OD STALNOG DOPISNIKA: PARIZ


BROJ žrtava korona virusa porastao je juče na 305, a zabeležen je i prvi smrtni slučaj van Kine - na Filipinima, gde je preminuo kineski državljanin (44) iz Vuhana pošto mu je konstatovana teška upala pluća. Pojava virusa potvrđena je zasad u više od 25 zemalja širom sveta, a broj obolelih porastao je gotovo na 14.500.


Brojne države organizovale su avionski prevoz za svoje građane koji se trenutno nalaze u zonama gde se pojavio virus. Među njima su i srpski državljani, njih četvoro, koji su evakuisani u noći između subote i nedelje iz Vuhana uz pomoć Francuske. Avion sa oko 250 ljudi, sleteo je juče nešto posle 14.30 u vojnu bazu Istr na jugu Francuske - u letelici je bilo 65 Francuza, koji su preostali s prethodnog leta, dok su ostali bili putnici čak 29 različitih nacionalnosti.


Ambasada Srbije u Parizu je u stalnom kontaktu s francuskim vlastima u vezi s transportom i boravkom naših državljana prebačenih iz Vuhana. Kako "Novosti" saznaju, oni će u 14-dnevnom karantinu biti u mestu Eks, u Provansi.


- Čim je sleteo, u avion su ušli lekari sa piste i konsultovali se sa medicinskim osobljem o tome da li je bilo sumnjivih slučajeva tokom leta. Svima je pre poletanja urađen test, a u avionu su na polasku bili samo putnici koji nisu pokazivali simptome korona virusa - rekli su za naš list u ovoj vojnoj bazi.


Na pisti je, za svaki slučaj, čekalo više ambulantnih kola, u slučaju da je neko usput pokazao simptome.


Komplikovana operacija evakuacije, drugim avionom koji su organizovali Francuzi, započela je još u četvrtak, kada je malteški avion preko Portugalije stigao najpre do Pariza, da bi preko Hanoja doleteo do Vuhana, odakle je poleteo u nedelju ujutro oko 2.40. Francuzi i deo drugih državljana, među kojima je bili i četvoro Srba, isto toliko Hrvata, ali, na primer i deset Švajcaraca, ostali su u karantinu na francuskom tlu dve nedelje. Oni su posle sletanja autobusima prebačeni do krajnjih odredišta koja se nalaze na četrdesetak minuta vožnje.

Zaštita od korona virusa u Kini je vidljiva na svakom koraku,foto EPA

Jedan deo, uglavnom porodice, pridružio se onima koji su u petak smešteni u karantin u mestu Kari le Rue, na Azurnoj obali. Drugi su prebačeni u obližnji Eks an Provans, ka kopnu, u oficirsku školu za spasioce i vatrogasce.


Pročitajte još: Očekuje ih karantin od 14 dana: Srpski državljani stigli iz Vuhana u Francusku


U oba karantina, obezbeđeni su odlični uslovi za oporavak i boravak u karantinu za koje su evakuisane unapred pripremili psiholozi. Imaju pravo da izlaze u dvorišni krug, da telefoniraju, primaju pakete, a u slučaju da se viđaju s drugima koji nisu članovi njihovih porodica, obavezni su da stave maske na lice.

Najviše umrlih je u Vuhanu - Foto AP

U karantinu će ostati 14 dana, pod uslovom da nema novih slučajeva zaraze. Karantin bi normalno trebalo da podrazumeva dve nedelje, od dolaska ili od eventualnog poslednjeg utvrđenog slučaja u okruženju. Svi su potpisali saglasnost da su dobrovoljno pristali na uslove i da neće napuštati centar gde su smešteni. Karantin čuvaju naoružani žandarmi i specijalci.


U oba grada, inače stanovnici su uznemireni, bojeći se da eventualni virus ne izađe napolje, dok vlasti pokušavaju da ih uvere da za njih nema opasnosti.

- Zgrade u kojima su smešteni prispeli iz Vuhana će biti detaljno dezinfikovane posle karantina, kao i avion kojim su dovezeni - saopšteno je juče.


Neki stranci su juče prebačeni dalje. Jedan deo je nastavio ka Briselu, odnosno obližnjoj vojnoj bazi Melsbrek, a među njima je bilo devet Belgijanaca, 11 Danaca, 23 Holanđana, šestoro Čeha, dvoje Slovaka. Po portugalske državljane došao je vojni avion ove zemlje.

Studenti iz Saudijske Arabije - Foto AP

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je, u međuvremenu sve države da moraju da se pripreme zbog sve bržeg širenja novog virusa, a naučnici iz bolnice Renminbi pri Univerzitetu u Vuhanu i Institutu za virologiju zaključili su da bi korona virus mogao da se prenosi sa jedne na drugu osobu i preko probavnog sistema.,


Pročitajte još: Hrvatski lekari otkrili da li muškarac koji je u bolnici u Osijeku ima koronavirus


- Do tog otkrića došlo se nakon što su proučene stolice i rektalni brisevi pacijenata. Ljudi, zaraženi korona virusom patili su samo od dijareje, a ne od klasičnih simptoma poput visoke temperature - pišu mediji u Kini, gde se od minulog vikenda koriste dronovi sa spikerfonima, kako bi se upozoravali građani da nose zaštitne maske.

Bolnica sa 1.000 ležajeva Hušenšan u Vuhanu sagrađena za svega nekoliko dana - Foto AP

Za to vreme, vlasti Vuhana izgradile su bolnicu sa 1.000 ležajeva za tretman bolesnika obolelih od korona virusa, a gradonačelnik ovog kineskog grada Džou Sijanvang predao je juče ujutro vojsci novu bolnicu Hušenšan. Prema pisanju kineskih medija, bolnica je montažna, četvrtastog oblika i može da se izgradi za šest dana, a 1.400 zdravstvenih radnika počeće da rade već danas.


CRNE BROJKE

U PROVINCIJI Hubei, epicentru epidemije, broj preminulih porastao je samo u subotu za 45. U Vuhanu, žarištu virusa dosad je preminulo 224 ljudi. U ovom gradu ostalo je još dvoje srpskih državljana koji nisu hteli da budu evakuisani

Avion francuske vlade iz Vuhana je dovezao putnike u vojnu bazu Istr u istoimenom gradu

OSIJEK

U BOLNICU u Osijeku tokom jučerašnjeg dana primljen je muškarac koji je, po povratku iz Kine, dobio visoku temperaturu. Iz te zdravstvene ustanove je saopšteno da su prvi rezultati testiranja na novi, opasni i smrtonosni korona virus negativni.

Do zaključenja ovog broja, međutim, nisu bili poznati konačni rezultati analiza.


OTKAZI

ŠEST zvaničnika u gradu Huangang, koji je blizu epicentra virusa Vuhana je otpušteno. Otkazi su usledili zbog, kako je prenela kineska novinska agencija Sinhua, "lošeg postupanja" u suzbijanju epidemije.