Vojska Srbije je veliki oslonac svakog građanina Republike Srbije. Pomažemo u borbi protiv virusa kovid19, ali nikada ne zaboravljamo da je naša osnovna funkcija da čuvamo svoju zemlju i da naša borbena gotovost bude na najvišem mogućem nivou – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas obišao pripadnike 72. brigade za specijalne operacije na osnovnoj snajperskoj obuci u rejonu Šapca.


Kako je istakao ministar odbrane, čak ni virus kovid19 nije uspeo da umanji borbenu gotovost naše vojske.


- Mi se svakodnevno pripremamo, obučavamo, radimo da jednog dana, kada i ova pošast prođe, budemo u potpunosti spremni da zaštitimo našu zemlju. Borbena gotovost Vojske Srbije nije umanjena – naglasio je ministar Vulin.


Kako je istakao major Ivan German, polaznici osnovne snajperske obuke se biraju u svojim matičnim jedinicama tako što se dobrovoljno prijavljuju i taj princip dobrovoljnosti je veoma važan. Uz to, kako je dodao major German, moraju da budu odlični strelci i odlično fizički pripremljeni.


- Osnovna snajperska obuka traje tri nedelje, tokom kojih se realizuje oko 25 gađanja pripremnih i jedinačnih bojnih, i završna taktička vežba sa bojnim gađanjem „Upotreba snajperskih parova u rešavanju talačke situacije“. Završna vežba traje tri dana tokom kojih treba da prođu 50 kilometara kondicionog marša pod opterećenjem uz rešavanje taktičkih zadataka, a poslednjeg dana ocenjuje se gađanje svakog snajperskog para – naglasio je major German.Govoreći o obuci on je istakao da su rezultati do sada bili odlični i izrazio očekivanje da će i završna vežba biti na istom nivou.


Današnjem obilasku prisustvovao je i komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan.