Aleksandar Karađorđević: Borićemo se za Beli dvor, neću odštetu

D. MATOVIĆ

14. 12. 2018. u 23:58

Александар Карађорђевић: Борићемо се за Бели двор, нећу одштету

Kao kulturno dobro ne može da bude vraćen Foto Tanjug

Od kada je Agencija za restituciju odbila zahtev za vraćanje Belog dvora porodici, princ Aleksandar se nije oglašavao u javnosti. Učinilo se da je borbu "poverio" advokatima

RESTITUCIJA još nije završena. Borićemo se za našu imovinu, rekao je, za "Novosti", prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, komentarišući odluku Agencije za restituciju da se Karađorđevićima ne vrati Dvorski kompleks na Dedinju, a da će ova porodica biti obeštećena po pravilima koja važe za sve građane u procesu povraćaja imovine nacionalizovane posle Drugog svetskog rata.

Od kada je Agencija za restituciju odbila zahtev za vraćanje Belog dvora porodici, princ Aleksandar se nije oglašavao u javnosti. Učinilo se da je borbu "poverio" advokatima.

Pročitajte još - OBEŠTEĆENjE ZA KARAĐORĐEVIĆE: Dobiće 500.000 evra umesto Belog dvora

- Restitucija je vrlo komplikovan proces koji kod nas traje izuzetno dugo - kazao nam je Karađorđević. - Pokušavamo da pronađemo pravo rešenje, a to rade i naša vlada, advokati i sudovi.

Prestolonaslednik Aleksandar je uveren da će država, ipak, uskoro pronaći dobro rešenje.

- Verujem da ćemo u nekoliko narednih dana imati konkretne informacije sa kojima ćemo izaći u javnost - najavio je Karađorđević.

Aleksandar Karađorđević Foto N. Fifić

Nekretnine Karađorđevića podeljene su u tri grupe - Beli dvor sa okolinom, objekti u centru grada, placevi i kuće koje su srušene i zadužbina Karađorđevića.

- Rešenja još nema, ali rešenje nije samo ovde. Nekad može da bude i u inostranstvu - kaže princ Aleksandar. - Reč je o pravu na privatnu imovinu, koje sve demokratske države poštuju. Zato naše pravosuđe mora da ima sluha za ljudska prava i za demokratiju i kada je reč o porodici Karađorđević.

Najavu da će njegova porodica biti obeštećena sa najviše 500.000 evra i to za svu


imovinu čije su vraćanje tražili, Karađorđević je kratko prokomentarisao:

- To ne dolazi u obzir!

Pročitajte još - KARAĐORĐEVIĆI NAJAVLjUJU ŽALBE: Dvor će tražiti i u Strazburu

Karađorđevići su tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. podeljena na tri jednaka dela, a zahtev za restituciju podnelo je deset naslednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja.

POTROŠILI MILIONE NA POPRAVKE

PRE osam godina Beli dvor je dobio status kulturno-istorijskog dobra od posebnog značaja. I pored toga još čeka ozbiljnu sanaciju urušenog krova, trule tavanice, popucalih fasada, zidova, stubova... Princ Aleksandar je godinama upozoravao da će ukoliko se nešto ne promeni dvorski kompleks potpuno propasti.Izjavio je i da je u održavanje dvorova uložio dosta svog novca - samo od 2001. do 2004. godine 3,7 miliona evra.

- Ne možemo više da trošimo svoj novac za ono što nije naše - kazao je on. - Sigurno je da ne bismo dozvolili da Beli dvor propada, ako bi nam ga vratili. Čuvali bismo ono što su nam preci ostavili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Zoki Zemun

15.12.2018. 08:59

Gospodin princ je mogao u izgnanstvu da neguje srpski jezik BAR! Kad nauci da prica maternji jezik tecno i bez gresaka onda mu dajte tu kucicu)))

Žarko

15.12.2018. 20:35

@Zoki Zemun - Zoki Zemun, ti si kod kuće pa ga ne neguješ. Srpski jezik nema reči "nauci, prica, tecno, gresaka, kucicu" već nauči, priča, tečno, grešaka, kućicu. Prema tome ako već hoćeš drugome soliti pamet moraš i ti negovati srpski jezik.

Marks

15.12.2018. 09:44

Све што су градили Карађорђевићи градили од народнх пара и то трба све вратити народу и држави.И да врате злато и новац који су изнели из земље.

Max

15.12.2018. 14:35

Lopovi vratite se tamo kuda ste i pobegli sa opljackanim blagom ovog naroda,tamo vam je mjesto sa pok.....im englezima ,mucak mucku