OBELEŽAVANjE 80 godina od početka Drugog svetskog rata u Poljskoj, proteći će, po svoj prilici, bez predstavnika Srbije. Varšava nije uputila poziv našim čelnicima, a mesto na ceremoniji, prema navodima iz naše ambasade u toj državi, imaće samo članice EU, NATO i Istočnog partnerstva.

Pročitajte još: DAN D ZA STARE SAVEZE: Godišnjica iskrcavanja u Normandiji obeležena bez Rusije

Pored Srbije, koja je među zemljama koje su podnele najveće žrtve suprotstavljajući se nacističkoj Nemačkoj, u Varšavi neće biti ni Rusije, države koja je na svojim leđima iznela ogroman deo tereta u borbi za slom Trećeg rajha. Upravo u vezama Beograda i Moskve, mnogi vide razlog za izostavljanje Srbije.

Istoričar Momčilo Pavlović za "Novosti" objašnjava da se istorijski događaji obeležavaju da bi se pokazala aktuelna politika:

- Akteri tog 1. septembra 1939. godine su bili fašistička Nemačka koja je napala Poljsku, Velika Britanija i Francuska. To je tragično poljsko iskustvo iz Drugog svetskog rata. Sada oni pokušavaju da sa svim što su preživeli do danas pokažu na kojoj su strani.

Pročitajte još: SKANDAL U PARIZU: Zastavu tzv. Kosova ugurali među pobednike Velikog rata! (FOTO)

Pavlović ukazuje da u delu poljske javnosti postoji jaka rusofobija, koja se možda prenosi i na srbofobiju, što je Srbija prisnija Moskvi.

- To se onda tumači da je ona eksponent ruske politike. Srpski narod je u Drugom svetskom ratu bio na strani pobednika i uz ruski i poljski podneo najviše civilnih žrtava. Srbiji je sigurno mesto na toj ceremoniji, ali domaćin želi da se distancira od nekadašnjeg varšavskog saveza i na kraju on odlučuje koga će da pozove - kaže Pavlović.


Komentarišući spisak zvanica u Poljskoj, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ranije je rekao da bilo kakvi memorijalni događaji koji se tiču godišnjica Prvog ili Drugog svetskog rata nisu potpuni bez Rusije. On je istakao da je za oslobađanje Poljske od nacista život dalo 600.000 sovjetskih vojnika.


GAF IZ PARIZA

SLIČNU uvredu Srbija je doživela u Parizu prošle godine prilikom obeležavanja veka pobede u Prvom svetskom ratu, kada se srpski predsednik nije našao na glavnoj bini uz lidere zemalja pobednica, dok je Hašim Tači sedeo iza ruskog predsednika Vladimira Putina. Iz Francuske je kasnije stiglo objašnjenje da je reč o propustu u protokolu.