Osporio doktorat Siniše Malog zato što je ostao bez velike zarade?

V. N.

01. 10. 2019. u 06:45

Stopiranje štetnog ugovora Raše Karapandže mogući razlog za njegovu kampanju koju vodi protiv ministra finansija. Mali se protivio kupovini njegovog bankarskog softvera, jer je bio loš

Оспорио докторат Синише Малог зато што је остао без велике зараде?

PROFESOR Raša Karapandža zaveden je u Agenciji za privredne registre (APR) kao vlasnik 49 odsto kapitala firme "Centar za investicije i finansije" (CIF), koja je proizvodila i prodavala bankarske softvere - navodi se na sajtu APR.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović nagovestio je da su upravo ta činjenica i materijalni interes pozadina kampanje koju profesor iz Visbadena vodi već pet godina protiv aktuelnog ministra finansija Siniše Malog. Mitrović je naveo da iza ove kampanje stoje lični animozitet i neostvarena finansijska dobit.

- Karapandžina firma proizvodila je softvere koje koriste banke, a koji nisu dobri, odnosno ne rade - ispričao je Mitrović u emisiji TV Pink "Hit tvit". - Aktuelni ministar Mali u to vreme je bio predsednik UO Komercijalne banke i nije hteo da kupi taj softver. Ispostavilo se da je bio u pravu.

"Novostima" je potvrđeno da je Karapandža 2008. godine napravio softversko rešenje za merenje i upravljanje finansijskim rizicima "risk gard" zajedno sa Milošem Božovićem, što je navedeno i u zvaničnoj Karapandžinoj biografiji. Softver je zaveden u Zavodu za intelektualnu svojinu pod brojem A-380/08/2 na dan 9. septembra 2008.

- Suvlasnik te firme sa Karapandžom bio je tadašnji guverner Dejan Šoškić. Oni su iste godine organizovali konferenciju "U susret novoj regulativi NBS i Bazel 2 standardima", na kojoj su promovisali softver koji su prodavali. On je, navodno, ispunjavao međunarodne standarde "bazel 2" i "solvensi 2", što je propisala i Narodna banka Srbije. Međutim, u mnogim bankama pokazao se kao loš.Naš sagovornik navodi i da su Karapandža i Šoškić, bez obzira na loš kvalitet, softver 2013. godine ponudili poslovnim bankama, među kojima i Komercijalnoj, gde je u to vreme predsednik UO bio Siniša Mali.

Mali je, kako saznajemo, bio protiv nabavke pomenutog softvera, koji se u drugim bankama pokazao kao loš, a Karapandža i Šoškić su ostali bez velikog profita.


TEMPIRANA AKCIJA

SVEGA godinu dana pošto je Mali osujetio poslovne planove firme sa Komercijalnom bankom, počela je Karapandžina hajka na sadašnjeg ministra. Od 2014. do danas bavi se analizom njegovog doktorata i najglasniji je zagovornik da je reč o plagijatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Raca Milosavljevic

01.10.2019. 07:28

... kako smo brzo i jednostavno dosli do velike istine ... e da je Zeljko Mitrovoc tako ekspert da nam i mnoge druge finansijske spletke i marifetluke razjasni ... nego je bas selektivan ....a neznamo zasto ... mozemo samo da nagadjamo ...

neca

01.10.2019. 07:28

A sto ne pisete o programu mega kod nas koji drzavne firme moraju da kupe a nije ni za... Karapandza zivi preko i ne brinem ja za njega

golorukov

01.10.2019. 07:36

То можда објашњава зашто је Карапанџа напао Малог али не објашњава зашто је Мали плагирао докторат

Niko

01.10.2019. 08:04

Pa neka taj samozvani profesor dokaze da ima neku skolu, al pod tim nemislim mega dens.. Koji i nije prava škola

laki

01.10.2019. 08:07

Ove afere sa izborom nekompetentnih i neobrazovanih kadrova na bitne funkcije će na kraju najviše koštati Vučića. Lažne diplome Malog, Stefanovića i ostale ekipe pod hitno treba poništiti i smjeniti te ljude sa funkcija.

Џими Станић

01.10.2019. 08:15

Можда је професор Карапанџа непоштен и можда је зато и покренуо кампању против Малог. Међутим, Карапанџино непоштење не мења основну чињеницу, а то је да је Синиша Мали плагирао докторат. Нико из струке, до сада, није се усудио да стане у одбрану Синише Малог јер су ствари исувише очигледне.

Niko

01.10.2019. 10:57

Citam biografiju tog takozvanog profesora... Ako je sve istina neka pokaze diplomu... Doduse mozda je profesor u papa novoj gvineji, kod plemena ajido ima ih oko 1300

Djurdja

03.10.2019. 08:34

Ako je Soskic tada kao guverner prodavao softver poslovnim bankama, zasto ne snosi sankcije?