I Rusi traže istinu o bombama

A. VASIĆ

05. 10. 2019. u 07:49

Potpisan memorandum o saradnji između ruskog i srpskog onkološkog instituta. Lekari iz dve države zajedno će istraživati veze NATO agresije i raka

И Руси траже истину о бомбама

Prof. dr Danica Grujičić i Aleksandar Bocan-Harčenko Foto Z. Jovanović

LEKARI iz Rusije uključiće se u ispitivanje uticaja NATO bombardovanja na broj obolelih od raka u Srbiji. To će biti jedan od rezultata sporazuma o saradnji koji su u petak potpisali predstavnici Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Nacionalnog instituta za istraživanja i radiologiju Ministarstva zdravlja Rusije.

Lekari dve ustanove će imati mogućnost konsultacija i bržeg rešavanja komplikovanih slučajeva.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da je sporazum dokaz spremnosti za saradnju i naglasio važnost ispitivanja posledica NATO bombardovanja.

- Zalagaćemo se da se ispitaju posledice upotrebe osiromašenog uranijuma - kaže Aleksandar Bocan Harčenko. - Oko toga moramo sarađivati na državnom nivou.

ZRAČENJE I U MANJIM GRADOVIMA NAJVEĆI problem je nedovoljan broj aparata za radioterapiju - kaže prof. dr Danica Grujičić. - Kraljevo, Užice, Zrenjanin i drugi manji gradovi, takođe, trebalo bi da imaju radioterapijske mašine, zajedno sa edukovanim lekarskim kadrom.

PROČITAJTE JOŠ - NATO BOMBARDOVANJE: Posle bombi više dece ima rak

Profesor dr Danica Gru­jičić, v. d. direktora In­stituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže, za "Novosti", da ruski lekari očekuju obostranu saradnju i pomoć od srpskih stručnjaka. Najavljuje i nove aparate za dijagnostiku i lečenje, i proširenje Instituta.

- Sledeće godine dobićemo linearni akcelerator i još jedan magnet, a krajem ove godine očekujemo skener, dva mamografa i četiri ultrazvuka - kaže prof. Grujičić.

Direktorka Grujičić navodi da se proširenje dnevne bolnice na Institutu očekuje za nekoliko meseci.

- Potrebno je da se napravi nova zgrada Instituta - kaže prof. Grujičić. - Pokušavamo da dobijemo prostor za roditeljsku kuću, a u planu je i Centar za lečenje sarkoma, od kojeg najčešće obolevaju mladi.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

наука нема границе

05.10.2019. 22:51

Међунарадна научна заједница би требало да подржи свако објективно истраживање да се демократија у свету не уводи више војним интервенцијама са угрожавањем здравља и живота цивила, посебно деце.