NOVOSTI U OBNOVLjENOJ PALATI PRAVDE: Neće biti gužve pred šalterima

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

petak, 23. 08. 2019. u 20:02

НОВОСТИ У ОБНОВЉЕНОЈ ПАЛАТИ ПРАВДЕ: Неће бити гужве пред шалтерима

Foto Ž. Knežević Novim rasporedom prostorija smanjiće se gužve

Reporter "Novosti" u najvećem sudu u zemlji, čija je rekonstrukcija na površini od 26.000 kvadrata pri kraju. Krajem septembra počeće useljavanje zaposlenih , a od oktobra i prva ročišta

RADOVI na beogradskoj Palati pravde, u Savskoj 17a, privode se kraju, pa se preseljenje Krivičnog odeljenja Prvog osnovnog suda, Višeg suda, Prvog osnovnog tužilaštva i Višeg tužilaštva očekuje krajem septembra. Palata bi i zvanično trebalo da bude otvorena u oktobru.

Najveća zgrada suda u zemlji, koja se prostire na 26.000 kvadrata, nije bila renovirana više od četiri decenije. Radovi su počeli početkom 2017. godine i arhitektonsko-

-građevinski deo je, prema rečima Slavice Jelače, pomoćnika ministra, okončan. Sada majstori unose nameštaj, završavaju montiranje bezbednosnih sistema, kamera i zaštitnih vrata, IT opreme...

Pročitajte još - Sudije se u septembru vraćaju u Palatu pravde

Najveće sudnice za krivične predmete već su opremljene ogromnim monitorima, na kojima će stranke i branioci moći da prate iznošenje dokaza, ali će postojati i dodatne kamere za snimanja po potrebi. Nekadašnji otvori, koji su postojali kao arhitektonsko rešenje na svakom spratu, sada su naliveni pločama i na njima su urađene moderne sale za sastanke u staklu. Time se dobilo i na prostoru, i na većoj bezbednosti. Hodnici će imati klupe, a šalter sale daleko više šaltera, odvojenih za sudove i tužilaštva, pa se neće stvarati gužva.

U suterenu je garaža sa 70 parking-mesta za zaposlene i ulazom za okrivljene koji stižu u maricama. U prizemlju je i pošta, kao i istražni kabineti i prostorije u kojima će tužioci obavljati saslušanja.

- Zamenjen je i celokupan sistem grejanja, odnosno hlađenja, protivpožarni i protivprovalni sistem, ventilacija i strujne instalacije - kaže Jelača, i dodaje da će posebno biti uređen i zeleni prostor u zgradi i oko nje.

Pročitajte još - Proširuje se Specijalni sud, radovi iduće godine

Rekonstrukcija Palate pravde najveći je infrastrukturni projekat koji je Ministarstvo pravde pokrenulo u poslednjih nekoliko decenija, a koliko je ona važna najbolje pokazuje podatak da se pred beogradskim pravosuđem nalazi 60 odsto svih krivičnih predmeta u Srbiji. Za radove je zaslužan Konzorcijum "Gradina d.o.o. Beograd - Termoinženjering d.o.o. Beograd", a vrednost posla je oko 16 miliona evra. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke.

TIMSKO AUTORSKO DELO

ZGRADA Palata pravde je građena u periodu 1969-1973. godine, a izvođač je bilo Građevinsko preduzeće "Rad". Autorsko je delo arhitekata Zorana Tunkovića, prof. Mihaila Tivadinovića i Božidara Simovića. I posle rekonstrukcije zgrada je zadržala prvobitni izgled.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije