Tramp odobrio PRVI lek za KORONU: Da li će pilule za koje znamo duže od 50 godina biti SPAS od virusa?

NovostiOnline

20. 03. 2020. u 10:52

Ostaje “samo” pitanje da li je hidroksihlorokin efikasan lek od COVID-19. Prvi rezultati kliničkih testiranja su ohrabrujući

Трамп одобрио ПРВИ лек за КОРОНУ: Да ли ће пилуле за које знамо дуже од 50 година бити СПАС од вируса?

Ilustracija/ Foto: Depositphotos

Predsednik SAD Donald Tramp je u četvrtak izjavio da je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila Hidroksihlorokin kao prvi lek protiv COVID-19 virusa.


Hidroksihlorokin nije novi lek – on se još od 1955. godine koristi za lečenje nekih tipova malarije, kao i za pomoć obolelima od artritisa, lupusa i nekih drugih bolesti. To nije skup lek – u zemljama naročito zahvaćenim malarijom mesečna cena tretmana tim lekom ne prelazi 4, 5 dolara (500 dinara) dok je u SAD cena nešto viša, oko 25 dolara mesečno (nešto manje od 3.000 dinara). Lek se isporučuje u pilulama.


Sve to zvuči veoma ohrabrujuće, naročito zato što bi tretman COVID-19 bolesnika mogao da počne odmah, pošto je lek dugo u upotrebi i dobro su poznate njegove loše strane, dok bi neki novi lek morao da prođe kroz riguroznu proceduru koja bi utvrdila ima li on nekih neprijatnih dodatnih efekata za neke kategorije bolesnika. Neželjeni efekti hidroksihlorokina su, naravno samo kod nekih pacijenata, povraćanje, glavobolja, problemi sa vidom i opšta slabost, što sve zajedno i ne zvuči strašno u poređenju sa opasnošću koju nosi virus korona.


Ostaje “samo” pitanje da li je hidroksihlorokin efikasan lek od COVID-19. Prvi rezultati kliničkih testiranja su ohrabrujući.


Doktor Didijer Raul sa francuskog univerziteta, objavio je preliminalne rezultate lečenja na uzorku od 36 COVID-19 pacijenata. Prema njegovom radu – koji još nije objavljen u nekom naučnom časopisu već je u toku procesa recenzije – od tih 36 pacijenata kojima je testovima potvrđeno prisustvo virusa korona njih 6 nisu pokazivali nikakve simptome, 22 su imali infekciju respiratornog trakta a kod 8 je infekcija zahvatila pluća.


Početkom marta, 20 od ovih pacijenata je (u bolničkim uslovima) dobijalo 600 miligrama leka, a deo njih je dobijao i (takođe poznat i odobren) antibiotik azithromicin, koji se inače koristi za lečenja bakterioloških upala pluća. Preostalih 16 pacijenata je dobijalo placebo, kao kontrolna grupa.


Posle šest dana, 70% pacijenata koji su dobijali hidroksihlorokin su izlečeni, u smislu da više nije bilo moguće detektovati kod njih COVID-19. U istom vremenu se izlečilo 12.5% pacijenata iz kontrolne grupe. Svih šest pacijenata – težih slučajeva – koji su uz ovaj dobijali azithromicin, izlečeni su od virusa.


Ovi rezultati deluju veoma ohrabrujuće, ali treba znati da se radi o preliminarnoj studiji na malom uzorku, i bez precizne procedure koja bi razdvojila kontrolnu grupu od tretiranih pacijenata. Potrebna su svakako dodatna istraživanja, koja su u toku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Njuki

20.03.2020. 11:11

Sva čast predsedniku Trampu sto je javno izašao sa ovim informacijama i dao nadu svojim gradjanima i drugima u svetu. Nagradu zasluzuje onaj ko se ovog leka setio i svima koji su uspeli da izleče obolele. Cestitke i hrabrim pacijentima koji su pristali da se lece bez garancije. Placebo efekat je i ne malom broju njih podigao imunitet pa su se oporavili iako su prakticno dobijali secerne tabletice iako to nisu Velika usluga bi bila ugroženom covecanstvu da lecenje bude dostupno i jeftino za sve.

Zlatko

20.03.2020. 11:37

Ovaj antibiotik koji su davali u francuskoj je lek koji se kod nas zove Hemomicin, bude u pakovanju po 3 od 500mg, kao u kod njih.

Jovana

21.03.2020. 01:22

@Zlatko - Skroz se slazem sa tobom. Posto redovno imam hronicne "napade" kaslja ili ti alergiju na promene vremena skoro uvek mi prepisu hemomicin i uvek pomogne,za dva dana kasalj nestane. I da napomenem to je zaista tezak kasalj,gusenja itd.

Miki

20.03.2020. 13:37

Da nije Trump ovo javno izjavio farmaceutska industrija bi prodavala ove lijekove 1000%+ skuplje nego sto jesu.

bas tako

20.03.2020. 21:58

@Miki - 10evra 1lek je i za mnoge duge bolesti ako ubija larve malarije verovatno je dobar i za visruse juznog Nila a moguće i da je corona nastala na sl nacin i da je larva negde u telu.Moguće je ovakolaički razmiljam i da clor iz leka ubija virus.

T zeli dobro svom narodu

20.03.2020. 21:56

Duboko verujem da hoće. DR Stojković zna šta govori. Najbolja mi jeona Trampova Neće iim naškoditi i neće ih ubiti. Tramp ima stravično izoštrenu LOGIKU . Taj lek je i za artrotzu pa ce nam u svakom slucaju biti bolje ako prezivimo.

stari doktor

21.03.2020. 00:08

Bravo za Francuze ako se dokaže: jeftina i pristupačna kombinacija jednog starog i drugog novijeg leka-Držimo pesnicu i iščekujemo da se i kod nas odmah počne sa kliničkim ispitivanjem, i potom primeni odmau kod svih obolelih, ne čekajući da se virus u organizmu jako umnnoži. Setite se već zaboravljene stare lekarske latinske oznake na receptima koje smo davno, ja pre 70 godina, ispisivali kada smo hteli da ubrzamo izdavanje pravljenog lekA: PERUCULUM IN MORA, to jest OPASNO JE OKLEVATI