VEŠTINA NA ZAVIDNOM NIVOU: Na Beranovcu kod Kraljeva održano Međunarodno takmičenje vojnih vozača (FOTO)

G. Ćirović

četvrtak, 12. 09. 2019. u 13:45

ВЕШТИНА НА ЗАВИДНОМ НИВОУ: На Берановцу код Краљева одржано Међународно такмичење војних возача (ФОТО)

Foto G. Šljivić

Pobeda u ukupnom plasmanu zasluženo je pripala ekipi Vojske Srbije, drugo mesto ekipi oružanih snaga Ruske federacije dok su trećim mestom morali da se zadovolje pripadnici vojske Italije

Na vojnom poligonu Beranovac nadomak Kraljeva u četvrtak je u prisustvu predstavnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, stranih vojnih izaslanika u Srbiji i drugih gostiju, održan „Dan visokih zvanica“ u okviru završnice trodnevnog, drugog po redu Međunarodnog takmičenja vojnih vozača na kojem je učestvovalo ukupno devet vojnih ekipa iz oružanih snaga Srbije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Italije.

Ovom prilikom najpre je održan prikaz savladavanja terenske staze teretnim vozilima „FAP 2026“ i „FAP 2228“ i demonstracija savladavanja poligona sa preprekama na asfaltu, a potom su posade terenskim „lend roverima“, sa pogonom na sva četiri točka i redukovanim prenosom, imale zadatak da u što kraćem vremenskom roku savladaju zahtevnu terensku stazu sa preprekama.

Pročitajte još - PREDSEDNIK SRBIJE O NAORUŽANjU: Stiglo šest od 10 vozila BRDM2, hvala Putinu!

- Drugu godinu za redom organizujemo Međunarodno takmičenje vojnih vozača motornih vozila. Posade su se nadmetale u četiri discipline i pokazale zavidan nivo svojih vozačkih veština i obučenosti. Sve je proteklo bez ikakvih problema u duhu fer pleja - raportira za „Novosti“ pukovinik Željko Ranković, načelnik Odeljenja za saobraćaj i transport Uprave za logistiku i rukovodilac ovog takmičenja.

Cilj ovog nadmetanja koje su uspešno organizovali Uprava za logistiku Generalštaba Vojske Srbije i Komanda za obuku, po rečima pukovnika Rankovića je unapređenje saradnje naše vojske sa oružanim snagama stranih zemalja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, odnosno vojnog transporta, kao i u razmeni iskustva u obuci i predstavljanje kapaciteta Vojske Srbije za obuku vozača neborbenih vozila.

- Ovo je bila i prilika da se svi takmičari druže, upoznaju, razmene dragocena iskustva, kao i da uče jedni od drugih – dodao je pukovnik Ranković. - Za razliku od lane, staza je ove godine bila zahtevnija, a planiramo da naredne godine uvedemo i takmičenje za više različitih vozila.

Pročitajte još - Stiglo 30 transportera iz Rusije

Pobeda u ukupnom plasmanu zasluženo je pripala ekipi Vojske Srbije, drugo mesto ekipi oružanih snaga Ruske federacije dok su trećim mestom morali da se zadovolje pripadnici vojske Italije.


Uz ceremoniju svečanog zatvaranja takmičenja u kraljevačkoj kasarni „Ribnica“ medalje pobednicima uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, ali predstavnicima medija nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ovoj svečanosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije