KRALjEVO – U skladu sa epidemiološkom situacijom i vanrednim stanjem zbog korona virusa, bez uobičajenog parastosa i grupnog polaganja venaca na spomenik sa imanima 86 kraljevačkih boraca poginulih u ratovima od 1991. do 1999. godine, od kojih čak 77 na Kosmetu, u Kraljevu je na skroman način obeležena dvadesetprva godišnjica zločinačke NATO agresije na Srbiju.

Tokom tih 78 dana, koliko je 1999. godine trajalo NATO bombardovanje, Kraljevo je na meti vazdušnih napada bilo čak 54 dana. U ukupno 172 napada, u kojima je teže ili lakše povređeno 37 civila, uništeno je ili oštećeno 1.750 vojnih i civilnih objekata.

Na kraljevački kraj bačeno je više od 600 raznih eksplozivnih projektila. Najčešće su bombardovani obližnji vojni aerodrom u Lađevcima, na koji je 24. marta oko 20 časova pala i jedna od prvih krstarećih raketa usmerena prema Srbiji, kasarna u Jarčujaku, kao i vojni i civilni objekti u Bogutovcu, Vitanovcu, Samaili, Ratini, Mrsaću, Cvetkama...

U celom Raškom okrugu oštećeno je ili potpuno srušeno oko 2.500 kuća, 1.200 stanova, 12 škola, sedam zdravstvenih stanica, dva dečja vrtića, a teško je oštećeno 20 drumskih i železničkih mostova, uglavnom u Ibarskoj klisuri.

Kako bi odali poštu nastradalima, članovi ovdašnjeg Udruženja ratnih vojnih invalida, pozvali su svoje sugrađane da prilikom pružanja podrške lekarima i medicinskim radnicima sa svojih balkona i prozora, upale sveću u znak sećanja na besmrtne heroje.