BEOGRAD - Dr Magdalena Đorđević sa Instituta za fiziku u Beogradu izabrana je za člana Evropske akademije nauka mladih (Young Academy of Europe) i tako postala deo mreže najizvrsnijih aktivnih istraživača na kontinentu.

Kako je objavljeno na sajtu Instituta za fiziku, dr Magdalena Đorđević, zajedno sa istraživačima koji čine njen tim proučava kvark-gluonsku plazmu.

Ovo stanje materije, opisano u kvantnoj hromodinamici, postoji samo na izuzetno visokim temperaturama i pristiscima.

Smatra se da je jedno od najstarijih stanja u Univerzumu, a njeno postojanje eksperimentalno je dokazano pre desetak godina, od kada je u žiži naučnog interesovanja.

Nakon izuzetno uspešne karijere na američkim univerzitetima, dr Đorđević se vratila na Institut za fiziku, ali pritom nije promenila oblast istraživanja, ni interesovanja.


foto A.Stevanović

Zato je krajem 2016. godine dobila prestižni ERC grant za istraživanje kvark- gluonske plazme, i time je postala druga dobitnica ERC granta u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ - OGROMAN USPEH: Fizičarka iz Srbije pomera granice nauke

Evropska akademija nauka mladih osnovana je 2012. godine sa ciljem da doprinese naučnoj razmeni među zemljama Evropske unije i pridruženim članicama.

Njeni članovi su stručnjaci i lideri u oblastima kojima se bave, a s obzirom da su akademici uglavnom ljudi stariji od 50 godina, ova organizacija okuplja mlade naučnike kako bi naglasila pogled novih generacija na budućnost nauke.

foto A.Stevanović

Zvanični prijem novih članova, među kojima je i dr Magdalena Đorđević, održava se u oktobru na godišnjem zasedanju u Barseloni.

Pored ERC granta, dr Magdalena Đorđević nedavno je dospela u medijsku žižu i zbog velike citiranosti radova.