Kraj epidemije malih boginja

B. R.

28. 08. 2019. u 16:52

Крај епидемије малих богиња

Ilustracija / Depositphotos

Nakon gotovo dve godine od pojave zaraze morbilama koja je odnela čak 15 života

NIJEDAN novi slučaj obolevanja od malih boginja u Srbiji nije registrovan u poslednja dva meseca, čime je ispunjen "uslov" za odjavu epidemije, prijavljene u oktobru 2017. godine.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", poslednji slučaj obolevanja bio je u junu ove godine, u Boru. U toku ove godine prijavljeno je ukupno 15 obolelih, od čega su četiri osobe bile sa "uvezenom" infekcijom, iz Rusije, Ukrajine, Austrije i Makedonije, dok je njih 11 zaraženo u našoj zemlji.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 27. 8. 2019. godine, na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 5.798 slučajeva malih boginja i 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovom infekcijom.


PROČITAJTE JOŠ - Epidemija malih boginja jenjava


- Mi smo epidemiju dočekali sa kolektivnim imunitetom od 81 odsto, obuhvat vakcinacijom u najvećim gradovima, Beogradu, Nišu, bio je ispod 70 odsto - kaže profesorka Darija Kisić Tepavčević iz "Batuta". - To pokazuje koliko je bilo jednostavno da se virus širi. Sada je obuhvat vakcinacijom 93,4 odsto. Ponosni smo na to ali se nadamo i neophodno je da se ovakav uzlazni trend nastavi.


PROČITAJTE JOŠ - Batut: Većina obolelih od malih boginja nevakcinisana


U "Batutu" smatraju da je intenzivna kampanja o značaju imunizacije koja je sprovedena u našoj zemlji dovela do povećanja nivoa svesti o efikasnosti ove preventivne mere, i to u svim grupama stanovništva.

- Svest o značaju imunizacije značajno je porasla tako da se danas približavamo tom zaštitnom nivou od 95 odsto, koji podrazumeva kolektivni imunitet i štiti od epidemijskog širenja bolesti - kaže prof. Darija Kisić Tepavčević.PROČITAJTE JOŠ - Informacije o vakcinaciji ne tražite na društvenim mrežama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije