JUNAK MILENKO PAVLOVIĆ - Nećete vi da ginete, ja ću

Pečat

16. 03. 2019. u 15:01

ЈУНАК МИЛЕНКО ПАВЛОВИЋ -  Нећете ви да гинете, ја ћу

Milenko Pavlović

Marka s likom Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačkog avijacijskog puka, biće puštena u opticaj – kao podsetnik na junačko delo jednog Srbina, ali i na zločin počinjen nad njegovim narodom

Napravili smo plan napada na srpsku protivvazdušnu odbranu, aerodrome i komunikacije. Hteli smo da oslepimo jugoslovensku vojsku eliminišući radare i da je onesposobimo uništavajući joj protivraketne sisteme. Osećao sam da će nas to glatko odvesti do sledeće etape operacije, ako to bude neophodno“, opisivao je kasnije general Vesli Klark prvi napad NATO-a na SR Jugoslaviju.
Dvesta aviona i 50 krstarećih raketa premrežilo je naše nebo tog 24. marta. Ali Vojska Jugoslavije nije, kako se očekivalo, kapitulirala posle prvog udara. Nije kapitulirala ni posle 78 dana.


STRAŠNO SUDILIŠTE

Sve što se tog smutnog proleća 1999. godine dešavalo na ovom geografski malom, ali strateški važnom parčetu evropskog tla odavno se iz geopolitičkih analiza preselilo na sakralno polje – strašno sudilište na kojem je međunarodna zajednica pokazala svu trulež Zapada, ali i na kojem su Srbi pokazali da su otporni na sve ono što bi druge narode odavno ubilo. Pa bila to i smrt. Samo tu i tada je Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, mogao da spreči mlađeg kolegu da poleti, birajući dobrovoljnu smrt.


PROČITAJTE JOŠ: Valjevo pamti pilota - heroja


„Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“, izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog Valjeva. Nakon 12 minuta borbe sa 16 „fantoma“ NATO-a poslao je poruku operativnom centru: Imaju me. Holandski piloti lansirali su rakete iz svojih aviona F-16. Poginuo je u borbi s višestruko nadmoćnijim protivnikom.
Samo tu i tada je njegov kolega, potpukovnik Đorđe Ivanov, iz istog 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, mogao da generalu Spasoju Smiljaniću predloži tako lucidan plan – da se tajno, noću angažuju stolari iz Nove Pazove koji će praviti makete migova 29.
U toku jedne noći osmišljena je operacija „Trojanac“. Sa svakom uništenom maketom agresor je knjižio uspeh, trijumfalno objavljujući da VJ ima avion manje. Nije znao da je u hangaru sakriveno šest aviona. Nakon agresije oni su poleteli.


PRILOG ZA ISTORIJU RATOVANJA

U celini gledano prisećao se general Spasoje Smiljanić, na stranicama „Pečata“, kako je naša vojska maskirala sva sredstva ratne tehnike, ali i aerodrome i druge velike površinske objekte. „Vršena su dekorativna bojenja i protivradarska maskiranja poletno-sletnih staza, izrada lažnih kratera, prekrivanje staza za voženje aviona na aerodromu, maskirnim mrežama i zemljom. Zaštitnim maskirnim prekrivačima menjana je slika pojedinih objekata od posebnog značenja (komandna mesta i centri veze) što je imalo izuzetnog uspeha u borbi protiv krstarećih raketa. Može ući u istoriju ratovanja kao primer kako se dobro organizovanim i smišljenim manevrisanjem uspešno čuvaju snage i obezbeđuju povoljni uslovi za izvođenje borbe na projektovanom prostoru.“

PROČITAJTE JOŠ: Počasti za Srbina koji je krenuo sâm na 16 aviona NATO-a


Povodom 20 godina od NATO bombardovanja i sećanja na smrt Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačkog avijacijskog puka, marka s njegovim likom (koju možete videti na naslovnoj strani „Pečata“) biće ovog meseca puštena u opticaj – kao podsetnik svetu na junačko delo jednog Srbina, ali i na zločin počinjen nad njegovim narodom. Posle godina ćutanja i žutog salutiranja NATO-u i SAD priča o herojskim podvizima naših pilota pronašla je svoje mesto u riznici nacionalnog sećanja.


U znak zahvalnosti i sećanja na pilota Pavlovića i centralna ulica u Osečini poneće njegovo ime. Država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

(Pečat)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Republika Srpska

16.03.2019. 15:24

Kad god pročitam priču o ovom prehrabrom i predobrom čovjeku, ne mogu da se ne rasplačem. Trulom zapadu, sotoninim sljedbenicima, ništa sveto nije, oni ovakav čin nikada neće razumjeti. Počivao u miru Božjem, anđeli neka ga čuvaju.

Srbin@Kg

16.03.2019. 16:08

Vecna ti slava komadante dao si najvrednije za drzavu i narod a to je zivot hvala ti sto smo te imali kao heroja i čoveka nikada te necemo zaboraviti tebe i tvoje herojske podvige ....

Pećinski Čovek

16.03.2019. 16:26

Jedan od lepših načina na koji se odaje pošta rodoljubima i herojima

Junacko Valjevo

16.03.2019. 16:46

Slava mu! Milenko suza krene. Ljudino! O takvim herojima savremenog doba treba da se uce deca u skolama i na televiziji emisije da se prave ali dok okupacija traje nema od toga nista.

naranca

16.03.2019. 18:10

@Dogodine U Prizrenu - Dosta je bilo ginjenja I pogibija…..Slava heroju ali nama treba pravedan mir...Gadim se smrti rata I ratovanja..Treba nam mir da se oduzimo nasim herojima.

Misao

16.03.2019. 17:24

Junak iz valjevskog kraja, stazama svoga roda, zemljaka svojih, slavnog vojvode Zivojina Misica, knezova Bircanina i Alekse, i mnogih drugih palih za Srbiju u svim ratovima od postanka Srbije, nasao si mesto u istoriji! Vecni zivot junaku!

Vladimir

16.03.2019. 18:52

Vecna ti slava junace. S ponosom mogu da naglasim da je jedna mala ulicica u Loznici u kojoj zivim, dobila ime "ulica Milenka Pavlovica"...

Patriota dm

16.03.2019. 21:01

Vecna slava junaku srpske nacije za hrabrost i smelost ( ps.drzava treba da se pobrine o njegovoj porodici i dodeli stanove deci i dobra primanja da ni za cime nemaju potrebu ) itd.

Lena

16.03.2019. 21:54

Tuga do neba, najbolji od nas izginuse ili trule po zatvorima dok ubice: Taci,Haradnaj, Bler, Olbrajt i Klintonovi zive uz raskosi.

Vlado

26.06.2019. 11:33

@Lena - Dok jk, stanija, darko blazić, ceca mražnatović, maya, aca šmrkas, miki ..... žive uz raskoši

Goran

26.03.2019. 21:28

Pitam se kojoj je budali palo na pamet da zrtvuje ovog covjeka i avion vrijedan mnogo novca,poslali su ga u nebo samo da pogine kao pile medju tigrove.U glavi mi stoji pitanje jedno jedino,zasto??Sta je mogao jedan avion protiv 16 aviona,kakav je to zadatak,jos mu je avion bio neispravan ni rakete kazu nije mogao ispaliti.Ovo je pravi i istinski heroj,nikakve nije imao sanse ni 0.1% j otisao je bez pogovora i pri tom je spasio mladi zivot.I drzava mu posvetila markicu,jadno...Slava ti prijatelju