UČENICI Ekonomsko-trgovinske škole "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani održali su u četvrtak javni čas. Roditeljima, nastavnicima, sugrađanima i državi. Mesec dana od tragične smrti njihovog školskog druga Stefana Filića (18), preminulog posle mučkog prebijanja na ulici, propitivali su i ocenjivali odgovorne za sve prisutnije vršnjačko nasilje. Prelaznih ocena gotovo da nije bilo.

U Stefanovoj školi u četvrtak u podne sve je stalo. Zaledila se slika na uplakanim licima školskih drugova. I dah na martovskom suncu dok su dočekivani Stefanovi roditelji i mlađi brat. Umesto čestitki za sina maturanta, primali su saučešća. Trebalo je nadroditeljske snage da se izdrže reči dece koja su, kao i njihovo, do juče planirala život, ne smrt, a od juče se svima samo bol računa.

- Ovaj dan posvetili smo sećanju na Stefana Filića, čiji je život ugašen, prekinut na ulici, na najstrašniji mogući način. Njegovi drugovi digli su glas u nameri da podignu svest i opomenu generacije koje dolaze da nasilje vodi jedino u mrak - kazala je Aleksandra Ilić, direktorka škole.

Drugovi iz razreda održali su javni čas za Stefana, da se ponovo oproste od njega i da pošalju poruku šta ne sme da se oprašta. Da pitaju zašto su, umesto na maturu, morali na sahranu.

- Zbog čega policija nije reagovala na sve prekršaje prestupnika? Zašto gotovo uvek sud propisuje najblaže kazne povratnicima? Zašto kad se nešto ovako strašno desi "malim" ljudima, to ne utiče na nadležne institucije da reaguju oštrije? Zašto ljudi na visokim pozicijama okreću glavu? Zar ćete dopustiti da ne smemo da izađemo na ulicu? Odeljenje 4/1 želi odgovore.

Porodica tragično nastradalog dečaka Foto N. ŽivanovićPROČITAJTE JOŠ - „Stefana (18) su TUKLI DO SMRTI, a MOLIO ih je da prestanu”: Potresna ispovest drugarice mladića koji je izdahnuo posle 30 sati provedenih u komi


Prikazan je i film o Stefanu koji su njegovi drugovi napravili. Iznad kabineta u kome je najviše vremena provodio - postavljena je njegova slika. U školskom dvorištu zasađeno drvo. Da živi drvo, i da opominje generacije. I pušteno je osamnaest balona - po jedan za svaku Stefanovu godinu života.

Stefan Filić


Nikada toliko tišine nije bilo u školskom dvorištu. Ni na jednom času. Niti su nastavnici pomnije slušali učenike.


PROČITAJTE JOŠ - "Moli Boga za nas. Vidimo se ponovo": Potresne reči druga Stefana Filića koji je nasmrt pretučen u Velikoj Plani (VIDEO)


- Ako nekoga voliš, voliš ga bez obzira na to da li je živ ili mrtav... Boli kada se setimo da ga nema. Bole reči koje smo rekli, i reči koje nismo rekli, a morali smo. Nijedna rečenica neće ga opisati - drug, oslonac, brat, podrška. Kada smo izlazili, pevali, družili se - svi smo mislili isto - da si dobar samo ti. Zahvalni smo što smo izabrani da baš ti budeš naš drug... Ne damo da se zaboravi ni on, ni ono što je bio. Da ga svi pamte po lepom, drugačije ne može, jer drugačije ne postoji. Stefane druže, u našim si srcima, i ne brini, tebi zaborava nema.ČINjENICE

STEFAN Filić pretučen je 2. februara u ranim jutarnjim časovima, naočigled mlađeg brata, ispred kluba "Brodolom". Preminuo je 30 sati kasnije od posledica zadobijenih povreda. Nikola B. (20) i Mitar P. (20) uhapšeni su pod sumnjom da su počinili krivično delo teško ubistvo pri nasilničkom ponašanju.


OPŠTINA OSNOVALA ANKETNI ODBOR

SKUPŠTINA opštine Velike Plana osnovala je anketnu komisiju koja će, na osnovu izveštaja nadležnim institucijama, istraživati uzroke porasta vršnjačkog nasilja. Komisija ima rok od mesec dana da Opštinskom veću podnese izveštaj i predloži mere iz njihove nadležnosti.