PODIGLI su cene bez jasnog objašnjenja. Upravo je to i razlog što je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak ispitivanja konkurencije protiv kablovskog provajdera "Serbia broadband - Srpske kablovske mreže" d.o.o. Beograd - SBB. Sumnja se da je SBB zloupotrebio dominantni položaj na našem tržištu i da je korisnicima nametnuo neopravdano veće cene svojih usluga.

Antimonopolska komisija je prošle godine odobrila SBB-u preuzimanje privrednog društva "Interaktivne kablovske objedinjene mreže" - IKOM, uz određeni uslov. Naime, SBB je imao obavezu da dve godine obaveštava Komisiju o promenama cena. Kada su u januaru povisili cene, Komisija je pokrenula istragu.

PROČITAJTE JOŠ - SBB pod lupom zbog poskupljenja

- Posle te dozvole za preuzimanje IKOM-a, saznajemo da je SBB 1. januara ove godine povećao naknadu za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema i praćenje kablovske televizije za 100 dinara, odnosno na 1.395 dinara mesečno - piše u obrazloženju odluke za pokretanje postupka Komisije.

Tada je od SBB-a zatraženo da opravda to poskupljenje. U svojim analizama uslova konkurencije na tržištu distribucije medijskih sadržaja Komisija je prikupljala podatke i informacije kako bi procenila opravdanost povećanja naknade za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema. Cilj analize je bio da se utvrdi da li je rast cena posledica rasta troškova. Pravdajući poskupljenje, SBB nije dokazao da je rast cena u potpunosti uzrokovan povećanjem njihovih troškova.

- Kako SBB nije pružio dovoljno dokaza o troškovnoj opravdanosti visine naknade za mesečno održavanje kablovskog distribucionog sistema, Komisija će u skladu sa članom 41 Zakona o zaštiti konkurencije utvrditi činjenično stanje - ističu u Komisiji. - Utvrdićemo da li je cena za predmetnu uslugu određena u iznosu koji je nepravično visok, što može voditi eksploataciji korisnika ove usluge, odnosno može predstavljati radnju nametanja nepravične prodajne cene korisnicima njegovih usluga iz člana 16 Zakona.

PROČITAJTE JOŠ - Suvlasnik SBB-a kupio državljanstvo Malte da izbegne porez?

Protiv ovog zaključka Komisije nije dozvoljena posebna žalba, ali se ova odluka može osporavati u upravnom sporu tužbom protiv konačne odluke Komisije.

SBB: SVE PO PROPISIMA

- Zaključak o pokretanju postupka smo dobili tek danas - rečeno je, za "Novosti", u utorak u kompaniji SBB. - Ne vidimo da smo bilo gde pogrešili, i u toku postupka ćemo dokazati da smo u pravu. Inače, u svom poslovanju radimo sve u skladu sa domaćim i međunarodnim propisima i praksom. Takođe, naše postupanje je potpuno u skladu sa rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije o koncentraciji IKOM-a, čije odredbe ispunjavamo, te nam postupanje Komisije u ovom momentu nije jasno. Naši pravnici iz Beograda i Brisela će detaljno proučiti predmet.