TRGOVINSKO preduzeće, koje posluje u najmanje 40 opština i gradova u Srbiji, od svake lokalne samouprave dobilo je različite račune na ime komunalnih taksa i naknada. Bez obzira na to što je reč o istom preduzeću, iste veličine, iste delatnosti. Reforma parafiskalnih nameta, formiranje portala koji će ih objediniti, ali i njihovo smanjenje, neki su od ovogodišnjih prioriteta Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Na vrhu ovogodišnje agende, čulo se u četvrtak na godišnjoj skupštini ove organizacije, biće smanjenje poreza na rad, borba protiv sive ekonomije, ali i reforma agrara i zdravstva.

- Za devet meseci preko e-šaltera podneto je 199.700 zahteva za upis u katastar - istakle je Stanka Pejanović, član UO NALED. - Tri meseca od starta portala, prijavljeno je 3.550 sezonaca i nadmašen je godišnji prosek prijava. Do polovine godine imaćemo 22 inspekcije povezane kroz e-inspektor. Meru poreskog oslobođenja, od oktobra do marta, iskoristilo je 802 početnika.PROČITAJTE JOŠ - POREZ REŽU KOLIKO IM TREBA: Koliki će namet odrediti lokalne samouprave?

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić u četvrtak je najavio da će do kraja godine u sistem e-inspektor biti objedinjene sve 43 inspekcije.

- Srbija ima 4.000 inspektora, na republičkom i lokalnom nivou - rekao je Ružić. - To je jedan inspektor na 3.062 stanovnika, što je četiri puta manje nego u Evropi. Uskoro ćemo predstaviti plan zapošljavanja inspektora. Oni su prvi u borbenim redovima za naše zdravlje, bezbednost i fer poslovanje.


RANGIRANjE

MINISTARKA građevinarstva Zorana Mihajlović veruje da ne bi bilo loše da se, po ugledu na "Duing biznis" listu Svetske banke, po uslovima poslovanja mogu rangirati i gradovi i opštine.