KOMISIJA FON-a: Doktorat Malog nije plagijat

E. V. N.

26. 10. 2019. u 00:53

Profesori angažovani na FON-u potvrdili svoj izveštaj o radu ministra

КОМИСИЈА ФОН-a: Докторат Малог није плагијат

Foto A.Sahanić

STRUČNA komisija Fakulteta organizacionih nauka poslala je Odboru za etička pitanja Univerziteta u Beogradu izveštaj na više od 600 stranica u kom analizira doktorsku disertaciju ministra finansija Siniše Malog. Istovremeno, komisija koju čine profesori Vinko Kandžija, Dragan Mikerević, Dejan Erić i Tomaž Čater zatražila je sastanak sa članovima Etičkog odbora UB, kako bi dodatno argumentovali svoje stavove da je nesporan naučni doprinos disertacije Siniše Malog, sa naslovom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji".


Izveštaj stručne komisije, kako saznajemo, identičan je onome koji su već jednom slali Etičkom odboru i koji je bio usvojen na Nastavno-naučnom veću Fakulteta organizacionih nauka. Zbog toga je prvobitno odlučeno da nema potrebe da se Nastavno-naučno veće FON još jednom izjašnjava o istom tekstu.


U petak poslepodne, međutim, usledili su pritisci iz Rektorata na upravu FON, da mora još jednom da bude sprovedena celokupna procedura, iako izveštaj nije menjan. Nakon toga, doneta je drugačija odluka, a fakultet se oglasio saopštenjem na svom sajtu:


- Nakon dostavljanja izveštaja Stručne komisije, od Etičke komisije FON-a zahtevano je da dostavi svoj izveštaj sa mišljenjem. Iako je propisani rok za dostavljanje izveštaja i mišljenja Etičke komisije FON 30 dana, dekan je zahtevao izjašnjavanje Komisije po hitnom postupku i za 28. oktobar je zakazao vanredno zasedanje Nastavno-naučnog veća. Članovi Nastavno-naučnog veća na zakazanoj sednici izjasniće se o izveštaju Etičke komisije FON.

Naglašeno je i da su do sada odgovorili na sve zahteve univerzitetskih tela u vezi sa doktoratom ministra Siniše Malog. Navedeno je i da će mišljenje usvojeno na Nastavno-naučnom veću fakulteta biti prosleđeno Odboru za etička pitanja Univerziteta u Beogradu.


Siniša Mali


Uz obimnu analizu na više od 600 stranica, koja je zavedena i u arhivi fakulteta, stručna komisija je priložila i dopis, sa potpisom svih članova, u kom se, između ostalog, navodi:


"Doktorska disertacija predstavlja rezultat samostalnog naučno-istraživačkog i stručnog rada kandidata. Mada postoje izvesna odstupanja od akademskih pravila citiranja, koja smo detaljno opisali u našem stručnom mišljenju, njihov sumarni značaj ne može da ospori iznetu ocenu o originalnosti rada. Odmeravajući broj i značaj vrlina i mana doktorske disertacije, Komisija čvrsto stoji na stanovištu da ona ne predstavlja plagijat, te da nema dovoljno razloga da se kandidatu oduzme stečeno zvanje doktora nauka."


Odbor za etička pitanja ima rok do 4. novembra da se izjasni o doktoratu Siniše Malog. Rektor prof. dr Ivanka Popović izjavila je ranije da su se članovi Odbora obavezali da će taj rok ispoštovati.


Obimna analiza doktorata


ODBILI SASTANAK


STRUČNA komisija je, kako saznajemo, i nakon što je prvi put poslala stručno mišljenje Odboru za etička pitanja, njegovim članovima predložila sastanak. Predlog članova komisije odbile su kolege iz Etičkog odbora. Petorica profesora koje je angažovao FON sada se nadaju da će epilog biti drugačiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

caca

26.10.2019. 07:50

Mali je gospodin covek,i mnogi mogu samo da mu zavide jer posten,vredan,radan,inteligentan,savestan,.....

Goran

26.10.2019. 17:51

Ne znam da li to gospoda misle da smo mi debili pa pisu ovakve sramne gluposti. Recenica "Mada postoje izvesna odstupanja od akademskih pravila citiranja, koja smo detaljno opisali u našem stručnom mišljenju, njihov sumarni značaj ne može da ospori iznetu ocenu o originalnosti rada" je eufemizam za plagijat. Da bi neuki shvatili plagijat je delo u kojem se upotrebljava deo tudjeg rada kao da je vas originalni. Sinisa Mali i danas tvrdi da nije citirao nikoga, pa kako onda postoji propust?

Dekart

26.10.2019. 18:56

Nikad dosta! Posumnjao neko, pre 6 godina...iako taj neko ima mnogo putera na glavi..., odmah se docepali protivnici i pocela haranga...A nisu marili za odlazak matematičara, prof.Radenoviça zbog kojeg BU pade na nisko mesto Šangajske liste. Niko od profesora, naucnika, akademika se ne trudi da svojim radovima vrati mesto BU, veç se svi uhvatili u tracarenja

muko moja

26.10.2019. 21:00

Akonje doktorat originalan onda Sinisu Malog treba odmah smeniti jer mu se doktorat u praksi nije pokazao kao efikasan. Dakle ne vredi nista i nema nikakav naucni doprinos te se ne moze smatrati relevantnim radom.

Nauka

26.10.2019. 21:24

Da li je doktorat plagijat ili ne, nema veze ni sa pozicijom ni opozicijom ako se govori o nauci, sto bi doktorat trebalo da bude. Kada se doktorat brani tako sto se opozicija optuzuje za nesto, jasno je da nema naucnih argumenata kojim bi se odbranio da nije plagijat. Zalosno je da na Univerzitetu u Beogradu radi bilo koji profesor koji je spreman da potpise da doktorat Sinise Malog nije pagijat.

Plagiranje

26.10.2019. 22:55

Kaze komisija: "Mada postoje izvesna odstupanja od akademskih pravila citiranja, koja smo detaljno opisali u našem stručnom mišljenju, njihov sumarni značaj ne može da ospori iznetu ocenu o originalnosti rada." Iako zadatak komisije nije ocena originalnosti, nego da utvrdi da li je doktorat plagijat ili ne, oni zakljucuju da je doktorat originalan. Nejasno je koji je doktorat originalan, onaj koji nije citiran u doktoratu Sinise Malog ili je originalan doktorat Sinise Malog.