NARODNA banka Srbije započela je u četvrtak IPA projekat "Jačanje institucionalnih kapaciteta Narodne banke Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji". Cilj je produbljivanje saradnje i dijaloga centralnih banaka i dalje jačanje naših institucija.

- Proces pristupanja EU u različitim fazama predstavlja veliki izazov za državu, a samim tim i za centralnu banku - rekla je Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS. - Integracija centralnih banaka u ekonomske i finansijske mehanizme EU zahteva prilagođavanje rada na svim hijerarhijskim nivoima i u svim oblastima poslovanja.

Ovaj projekat se finansira iz sredstava pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) i sprovodi se u saradnji s partnerima - centralnim bankama Nemačke, Hrvatske i Rumunije, uz podršku Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Na skupu je posebna pažnja posvećena ulozi NBS u procesu pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji. NBS učestvuje u jedanaest pregovaračkih grupa.

PROČITAJTE I: NBS: 152.000 plaćanja za dve sekunde

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU u Srbiji, ambasadori zemalja koje učestvuju u realizaciji projekta, predstavnici Vlade Republike Srbije, članovi projektnog tima, kao i drugi predstavnici nadležnih institucija, saopšteno je iz NBS.