Fizičarima do trećine veće plate: Najava mera za popunjavanje deficitarnih mesta u školama

LJ. BEGENIŠIĆ

26. 02. 2020. u 22:44

Физичарима до трећине веће плате: Најава мера за попуњавање дефицитарних места у школама

Foto Depositphotos

Ministar prosvete Mladen Šarčević na sednici KONUS govorio o manjku kadrova u školama. Najavljene povišice i za matematičare i druge deficitarne profile . Stipendije studentima prirodnih nauka, kako bi radili u prosveti

NEMAMO dovoljno nastavnika matematike i fizike i mnoge škole imaju problem da obezbede ove predavače. Glavni razlog su male plate. Predložićemo da se od 1. septembra plate deficitarnim kadrovima u prosveti uvećaju do 30 odsto. Ovo je u sredu rekao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na sednici rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).

Kao jednu od mera da se ovaj problem prevaziđe, ministar je naveo i stipendiranje studenata, ali i davanje drugih olakšica, poput smeštaja u studentski dom. Ti studenti, kada završe, bili bi u obavezi da rade u prosveti onoliko dugo koliko su primali stipendiju. Takođe bi, kaže ministar, trebalo uvesti i niz drugih mera koje bi omogućile da se ovaj problem prevaziđe.

- Studenti matematike, fizike ili informatike neće da rade u prosveti. Oni sebe vide u privredi, gde su plate mnogo veće - istakao je Šarčević.

Inače, problem nedostatka ovih profila već dugo muči prosvetni sistem. Prema infomacijama "Novosti", u jednoj beogradskoj gimanziji celo prvo polugodište deca skoro da nisu ni imala časove matematike, a problem im je i latinski jezik, jer kada nastavnik ode na bolovanje nema ko da ga zameni, pošto na tržištu nema nastavnika latinskog. U školama nedostaju i nastavnici engleskog i nemačkog jezika.

Deficitarne predmete često predaju i studenti. Prema prošlogodišnjim podacima Ministarstva prosvete, nestručnih nastavnika u Srbiji bilo je oko 1.000 i oni su učili oko 27.000 osnovaca. Ti podaci su pokazali da ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog jezika i 48 nestručnih nastavnika engleskog jezika.

Nestručnim kadrovima smatraju se nastavnci koji nemaju potrebno obrazovanje, propisano pravilnicima Ministarstva prosvete. To, međutim, ne znači da oni nisu sposobni da, recimo, đacima petog razreda predaju matematiku, ali pravno i usko stručno gledano, nemaju formalne kompetencije.

Ministar Šarčević u sredu je rekao da će donošenje zakona o platnim razredima rešiti ovaj problem.

Na sednici, Gordana Vukelić, rektor Univerziteta Union, izabrana je za potpredsednicu KONUS-a.


SREDSTVA ZA 59 PROJEKATA

NA sednici KONUS, državni sekretar Vladimir Popović rekao je da je za nauku obezbeđeno 74,5 miliona evra i da će taj novac biti opredeljen uglavnom Fondu za nauku.

- Recenzija programa PROMIS, za mlade istraživače, završena je i rezultati će biti poznati u ponedeljak. Prihvaćeno je 59 projekata i na njih će otići devet miliona evra - rekao je Popović. - Poziv za program Ideje biće raspisan 11. marta, iznos za ovaj program je 24 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Branka

26.02.2020. 23:14

Matematičari jedva popune svoj fond putujući u udaljene škole i rade u nekoliko škola,dok u elitnom školama u Nišu matematiku predaju nadimci,ekonomisti i drugi koji nisu iz struke.Sta će ministar da preduzme po tom pitanju?

Brandao

27.02.2020. 07:21

Fizicara koji dobro predaje i poznaje svoju materiju je skoro nemoguce pronaci. Kada se samo setim svog fizicara (iz jedne beogradske gimnazije) koji vecito nije znao da resi zadatak, tj uvek negde pred kraj istog uoci gresku na pocetku. I takav covek radi u prosveti vec 2 decenije.

Nnidza

27.02.2020. 07:41

Bez brige. Uskoro stižu učitelji informatičari. Novi profili. Matematiku odavno predaju u osnovnim školama. Informatičara ima sa privatnih fakulteta. Samo će ih ubaciti u sistem i gotov problem. Ovo je samo apel koji neće moći da prođe jer bi narušio "harmoniju jednakosti" u školama.

Lazo

27.02.2020. 09:40

Zašto državni sekretar ne odgovori šta će biti sa istraživačima-studentima doktorskih studija, koji ne dobiju projekat?

Niko

28.02.2020. 13:35

Neka neki matematicar i fizicar objasni, imas dve case do pola napunjene vodom, a pitanje glasi, jel je casa do pola puna ili do pola prazna???????