PENZIONERKA Dobrila Petrović, njena kćerka Snežana i unuci Maša (7) i Marko (4) protivzakonito su izbačeni iz stana u Njegoševoj 65 pre nešto više od dve godine! Ovo je zaključio Ustavni sud Srbije i naložio Apelacionom sudu u Beogradu da ponovo odlučuje o njihovoj sudbini.

- Ustavni sud je 26. decembra 2019. godine, na sednici Velikog veća, usvojio ustavnu žalbu D. P. i utvrdio da joj je osporenom presudom Apelacionog suda povređeno pravo na dom garantovano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava - navodi se u odgovoru na pitanje "Novosti" o ovom predmetu, koji nam je stigao iz USS. - Ustavni sud je poništio spornu presudu Apelacionog suda, kojom je na štetu podnositeljke ustavne žalbe pravnosnažno okončan postupak koji je vodila, između ostalog radi utvrđenja da je posle smrti supruga stekla svojstvo zakupca na neodređeno vreme.

USS je naložio ponovno odlučivanje o žalbama parničnih stranaka protiv prvostepene presude i proširio dejstvo svoje odluke i prema kćerki S. P, koja nije podnela ustavnu žalbu, ali je bila stranka u istom parničnom postupku.

Ukoliko u ponovljenom postupku Apelacija usvoji sugestiju Ustavnog suda i presudi u Dobrilinu korist, porodica Petrović trebalo bi da se vrati u stan u kome je živela poslednjih pola veka. Ako, pak, odluči suprotno sugestiji Ustavnog suda, predmet će se opet naći pred najvišom sudskom instancom.

Iako zaštićeni stanar, Dobrila je sa kćerkom i unucima prinudno iseljena, uz asistenciju policije, i uz 14-časovne proteste građana, u oktobru 2017. Stan je u sudskom postupku dobio naslednik starog vlasnika, po profesiji advokat.

Osim što su ostali bez krova nad glavom, u međuvremenu su došli i do ruba egzistencije, jer izvršitelji pune dve godine, svakog meseca Dobrili skidaju dve trećine penzije (27.400 dinara) na ime sudskih i troškova izvršenja. Prvih godinu dana kiriju im je plaćao Opštinski odbor SNS Vračara, ali od prošlog oktobra snalaze se sami. Renta za više nego skromni stan, koji iznajmljuju na Karaburmi, iznosi 180 evra, a Dobrila kaže da su praktično beskućnici.

Foto K. Mihajlović

Petrovići su se, inače, uselili u stan u Njegoševoj posle Drugog svetskog rata, kada je Dobrilina svekrva Branislava menjala sa Opštinom Vračar dva manja stana za jedan veći. Svekrva je sa starim vlasnicima sklopila ugovor o korišćenju stana. Posle njene smrti, sin Dobrivoje 1992. sklapa novi ugovor, u kome se članovi njegove porodice navode kao članovi domaćinstva.

- Muž i ja smo konkurisali za stan, ali nikada nismo bodovani, jer se smatralo da imamo rešeno stambeno pitanje - kaže Dobrila. - Kada je Dobrivoje 2006. umro, obratila sam se starom vlasniku za novi ugovor o zakupu. On me je uputio na sud, a sudija mi rekla da pokrenem parnicu. Prva presuda je bila da imam pravo zakupa, ali se vlasnik žalio, pa je Apelacioni sud vratio postupak Prvom osnovnom sudu na ponovno odlučivanje - kaže Dobrila.

Tako su počele njene muke. Kada će se završiti ne zna, jer, kako kaže, ne postoji rok kad bi novi sudski postupak trebalo da počne.

Građani branili iseljenje, Foto N. Skenderija

DOBILA SPOR, A PLAĆA TROŠKOVE

DOBRILI niko neće vratiti najmanje 600.000 dinara koje je do sada isplatila na ime troškova izvršitelja, iseljenja i sudskog postupka. Apsurd je što će joj novac i dalje biti prinudno skidan od penzije, iako se ispostavilo da je njeno iseljenje bilo protivzakonito.