Informacije o vakcinaciji ne tražite na društvenim mrežama

Tanjug

četvrtak, 22. 08. 2019. u 17:47

Информације о вакцинацији не тражите на друштвеним мрежама

Ilustracija
Foto: Depositphotos.com

U Srbiji je povećan obuhvat vakcinanacijom protiv malih boginja, a raste i svest roditelja o značaju imunizacije, kaže epidemiolog Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević
U Srbiji je povećan obuhvat vakcinanacijom protiv malih boginja, a raste i svest roditelja o značaju imunizacije, kaže epidemiolog Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević i dodaje da se približavamo obuhvatu od 95 odsto koji obezbeđuje dobar kolektivni imunitet.

Epidemija malih boginja u Srbiji je počela u oktobru 2017. godine i od tada do danas obolelo je nešto više od 5.800 ljudi, a bilo je i 15 smrtnih slučajeva.

Od početka godine Batutu je prijavljeno 15 slučajeva obolevanja, pri čemu je poslednji oboleli prijavljen u junu.

"Ukoliko narednih dana ne bude novih slučajeva obolevanja imaćemo sve uskove da ođavimo epidemiju, koja je trajala 21 mesec", rekla je Kisić Tepavčević za Tanjug.

Tokom epidemije, kako kaže, porasla je svest o značaju vakcinacije, roditelji su shvatili koliko je bolest ozbiljna kada su videli obolele mališane sa komplikacijama.

"Danas je obuhvat vakcinacijom onakav kakav priželjkujemo. Približavamo se tih zaštitnih 95 odsto koji mogu da nas štiti od epidemijskog širenja bolesti. Nadamo se da će se tako nastaviti i u narednom periodu i da više neće biti negativnih iskustava", naglasila je Kisić Tepavčević.

Pročitajte još - Samo vakcinisani od 1996. potpuno imuni na male boginje


Virus malih boginja može da dovede do teških i ozbiljnih komplikacija kod obolelih, pa čak i do smrti. Naša sagovornica kaže da je MMR vakcina (male boginje, zauške, rubeola) visoko efikasna i bezbedna i da je poražavajuće u 21. veku pričati o njenom značaju.

Do pada poverenja u vakcinaciju, kako kaže, došlo je jer roditelji na internetu nailazili na netačne, nepotpune informacije, koje mogu da ih uplaše.

"Savremena tehnologija je donela mnogo prednosti savremenom svetu, ali ima i nedostataka. Jedna od mana je širenje netačnih informacija koje mogu da uplaše", pojasnila je on.

Apeluje na roditelje da informacije o značaju vakčinacije traže iz pouzdanih izvora - od lekara, pedijatara ili da pročitaju iz stručne litetrature, nikako da ih ne traže na društvenim mrežama.

Skoro zaboravljene male boginje, poslednjih godina postale su globalni problem. Antivakcinalni lobi posebno je aktivan na društvenim mrežama gde se mogu naći brojne dezinformacije koje mogu da uplaše roditelje.

Mnoge zemlje uvele su obaveznu vakcinaciju, ali ni to nije dalo željene rezultate. Korak dalje otišla je britanska vlada koja planira da organizuje samit društvenih mreža kako bi se videlo šta može da se uradi u borbi protiv dezinformacija o vakcinaciji na internetu.

Britanski premijer Boris Džonson zabrinut je zbog porasta broja obolelih od malih boginja. On je rekao da Britanija ima odlične rezultate u borbi protiv te bolesti, ali da su "stvari iznenada krenule u pogrešnom pravcu" i da je od početka godine zabeleženo 230 novih slučajeva obolevanja.

"Plašim se da ljudi slušaju ta sujeverna "naklapanja" na internetu, sve te anti-vakcinaške poruke i misle da je MMR vakcina loša ideja. To je pogrešno", rekao je britanski premijer tokom posete jednoj bolnici na severozapadu Engleske.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u prvih šest meseci ove godine zabeleženo je više slučajeva malih boginja nego u bilo kojoj godini od 2006, sa epidemijama koje narušavaju zdravstvene sisteme i izazivaju ozbiljne komlikacije, invaliditet i smrt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Medicus curat natura sanat

23.08.2019. 07:54

"Informacije o vakcinaciji ne tražite na društvenim mrežama" A nego gde da ih tražimo? Kod lekara koji rade za farmaceutsku industriju? Lično, ne verujem ni jednima ni drugima! Činjenica je da su društvene mreže prepune netačnih i neutemeljenih informacija, ali isto je tako činjenica da i lekarima i farmaceutskoj industriji nije cilj da izleče pacijenta već da istog leče što duže eda li bi mu prodali što više lekova, i to zato što bi, u suprotnom, za samo par godina ostali bez posla!

gile

23.08.2019. 09:21

Postavljaju roditelji pitanja o sastavu, nuz pojavama ko snosi posledice ako se nešto loše desi, samo nema odgovora. Najvažnije je ušpricati službenu tajnu.

Bibliotekar

23.08.2019. 11:06

Svaka vakcina može da izazove reakciju tela(lošu). Problem sa MMR vakcinom je što se ubrizgavaju 3 virusa, a ne 1. Verovatnoća da izazove lošu reakciju je mnogo veća. Problem nastaje kad sva 3 virusa izazovu reakciju i telo počne da gubi bitku. Pitanje je zašto Srbija ne proizvodi zasebne vakcine za svaku bolest. Tada se niko ne bi bunio.