FABRIKA poljoprivredne mehanizacije "Agromehanika", iz Boljevca, primer je kako domaćom pameću i trudom može da se napravi firma, koja čak 70 odsto svojih proizvoda izvozi u 34 zemlje sveta.

To je, prilikom nedavne posete Boljevcu, primetio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je obećao da će država pomoći ovoj uspešnoj srpskoj kompaniji.

Fabrika u Boljevcu, jedna je od sedam koje su nekada poslovale u sistemu Industrije motora i traktora (IMT), a zahvaljujući hrabrosti domaćih privrednika, danas i jedina iz tog sistema koja radi.

- Pogone, koji su poslovali u sistemu IMT, kupili smo 2007. godine - kaže, za "Novosti", Ljubinko Gobeljić, predsednik kompanije, u kojoj, uz FPM, posluju i beogradski "Ekstra-pet" i fabrika vode "Vrnjci", iz Vrnjačke Banje. - Do sada smo u ovu firmu investirali više od 15 miliona evra.

Pročitajte još -VUČIĆ NAJAVIO DA VELIKA KOMPANIJA DOLAZI U ZAJEČAR: Ostanite u Srbiji,ni u čemu nismo lošiji,a možemo biti bolji (FOTO)

Kupljene su nove mašine, porušene stare i sagrađene nove proizvodne hale, dokupljeno zemljište radi proširenja kapaciteta "Agromehanike"... I, zato je danas FPM jedan od najvećih proizvođača poljoprivrednih mašina u jugoistočnoj Evropi.

- Usavršavamo proizvodnju i razvijamo nove proizvode u sopstvenom odeljenju za istraživanje i razvoj, pri čemu održavamo blisku saradnju sa fakultetima i institutima za poljoprivredu i mašinstvo, kao i sa renomiranim proizvođačima poljoprivrednih mašina iz Italije, Francuske i Nemačke - naglašava Gobeljić.

Uz poljoprivrednu mehanizaciju, u proizvodnim halama "Agromehanike" u Boljevcu sklapaju se i traktori čuvenog indijskog brenda "Sonalika", sa kojima ova srpska firma ima ugovor o strateškom partnerstvu.

SUBVENCIJE PREDSEDNIK Vučić, prilikom nedavne posete FPM, naglasio je da će država subvencionisati kupovinu domaće poljoprivredne mehanizacije. Tako bi se stekli uslovi da se u "Agromehanici" zaposli još veći broj radnika i da se poveća prosečna plata.

- Zasada, u našim halama sklapamo traktore. Međutim, verujem da nije daleko dan kada ćemo te mašine, uz pomoć naših partnera iz Indije, početi i da proizvodimo u Boljevcu - optimističan je naš sagovornik.

Pročitajte još - Mašine iz Boljevca na 34 tržišta sveta

Zahvaljujući činjenici da su svoje radno mesto našli u FPM, u Boljevcu je ostalo da radi i živi, sa svojim porodicama, više od 250 visoko obučenih i kvalifikovanih zaposlenih, sa zaradom koja se prima "tačno u dan". Ali, ovoj fabrici, zbog proširenja proizvodnje, treba još radnika. Stalno je otvoren konkurs za prijem mašinskih i inženjera metalurgije, tehnologije, pravnika...


- Država nam je pomogla i u boljevačkoj srednjoj školi otvorila dva odeljenja mašinske struke - dodaje Gobeljić. - Đaci kod nas redovno obavljaju stručnu praksu. A, nakon što završe školu, čeka ih posao u "Agromehanici".