Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovaraće 6. juna u Sankt Peterburgu s rukovodstvom ruske gasne kompanije "Gasprom" o priključenju Republike Srpske na gasovod "Turski tok", potvrdio je "Glasu Srpske" šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović.

Kako prenosi RTRS, do razgovora će doći u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Perović je istakao da RS godinama želi gasifikaciju, zbog čega i razgovori s partnerima iz Rusije traju duže, a sada su i intenzivirani.

PROČITAJTE JOŠ -  Privreda BiH nije sjajna, ali ima jak potencijal

"Dodik i Aleksej Miler, jedan od prvih lhudi ruskog ''Gasproma'', sastaće se 6. juna i pričati o svemu. Već duže radimo s partnertima iz Rusije na dnevnom nivou, ali o detaljima projekta još je rano da govorimo, pa i o tome gde će krak ući u Srpsku", naveo je Perović.

On je dodao da se mora videti koja je optimalnija i jeftinija varijanta, koliko će ko uzimati gasa i koja će biti trasa.

Perović je najavio da bi uskoro trebalo da počne izrada biznis plana koji treba da odgovori na ta i slična pitanja o tom važnom gasnom projektu i istakao da planovi nisu nerealni.

"Za Srpsku moguće priključenje na gasovod ima veliki značaj, pre svega sa aspekta energetske bezbednosti, jer je reč o energentu koji je jeftiniji i koji manje zagađuje", rekao je Perović.

On je podsetio da je kompletan plan gasifikacije u Republici Srpskoj sačinjen kada je biio aktuelan projekat "Južni tok".

Dodik je ranije saopštio da očekuje razgovore s ruskim partnerima o gradnji gasovoda u RS koji bi bio deo "Turskog toka", i naglasio da bi izgradnja mogla da počne ovog leta.

Rež je o velikom energetskom projektu čija je izgradnja u Srbiji počela prošle nedelje, a prema pisanju beogradskih medija, oko milijardu kubika gasa trebalo bi da bude transportovano u Republiku Srpsku.