Đorđević: Sporazum sa RGZ-om mora da se sprovede

Tanjug

25. 03. 2019. u 18:30

Ђорђевић: Споразум са РГЗ-ом мора да се спроведе

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević Foto Tanjug

Zoran Đorđević istakao je u razgovoru sa predstavnicima sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da Sporazum koji je Vlada Srbije potpisala sa Zavodom mora da se sprovede
BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je u razgovoru sa predstavnicima sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da Sporazum koji je Vlada Srbije potpisala sa Zavodom mora da se sprovede.

On je zatražio da mu predstavnici sindikata dostave stavke koje nisu ispoštovane u Sporazumu, navodi se u saopštenju Ministarstva rada.

Tokom sastanka razmatrani su delovi Sporazuma koji su krajem januara potpisali Vlada Republike Srbije i Republicki geodetski zavod.

"Sporazum koji je Vlada Republike Srbije potpisala sa Republičkim geodetskim zavodom mora da se sprovede", rekao je ministar.

Ranije danas ministar je na konferenciji za novinare, posle sednice Socilano ekonomskog saveta, rekao da je RGZ insititucija bitna za građane i da oni svakodnevno imaju potrebu za njenim punim funkcionisanjem.


Ministar očekuje da će u toj instituciji rad biti vrlo brzo normalizovan.

Dodao je da će biti određeni članovi u radnom timu koji će proveravati sve primedbe i otklanjati ih na licu mesta.

"U interesu svih je da sporazum zaživi i Republički geodetski zavod počne što pre da radi. To je prvi deo dogovora, a drugi se odnosi na reorganizaciju zavoda", rekao je Đorđević.

Kako kaže, imaće i sastanak sa predstavnicima Svetske banke koji su radili proces reorganizacije kako bi se upoznao sa svime što je urađeno i planirano.

Centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS "Nezavisnost" i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) osudile su prošle nedelje na konferenciji za medije, "kršenje osnovnih radničkih prava i sindikalnog delovanja u Republičkom geodetskom zavodu".

Štrajkački odbor u RGZ-u je naveo da se štrajk, koji je počeo 27. februara, trenutno odvija u 75 katastarskih službi, od ukupno 160, kao i da se u još oko 30 u znak solidarnosti štrajku posao obavlja u smanjenom obimu.

Štrajk radnika RGZ-a je prvobitno okoncan 21. januara kada je sa Vladom Srbije potpisan Sporazum o prekidu štrajka, a nakon mesec dana ponovo je pokrenut jer sindikati, izmedu ostalog, tvrde da nisu ispostovane sve obaveze predviđene tim Sporazumom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dankan

25.03.2019. 18:56

Uredi zakon o ratnim vojnim invalidima,od juna 2018 sporazumno i potpisom sa obe strane sve ste slagali,i nista niste ispostovali, a ginuli smo za majku Srbiju