NEMCI OTVARAJU VRATA: Posao i vizu uz samo jedan uslov

22. 07. 2018. u 17:10

НЕМЦИ ОТВАРАЈУ ВРАТА: Посао и визу уз само један услов

Foto: Ilustracija

Nemački savezni ministar za rad Hubertus Heil radnicima iz inostranstva u određenim branšama želi da olakša pronalaženje zaposlenja u ovoj zemlji.
Nemački savezni ministar za rad Hubertus Heil radnicima iz inostranstva u određenim branšama želi da olakša pronalaženje zaposlenja u ovoj zemlji.

On se u intervjuu za “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” izjasnio za dobijanje privremene vize za one koji traže posao u sektorima kao što su negovatelji, gde je evidentan manjak radne snage.

Njima bi, kako je rekao, trebalo omogućiti da u Nemačkoj mogu da traže posao, međutim želi da isključi mogućnost primanja socijalnih naknada u ovoj zemlji, prenose Nezavisne novine.

“Mogu pretpostaviti da bi to moglo da podrazumevati da se njegovateljima iz inostranstva omogući dolazak na pola godine u Nemačku kako bi ovde našli posao”, rekao je Heil i dodao:

“Ako im to ne uspe, oni se po isteku tog vremena moraju vratiti u svoje zemlje”.

Reč je o stvaranju “u što većoj meri nebirokratskih procesa” za potencijalne nove zaposlene, kaže on.

Na insistiranje SPD-a, “velika koalicija” u Berlinu namerava da pokrene usvajanje ovog zakona do kraja godine, čime bi se redefinisala imigracija kvalifikovanih radnika koji su potrebni nemačkoj privredi, te se tako otvorila mogućnost i za one koji nisu akademski obrazovani. Time bi se takođe ograničile i tzv. ilegalne migracije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ovaj zakon, na svojoj letnjoj konferenciji za novinare u petak, nazvala “centralnim projektom” vlade.

(Nezavisne novine)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Prost

22.07.2018. 21:56

Paradoks progresa u kapitalizmu je da je privredni razvoj obrnuto proporcionalan podmladjivanju društva jer se razmnožavaju samo oni koji se osecaju sigurno i slobodno a mladi ostaju samo tamo gde vide mogucnosti unapređenja ne samo svog zivota nego i sredine. Ako je sve okrenuto progresu i usavršavanju niko ne vidi svoje mesto u popravljanju nesavrsenog. Ostaju starci o kojima nema ko da brine. Kao i deci i njima treba ljubav i pažnja a ne puko opsluživanje osnovnih potreba.

logika

23.07.2018. 14:06

@Prost - Pa toj logici pripadnici siromasnih nacija bi trebalo da se razmnozavaju kao pacovi a u Srbiji i mnogim drugim siromasnim zemljama narod izumire. Zakljucak je da su obrazovanost zenske populacije i njihova prava proporcionalno vezana za prirodni prirastaj. Sto vise prava imaju zene i sto su svesnije njih, to sve vise gledaju materijalna dobra a sve manje porodicne vrednosti. Gledaju u karijeru, novac, titule a ne u decu. Ne kazem da sam protiv prava zena ali porodicne vrednosti su unistene.