Mađari kupili najskuplju kuću u Srbiji?

J. L. - Z. R.

24. 02. 2017. u 11:03

Subotica u četvrtak brujala zbog vesti da je u njihovom gradu prodata najvrednija nekretnina u našoj zemlji. Milionsku vilu, verovatno, kupio Mađarski nacionalni savet

Мађари купили најскупљу кућу у Србији?

Subotičani veruju da je zelena zgrada na Trgu žrtava fašizma plaćena 1,2 miliona evra

VEST da je u Subotici prodata najskuplja kuća u Srbiji i to za 1,2 miliona evra, kao eho je odjeknula bačkom ravnicom! U četvrtak gotovo da nije bilo čoveka koji se nije zapitao koja je to kuća i ko je njen vlasnik. Kako saznajemo, reč je o stambenom objektu u katastarskoj opštini "Donji grad", površine više od 400 kvadratnih metara, a spekuliše se da je reč o novom sedištu Mađarskog nacionalnog saveta.

U javnosti se mogu čuti razne spekulacije ko bi mogao biti vlasnik papreno plaćene nekretnine, a komentari najčešće vode ka kući na Trgu žrtava fašizma u samom centru grada, koja bi uskoro trebalo da postane novo sedište Mađarskog nacionalnog saveta i Fondacije "Prosperitati". Ovu informaciju, međutim, niko u četvrtak nije želeo zvanično da nam potvrdi. Ali ni da opovrgne. Izvesno je jedino da će krovno telo mađarske nacionalne manjine u Srbiji uskoro promeniti svoju adresu, a vrlo brzo će se saznati da li će ona zaista biti u najskupljoj kući u državi.

Ništa manje interesovanje nije izazvala ni informacija da je lane u Beogradu prodat stan za 5.290 evra po kvadratu. Najskuplji stan u Srbiji nalazi se u strogom centru prestonice, na Trgu republike. U Republičkom geodetskom zavodu ne žele da otkriju u kojoj je zgradi nekretnina, ali se u Registru prometa nepokretnosti vidi da je u pitanju potez između Knez Mihailove i Narodnog pozorišta, pa se može naslutiti da je u pitanju Čika LJubina ulica. Navedeno je i da je stan od 132 kvadrata kupljen 5. septembra prošle godine. Istog dana, u toj zgradi prodate su još dve nekretnine, ali je cena bila mnogo povoljnija. Stan od 39 kvadrata plaćen je 85.000 evra, odnosno 2.180 evra po kvadratu. Za 86 kvadrata trećeg stana kupac je izdvojio 155.000 evra, što znači da ga je kvadratni metar koštao 1.800 evra.


REKORDERI

OSIM rekordera u Subotici, najbolju cenu postigli su vlasnici vila u centralnim gradskim opštinama u Beogradu, mada takvih transakcija lane nije bilo mnogo. Na Starom gradu su prodate četiri vile, a najviše je plaćena ona u jednoj od ulica u blizini Botaničke bašte. U januaru prošle godine kupac je za 154 kvadrata izdvojio 800.000 evra. Na Savskom vencu je prodato 10 vila, a najskuplja je koštala 680.000. Kupac je za taj novac dobio kuću od 75 kvadrata i 629 kvadrata zemljišta.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Joca Dopisnik Belosvetski

24.02.2017. 15:05

Madjari su mozda kupili najskuplju kucu u Subotici, ali su najskuplje kuce u Srbiji ipak u prestonici - Beogradu.

KOPRO

24.02.2017. 17:11

A jesu skupe su samo ako su prodate za te pare a ne cenjene. Kuća kosta koliko si je prodao ili kupio. akoliko je ceniš nije realno. Ne znam da se u Beogradu baš nakupovalo kuća za preko milion evra. Evo i ja moju šupu cenim 3.000.000€ Pa hoću li je prodati za te pare. Nee!

Zoli

26.02.2017. 06:57

naravno da svako u subotici zna da ova cena koja je isplacena iz budzeta madjarske(od para madjarskih poreskih obveznika) je baram duplirana da bi prodavac imao od cega da vrati kešovinu političarima.isti slucaj je i sa stanarinama koju konzulat placa za stanove koje koriste sluzbenici .u subotici.ovde u subotici tesko se dobije 150 eur stanarina u centru grada,ali oni placaju 4-500 eur a posle gazda im vraca pola.