Jovanović: Postoji veliki potencijal za rast

D. I. K.

29. 11. 2017. u 11:02

Јовановић: Постоји велики потенцијал за раст

Duško Jovanović

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, kaže da tržište osiguranja Srbije konstantno raste, ali nedovoljno brzo

TRŽIŠTE osiguranja Srbije konstantno raste, ali nedovoljno brzo. Velikog potencijala ima, ali zaostajemo za razvijenim i državama u regionu - kaže za "Novosti" generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

On ističe da je osnovna karakteristika našeg tržišta loša struktura: malo učešće životnog osiguranja u poređenju sa neživotnim, kao i visoko učešće obaveznog osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja.

- To moramo da promenimo - ukazuje Jovanović. - U regulatornom smislu je dosta urađeno. Ali nedostaju drugi elementi i tu svi moramo da damo svoj doprinos. Država da smanji administraciju, nepotrebne troškove i proširi listu obaveznih polisa, a osiguravači da utiču na podizanje svesti o značaju osiguranja i prošire paletu proizvoda.

Jovanović ističe da posebno velike mogućnosti za napredak nudi segment životnih osiguranja, kojo i dalje u strukturi premije učestvuju sa oko 23 odsto.


PROČITAJTE JOŠ - Srbija na drugom mestu po izvozu piva u EU

- Za njihovu ekspanziju potrebno je povećati opšti nivo informisanosti, obezbediti rast standarda, podršku države kroz poreske olakšice i izboriti se sa globalnim problemom pada kamatnih stopa - ukazuje generalni sekretar Udruženja. - Velike šanse za razvoj ima i sektor osiguranja imovine, ali je to povezano sa intenziviranjem privredne aktivnosti u zemlji.

Bankarski sektor u Srbiji se primetno ukrupnjava, a ovaj trend nije zaobišao ni tržište osiguranja.

- Ti procesi su već započeli - navodi Duško Jovanović. - "Unika" je preuzela "Basler osiguranje", "Viner" je preuzeo "Aksa osiguranje", "AS osiguranje" se povuklo sa tržišta, a veći deo portfolija "AO Takovo osiguranja", koje je ugašeno, preuzeo je "Dunav". Trend ukrupnjavanja će biti nastavljen kroz akvizicije ili spajanja.


PROČITAJTE JOŠ - Pohod na balkanska tržišta

Naš sagovornik ističe da su to uobičajeni trendovi savremenog poslovanja u svetu, bez obzira na delatnost, jer treba odgovoriti na sve izazove i promenjene potrebe klijenata:

- Za osiguravače su to, primera radi, zahtevi za nove proizvode, sve ekstremniji vremenski uslovi koji menjaju način razmišljanja o riziku, produženi životni vek ljudi, što dovodi do promena u segmentu životnog i zdravstvenog osiguranja.


DANI OSIGURANjA

Konferencija "Srpski dani osiguranja", koja se danas i sutra održava u Aranđelovcu, prvi je takav skup kod nas, sa oko 200 učesnika iz redova osiguranja i reosiguranja, regulatora tržišta, supervizora i drugih pratećih finansijskih institucija s nacionalnog i regionalnog nivoa. Na skupu će učestvovati predstavnici NBS, ministarstava finansija, poljoprivrede, MUP, poreske uprave, PKS.

- Organizujemo dva okrugla stola - o Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju i o osiguranju poljoprivrede sa oko 20 učesnika - ističe Jovanović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije