oko Zaječara. Uz poznavanje modernog agrara, holding će garantovati otkup proizvedene robe

Делта подиже два села

KOMPANIJA "Delta holding" odlučila je da svoja znanja u modernoj poljoprivredi uloži u razvoj dva sela u okolini Zaječara. Kako "Novosti" saznaju, plan je da kroz program koji traje tri godine ova dva ruralna naselja potpuno promene svoj izgled, da se nivo agrarne proizvodnje dovede na stepen visokorazvijenih evropskih sredina.

Prema našim saznanjima, u konkurenciji su četiri sela, a u ponedeljak će biti doneta odluka koja dva su izabrana. Upravo u ponedeljak prvi čovek "Delte" Miroslav Mišković će lično u društvu gradonačelnika Zaječara Boška Ničića obelodaniti o kojim naseljima je reč.

U okolini Zaječara, domaćini se već bave uzgojem dunja, proizvodnjom mesa i mleka, ali je nivo te proizvodnje daleko ispod nivoa razvijenih poljoprivrednih zemalja. Prethodnih nedelja "Deltin" tim je obilazio sela u zaječarskom kraju i razgovarao sa meštanima. Posle ankete, koja je tom prilikom sprovedena, došlo se do zaključka da su ovim selima najviša potrebna stručna znanja o modernoj poljoprivredi, kao i pomoć oko otkupa proizvedene robe. Zato je "Deltinim" projektom planirano da lokalni domaćini, u zavisnosti od svojih potreba, dobiju stručnu pomoć u organizaciji proizvodnje (prihrani, rezidbi voćaka, gajenju stoke, izboru sadnica i rasa životinja i slično). "Delta Agrar" će garantovati otkup robe, što daje sigurnost koja je ovdašnjim proizvođačima najpotrebnija.

Projekat "Naše selo" predviđa i unapređenje društvenog života u ovim mestima. "Delta" je spremna da iz svojih budžeta pomogne obnovu škole, ili doma kulture, ili nekih sličnih objekata u selima koja budu odabrana. Obnovom, kao i podizanjem društvenog i kulturnog života, želja je da se ova mesta u okolini Zaječara ponovu učine privlačnim i sadašnjim žiteljima i onima koji su ih u prethodnom periodu napustili, tražeći neke bolje poslove i bolje uslove za život. Deo donacije biće i radne posete "Deltinim" poljoprivrednim imanjima, kako bi se proizvođači na licu mesta uverili u to kako danas izgleda poljoprivredna proizvodnja na najvišem svetskom nivou.

Predsednik "Delte" već duže vreme izražava želju da "Delta Agrar" podeli svoje znanje o modernoj poljoprivredi i da pokaže kako bi srpsko selo trebalo da radi. To je i osnova ovog projekta, čiji je cilj da se podigne kvalitet života u ovim selima, da se, ako je moguće, neki ljudi vrate na svoja ognjišta kada shvate da se od zemlje može lepo zaraditi i živeti.

PODRŠKA I OD GRADA

GRAD Zaječar, prema našim saznanjima, potpuno stoji uz ovaj projekat i takođe će dati svoj doprinos njegovoj uspešnoj realizaciji. U lokalnoj zajednici se nadaju da bi i druga sela mogla da prepoznaju ovu ideju i takođe započnu sličan razvoj uz proizvodnju po svetskim standardima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Sima supa

24.11.2018. 18:06

@Kojadinka - Kje lud da pravi biznis u svom selu , pa da mu traze pozajmicu a vracanje DODJEMTI...

Niko

24.11.2018. 10:49

sto se neulaze u proizvodnju cipova za mobilne..racunare...graficke karte...cipivi su osnovna stvar za bilo koji savremeni uredjaj...to vam je ko sto onaj u grckoj bere mandarine ceo dan za npr.100e dok neki englez zaradi 1000e prodavajuci mikroprocesore