Deca i po sedam sati na internetu: Ministarstvo trgovine upozorava na probleme zavisnosti od tehnologija

V. C. S.

11. 02. 2020. u 08:40

Ministarstvo trgovine ovogodišnji Dan bezbednog interneta obeležava interaktivnom panel-diskusijom "Zavisnost od interneta - dijagnoza?"

Деца и по седам сати на интернету: Министарство трговине упозорава на проблеме зависности од технологија

DECA u Srbiji u proseku provode tri sata dnevno na internetu, a vikendom između četiri i sedam. Prekomerna upotreba interneta i prevencija zavisnosti od digitalnih tehnologija biće tema ovogodišnjeg panela povodom Dana za bezbedniji internet.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, povodom Dana bezbednosti dece na internetu, upozorila je na to da deca i mladi, odnosno njihovi roditelji i nastavnici, i dalje ne prepoznaju problem prekomerne upotrebe tehnologija. Prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja "Deca Evrope na internetu", koje je uključilo i učenike u Srbiji, veliki broj je ugrožen, ali još nije potražio pomoć. Čak trećina naših učenika ima probleme zbog količine vremena koje provodi na globalnoj mreži i zbog toga ulazi u sukobe sa porodicom ili prijateljima.

Ministarstvo trgovine ovogodišnji Dan bezbednog interneta obeležava interaktivnom panel-diskusijom "Zavisnost od interneta - dijagnoza?".Matić je podsetila i da je pre tri godine uspostavljen Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu:

Unicefovo istraživanje pokazalo je da manje od 10 odsto dece uzrasta od četiri do osam godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka deca pristupe internetu i pre svoje treće godine.

Prema podacima Unicefa, deca čine trećinu ukupnog broja internet korisnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije