Ranisan i ranitidin povučeni iz apoteka

B. RADIVOJEVIĆ

30. 09. 2019. u 15:05

Zbog sumnje u kvalitet supstance koju sadrže, stopirana prodaja dva medikamenta. Upozorenje o njihovoj mogućoj štetnosti izdala Evropska agencija za lekove

Ранисан и ранитидин повучени из апотека

Foto: Ilustracija

LEKOVI za želudac "ranitidin" i "ranisan" povlače se sa tržišta u Srbiji, ali i u drugim zemljama, prema preporuci Evropske agencije za lekove (EMA), zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance ranitidin, proizvođača Saraca Laboratories Ltd. Proverama u Evropi ustanovljeno je da ova supstanca sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može da bude kancerogen.

Dva proizvođača - "Hemofarm" i "Aktavis", obavestila su Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije da dobrovoljno povlače sa tržišta lekove koji sadrže ranitidin. Obe farmaceutske kuće kao razlog su navele sumnju u kvalitet aktivne supstance, proizvođača Saraca Laboratories, koji pogone ima u Indiji.

"Aktavis" povlači 46 serija "ranisana" od 150 miligrama, a tri serije su, prema informacijama iz ove farmaceutske kuće, blokirane u magacinu "Aktavisa", odnosno neće se distribuirati. "Hemofarm" povlači čak 467 serija "ranitidina" u različitim oblicima i dozama. Ove kompanije su od svih u lancu snabdevanja lekovima koji imaju medikamente iz serija koje se povlače tražile da preostale količine vrate.

- Kod nas pacijenti masovno samostalno uzimaju "ranitidin" i "ranisan", mada ovaj drugi polako "pada u zaborav", a mnogi i po preporuci farmaceuta i lekara specijalista - kaže, za "Novosti", dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, predsednik Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva. - Oni se pogrešno preporučuju za zaštitu sluzokože želuca, a za to efikasni mogu da budu samo blokatori protonske pumpe. "Ranisan" odavno ne propisujemo, više nije ni na listi lekova koje pokriva zdravstveno osiguranje. Koristimo ga samo u akutnim stanjima, kad pacijent ima tegobe za koje sumnjamo da su posledica oštećenja sluznice želuca, i dajemo ga u infuziji da "pokrijemo" pacijenta dok ne stigne do bolnice, ali to je veoma retko.

Na štetnost ovih lekova, posebno kad se uzimaju na svoju ruku, lekari su i ranije upozoravali zbog mogućih neželjenih efekata, ali kako kaže dr Dimitrijević, pacijenti piju šta oni hoće.Sada je Evropska agencija za lekove (EMA), na zahtev Evropske komisije, započela proveru lekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lekova sa aktivnom supstancom ranitidin sadrže nečistoću NDMA. EMA će, kako se navodi u ovoj agenciji, proučiti podatke, kako bi procenila da li su bolesnici koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA, i obavestiće javnost čim informacije budu dostupne.


Ovi lekovi povlače se i sa tržišta BiH. Uvoznici su povukli i 57 serija lekova "ranitidin" i "ranisan" koji su bili na tržištu u Crnoj Gori.


KANCEROGENI SASTOJAK

SPORNI N-nitrozodimetilamin je organsko jedinjenje koje se klasifikuje kao verovatni humani kancerogen, odnosno supstanca koja bi mogla uzrokovati rak. Ta klasifikacija izvedena je na osnovu ispitivanja na životinjama. On može biti prisutan i u hrani i vodi. Ne očekuje se, ipak, da može da izazove rak kada se unosi u vrlo malim količinama, ali to se na naučnom nivou još ispituje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Ajde...

30.09.2019. 15:17

proizvodi se u Indiji od strane suparničke firme?? Nikom od vas, trovača, ništa ne verujem. Da mi je baba živa, ona bi me lečila!

TonySoprano

30.09.2019. 15:53

I sad će da nam stignu neki novi naravno uvozni i naravno skuplji, jer je to najbolje za naše zdravlje. Sramota!

Jovi

30.09.2019. 15:59

Šta bi mi bez Evrope i evropskih provera, zabrana i naređenja. Pa ovi lekovi se koriste toliko dugo bez ikakvih problema i sad tamo neka evropska banda kao pronašla nešto što bi navodno moglo da izazove rak, pa dokle bre više da nad nacistički diktatori govore šta smemo a šta ne.

Pera

06.10.2019. 19:21

@Jovi - Zar nisu cigarete npr ili jos hiljade stvari kao sto dosta hrane itd kancerogene pa se koriste... Ne mogu da verujem kako je moguce da mogu ovako nesto da urade nistaci da nam uskrate terapiju bez koje ja npr ne mogu pola hrane da koristim.. Zasto ne izbace te kancoregene supstance, zasto ne vrate stare sastojke. Nemam reci koliko je ovo bezobrazno i pokvareno. Neka zive gadovi a mi bolesni neka umiremo jedan po jedan!

EvGenije

30.09.2019. 16:45

I šta sad da rade ljudi koji ovo moraju piti svakodnevno, obzirom da se i za alternativu, inhibitori protonske pumpe (controloc i sl.), također sumnja da su kancerogeni?

Miodrag

30.09.2019. 17:56

Ubizna komponenta, koju uvoze iz Indije, sadrzi nezdrave supstance. Nike to isti lnaj ranitidin, prnosno ranisan, kaoni ranije. Cik se umesaju indija, Kina i drugi snabdevaci, nesto se desi lose. Al’ ne moze i sve da bude iz EU. Na zalost

Emona

01.10.2019. 09:17

Pijem ranisan odavno ali sam primijetila da u zadnje vrijeme nije isti. Duže treba da prođu tegobe i nije tako efikasan kao nekada. A bio je tako bezopasan lijek da su mi ga doktori prepisivali i u trudnoći.

mumiche

01.10.2019. 12:04

Pola nacije je navučeno na ova dva leka, jer mislimo da ne postoji zamena. Postoji toliko prirodnih stvari koje imaju podjednako dobar efekat a da nemaju nus pojava. Detoxamin oblaže sluznicu želuca i creva bez kontraindikacija, preparati na bazi aloje takođe, a kurkuma i indijski tamjan imaju antiupalna dejstva i umiruju upalne procese u crevima i želucu...ali što koristiti prirodne stvari kad je suština piti lekiće...

Pobor

06.10.2019. 20:40

Ta ista farmako mafija ga je odobrila pre 30 godina. A sad se setili da je kancerogen.Smejurija.